Ai găsit un portofel cu acte? Te ajut eu să-i găsești proprietarul și să nu mai fii prost pe Facebook!

Dacă aș fi aterizat săptămâna trecută de pe Marte în Mioriția noastră dragă, aș fi fost tentat să cred că pe aceste minunate meleaguri își duce viața unul dintre cele mai cinstite și drepte popoare de la Big Bang încoace. Cum însă am reușit să aterizez mai repede cu vreo treij’ de ani, îmi vine destul de greu să îmi explic ce e cu iureșul ăsta de portofele găsite și de binevoitori care doresc să-și ajute concetățenii căutându-i pe Facebook să le înapoieze portofelele cu acte și (mai rar) bani.

Ori a lovit cinstea-n popor – precum boala vacii nebune de-atâta muls și foamete în ciurdă, ori românii îs cei mai uituci și rătăcitori de portofele oameni pe care îi suportă planeta asta din moment ce aproape nu trece nicio zi fără să să-mi scoată ochii careva pe Facebook cu poza buletinului vreunui zăbăuc, cu detalii mai mult sau mai puțin cenzurate, dar mereu cu o poză de buletin care aduce a poză de interogatoriu din filmele americane cu polițiști, fără număr de ordine, desigur; asta în condițiile în care nu-s prea sociabil pe Facebook și nici n-am adunat mii de prieteni doar pentru palmares…

În fine, ai găsit un portofel cu acte în el și în mărănimia-ți ce te caracterizează (cu excepția situațiilor în care nu te caracterizează, desigur), vrei să-l returnezi proprietarului? Nimic mai simplu: știi unde e cea mai apropiată secție de poliție? Perfect, îți miști carcasa până acolo și îl predai organului, eventual însoțit de o declarație în care explici cum te ascunsesei în boscheți să asculți cântecul suav al greierașilor când ai dat peste portofelul omului (te poți chiar scuza că ai folosit hârtia aia de 500 de euro pe post de hârtie igienică, că n-aveai la îndemână).

Nu vrei să te complici cu organu’, că ai auzit tu că te suspectează de furt și din alea? Atunci, deschide portofelul, scoate buletinul și – nu, nu-i fă poză, că n-ai ce face cu fotocopia buletinului unui necunoscut, nu se mai dau credite doar cu buletinul de ceva vreme – fii atent:

specimen_c-i

 

Sub rubrica aia intitulată foarte intuitiv ‘Domiciliu’ se află adresa uitucului; e cel mai probabil locul în care locuiește sau cel puțin locul în care locuiește cineva foarte apropiat lui, cel mai simplu și sigur mod de a da de urma unei persoane. Dacă e prea departe să-ți deplasezi fizicul până acolo, mai scoate din portofel 25 de lei (dacă nu are mărunt, scoate 50, să ai și de niște beri cu care să se răcorește gâtuțu’ tău de persoană civic corectă), împachetează frumos portofelu’ și sună la un curier, care o să i-l ducă, negreșit, perdacului. Nu îl trimite prin poștă, că acolo se merge musai cu buletinu’, care e în colet.

Dacă și varianta asta îți pute, poți încerca prin lista aia de mii de prieteni de pe Facebook să găsești pe cineva care locuiește în același sat/cartier/stradă cu neatentul și care îți poate face legătura cu el pentru a stabili modul prin care să-i înapoiezi hârțoagele (și banii, dacă ți-au mai rămas după berile îngurgitate în timp ce te gândeai cum să procedezi cu portofelu’). Plus alte variațiuni, care nu implică fotografierea și postarea buletinului pe Facebook, care e ilegală și de porc!

Author: Florin RUSANU

Responsabil cu împins aeru' pe talentirosit.ro şi heităr profesionist. Genul care nu se ferește de cuvinte și te evacuează de urgență din balonu' tău de săpun.

Scrie un comentariu: