Afacerile la români

Deşi nu prea ne place să recunoaştem, comunismu’ şi perioada imediat următoare au lăsat urme adânci în mentalitatea societăţii româneşti. Motiv din care românii se uită de multe ori chiorâş la mediul de afaceri.

Mai exact, când văd unu’ ridicat puţin dintre ei pe fondu’ vreunei afaceri prospere, încep bârfele cu tipic comunistoid: da, uite-l şi p-ăla câţi bani are, sigur o făcut el ceva şmecherii, o-nvârtit ceva, că nu ajungi pe muncă cinstită să ai atâţia bani. Deci clar, n-ai prezumţie de om cinstit, dacă ai puţin mai mult decât media.

Da bă’, oamenii care au pornit de jos şi au făcut ceva în viaţă, pentru a ajunge acolo unde îs, au făcut, de regulă: un plan de afaceri curajos, mii şi mii de calcule, să nu moară de foame dacă nu le-ar fi ieşit, au renunţat la nişte chestii pentru planu’ în care-au crezut, au muncit, au mâncat stres pe pită până au scos puţin capu’ şi în continuare lucrează mai mult decât un angajat, care după opt ore pleacă acasă, se pune-n faţa tembelizorului şi nu-l mai interesează nimic!

De ce să aibă ăla de câştigat de pe urma mea şi eu să nu câştig nimic? mai zice câte-un lache flauşat. Asta se întâmplă în general în situaţiile în care trebuie să faci ceva ce nu te încurcă, da-l ajută p-altu’ să câştige nişte bani, gen: un blogger bagă un link afiliat; dacă cumperi prin linku’ lui nu te costă nimic în plus, da’ îşi ia el comisionu’. Nu, frate!, de ce să câştige ăla?, ce, dă şi el măcar o bere, ceva, că-i fac bani? zice lachele şi închide linku’, cumpărând direct de pe site. Mă rog, am scris o situaţie, ele sunt mult mai multe.

E greu să-i explici unui român cu mentalitate de angajat la stat – mentalitate preponderentă în rându’ pulimii – că de fapt aşa arată viitoru’ ăla luminos, pe care şi-l doreşte pentru el şi copiii lui: viziune, muncă, colaborare, recunoaşterea elitelor şi urmarea lor.

Mă rog, mai e mult până învăţăm noi democraţie şi capitalism, da’ nici nu ne grăbim; ne place mai degrabă să stăm spărgând seminţe pe conducta de gaz, să râdem de ăia care fac ceva, când se-mpiedică şi să-i înjurăm, când reuşesc!

Author: Florin RUSANU

Responsabil cu împins aeru' pe talentirosit.ro şi heităr profesionist. Genul care nu se ferește de cuvinte și te evacuează de urgență din balonu' tău de săpun.

Scrie un comentariu: