Afacerist de mic

Ieri am fost pe la oraş să mă interesez de nişte geamuri şi când am ajuns la sediul firmei cu pricina, tanti termopană era la un pişu mic, după cum mi-a mărturisit la telefon. În timp ce aşteptam la uşă să îşi gate momentu’ de relaxare, se apropie de mine o ţigană de etnie rromă, cu un puradel în braţe.

Dă şi mie hun leu dhomnu’, ca să iau ceva de mâncare la copil. Marş!, dacă-mi cerea bani de ţigări sau de o vodcă, ar fi primit. Da’ pentru puradei nu mai dau, din motiv că ăia pentru care dădeam acu’ zece ani îs ăia din cauza cărora azi port doar pantaloni cu fermoar la buzunare, când merg prin oraş şi evit să car mulţi bani cu mine. Pentru o ţigară, o vodcă, în speranţa că face tuberculoză sau ciroză şi se curăţă mai repede, dau.

Din spate mai venea o şatră de ţigănci, cu puradei în braţe sau târâş, de mânuri. Aşa că am preferat să mă duc la maşină, să-mi aprind o ţigară, să nu mai fiu nevoit să ascult văicărelile lor. Plecat, venit înapoi. Apare un puradel de 7-8 ani, la fel de colorat în tuciuriu-bronz-jegos. Avea un teanc de ziare în mână şi-mi întinde unu’: hun leu, dhomnu’!

Aşa e la ei, preţu’ e universal. Îl expediez şi p-ăsta rapid, că decât să citesc presa locală din Arad, mai bine citesc hârtia igienică, de la buda din fundu’ grădinii. În acelaşi moment revine şi duduia termopancă de la budă şi, când să intrăm înăuntru, ţigănuşu’ se strecoară printre noi, se aşează la birou, pe scaunu’ destinat clienţilor, pune ziarele pe masă şi îi întinde unu’ duduii: hun leu, tanti!

Atunci am observat că ziarele erau de fapt nişte pliante, pe care unii (probabil vreun părinte de-al lui sau vreun frate mai mare) sunt plătiţi să le distribuie gratuit. Dap, el le vindea cu un leu bucata. Face duduia o criză de isterie, îl dă pe ţigănuş afară cu tot cu ziare, după care se întoarce şi începe cu pleiada de scuze către mine. După vreo cinci minute de vai, să ştiţi că nu sunt rasistă, nu am nimic cu romii, da’ mă enervează ăştia care vin la cerşit, i-o tai scurt:

– Doamnă, mai dă-i în pula mea de ţigani, io îs cu altă treabă aici!

Author: Florin RUSANU

Responsabil cu împins aeru' pe talentirosit.ro şi heităr profesionist. Genul care nu se ferește de cuvinte și te evacuează de urgență din balonu' tău de săpun.

One thought on “Afacerist de mic”

  1. Sunteti bogati. In EuroRegiuneaRomana mea dispar doar daca ridici ochii.
    Off topic: Au reusit calificarea in finala, cu toti presedintii si arbitrii rusi. Bravo

Scrie un comentariu: