1 a lu' Decemvrie

De obicei zilele de 1 Decembrie mi le petrec în ţinută militară, cu arma la piept, stând drepţi, cu inima şi gându’ la ţară. Anu’ ăsta nu se ţinu. Ocazional am ajuns pe la Arad. Fain oraş Aradu’. Mai ales când îmbracă haine de sărbătoare. Ca şofer, pe lângă obişnuita atenţie pe care trebuie să o acorzi în trafic, mai ai şi altelte pe cap.

În primu’ rând ai de ocolit gropile şi valurile Dunării de pe mijlocu’ drumului. Apoi, trebuie să fii cu ochii şi pe domnii agenţi de la cilrculaţie, că n’ai chef să dai banii de bere pe amenzi. Şi cireaşa de pe tort e faptu’ că trebuie să găseşti loc de parcare. În mod obişnuit, într’un oraş mare e greu de găsit loc de parcare pe centru, dar în această seară specială, aveai mai multe şanse să câştigi la 4 din 69…

Lume multă şi înghesuială. Am vrut să’mi cumpăr drapel să îl ridic în bernă, da am renunţat când am constatat că totuşi românii, în mare parte nu am coborât încă din bananier. Adică se buluceau câteva zeci de ei pe nişte scări pe care în mod normal încăpeau maxim 7-8. Aşa că am renunţat, îmi cumpăr cu altă ocazie, de la o manifestare la care vor participa mai puţine animale şi mai mulţi oameni.

Nu îmi place aglomeraţia. Nu suport atâţia necunoscuţi în zona mea de intimitate. Despre necunoscute am putea discuta, da’ necunoscuţi nu vreau. Femei multe, de toate culorile, dimensiuni, sisteme de operare şi convingeri spirituale.

Azi am văzut şi agenţi de miliţie facând ceva util pentru comunitate. Dirijau circulaţia. Oricum, greu să suflii în fluiericea ceea toată seara, şi să mai şi gandeşti pe deasupra – aproape imposibil pentru un agent. Bineînţeles că ‘jmekerii’ cu bemve dădeau pe claxoane de zor. Ei nu înţeleg niciodată de ce trebuie să aştepte să mai treacă şi ‘milogii’. Da’ pe ăia nu îi amendează nimeni.

Printre picături am văzut şi maratonu’ de emisiuni de pe Antena1 cu ocazia zilei naţionale. Mi’a plăcut cum şi’au bătut ei joc de situaţia ţării şi rahatu’ în care ne aflăm de ceva vreme. Să fie clar: să faci mişto e una, să fii prost şi să mai şi semnalizezi e cu totul altceva. De exemplu au făcut preselecţie pentru a alege un imn neoficial al românilor. Au fost şi melodii frumoase, da’ nu înţeleg ce căuta acol’ Guţă cu formaţia lui de tuciurii şi încă ceva duduie să ne cânte un remix cu versuri maneliste a melodiei ‘Jaga jaga’. Păi asta ne reprezintă pe noi? O trupă de ţigani care plagiază slab o manea proastă pe post de imn neoficial al românilor? Şi mai săriţi în sus când ne fac ţigani ăştia din Europa? Să va fut în gură pe toţi ăştia care promovaţi toate căcaturile astea şi daţi la prostime pe tavă pentru rating, şi de asemenea pe voi, ăştia care staţi şi beliţi ochii la nişte comedianţi de duminică, care pentru un punct la rating ar face dragoste cu mamele lor în direct, în reluare şi în redifuzare…

Am mers şi pe renumita autostradă a Transilvaniei. Adică tentativa… E mişto şi te ţine alert.Nu ai cum să adormi în timp ce dai cu capu’ de toate obiectele contondente din maşină. În plus trebuie să alegi gropile. Să dai în aia mai mare, sau în ălea două mai mici? E şi mai mişto când decupajele nu mai sunt semnalizate, din diferite motive. Cred că asta e una din marile probleme ale românilor. Noi tot timpu’ găsim motive să NU facem, să NU avem, să NU spunem, etc…

Da’ în fond e ziua tuturor românilor, prilej pe care personal l’am udat cu nişte beri şi o şaorma, care de fapt nu era şaorma, nu ştiu exact ce era…da semăna cu şaorma, da nu era şaorma…în fine, am eu o vorbă: God bless Romania, and every country!

Author: Florin RUSANU

Responsabil cu împins aeru' pe talentirosit.ro şi heităr profesionist. Genul care nu se ferește de cuvinte și te evacuează de urgență din balonu' tău de săpun.

One thought on “1 a lu' Decemvrie”

  1. Tin sa precizez ca la Iasi, in unul din cele doua magazine Carrefour, pe 1 Decembrie, s-a dat vin fiert la intrare, fasole, cozonac si prajituri [mocca].Dupa ce te ameteai de la vin iti dadeai seama ca doua rafturi mai incolo e un ansamblu popular. Te inveseleai tare, poate, poate ai cumpara o sticla de vin [de langa scena].Comic tare.

Scrie un comentariu: