Ai un teren și niște bani? Ia-ți o țeapă cu paulownia!

Ascultați ce vă spune heităru’ vostru preferat: de fiecare dată când vedeți sau cititți știri despre afaceri minunate, revoluționare, foarte bănoase șa e vorba de reclamă. Nimeni, nici dracu’ nu se gândește ‘uite ce bine merge firma x sau afacerea y, hai să fac un reportaj despre asta’. Nț!

Și aici avem două categorii de reclamă mascată: reclamă la niște produse sau servicii pe bune, gen microfermă bio, firmă de spălat/călcat haine etc, genul de afaceri ok, patroni cărora îți vine doar să le tragi un șut în coaie că-și fac reclamă mascată, apoi să cumperi de la ei. Și categoria afacerilor-fantomă, care îți vând chestii cu care să faci bani; știți voi, genul de firmă care-ți vinde vipere, melci, ciuperci, struți, chinchile și te miri ce alte mirături, că sanchi, sunt investiții de viitor, bănoase.

Ultima noutate din cea de-a doua categorie e plantația de paulownia. Investești 2000 de coco într-un hectar și în cinci ani scoți douăj’ de mii. Mai că îți vine să dai un all-in pe terenu’ ăla rămas de la babaci, că și-așa nu-ți place agricultura și n-ai chef să-l cultivi. Ba chiar nici bătaie de cap n-ai, că așa promite Paul Basoc, că ei îți plantează, îți montează sistem de irigații și tot el îți recoltează și plătește lemnu’.

Doar că…știți voi, ce sună prea frumos să fie adevărat, chiar e prea frumos să fie adevărat. Întrebarea care se naște în mintea oricărui om cu minim un neuron funcțional e: bun, dacă-i așa de simplu și ușor de făcut lovele din plantația asta, de ce nu ia musiu Basoc pământ în arendă, să planteze și să recolteze el și să facă el bani?

Păi, în primu’ rând pentru că planta nu se prea pretează la cilma Românicăi:

În ciuda reclamei, paulownia necesită irigare, îngrăşământ şi sol bun pentru a creşte repede. În plus, originar din China, suportă greu frigul. “Sunt suficiente două nopţi de iarnă cu temperaturi sub minus 15 grade şi poate muri toată plantaţia”, spune Marius. (sursa)

The branches are susceptible to wind damage and can easily crack or break off completely at the crotch. (n.m. sunt tare curios cum s-ar fi descurcat o plantație din asta la viscolurile din iarna curentă – sursa)

Apoi, tocmai din pricina faptului că crește repede, spun unii că n-ar fi tocmai un lemn bun pentru mobilă și construcții:

Singurele specii  cu crestere rapida care intr-adevar s-au dovedit viabile in conditiile tarii noastre sunt salcia energetica si plopul energetic .  Insa lemnul acestor specii poate fi folosit doar pentru foc sub forma de tocatura ( chipsuri ) sau  peleti . Nicidecum lemnul provenit din cresterea rapida nu poate avea o calitate superioara pentru  mobila sau constructii . (sursa)

Ok, să zicem că totuși faci investiția, crești copacii cum poți, ajung la maturitate și, logic, vrei să-ți iei banu’ pe ei:

Dupa 4 ani de crestere copacii au ajuns la u diametru aproximativ de 20 cm la inaltimea de 1.6m avand tulpina dreapta fara crengi de 6m. anul acesta dupa contract ar trebui sa facem recoltarea numai ca contractantul nu prea raspunde la telefon la fel ca majoritatea vinzatorilor de puieti.daca voi reusi sa vand am sa va mai tin la curent. Apropo ca lemn de foc lemnul arde foarte repede si nu cred ca se poate compara cu fagul sau stejarul si nu face jar. (sursa)

Deci ioc client și nici ca lemn de foc n-ar fi bun…se poate mai rău? Se poate, pe lângă aceste considerente ar mai fi de specificat și faptul că umpli un teren agricol de rădăcini adânci ale unei plante care e interzisă prin unele părți de lume pentru că e foarte invazivă. Deci, cum s-a zice, dacă vrei să rămâi cu banii dați, cu lemn nevandabil și cu un teren distrus, cumpără cu încredere o cultură de paulownia!

92bf07131eae47a98274ef70bb60d48a00308c002f5c1a1bb219d08cf25bc693

Author: Florin RUSANU

Responsabil cu împins aeru' pe talentirosit.ro şi heităr profesionist. Genul care nu se ferește de cuvinte și te evacuează de urgență din balonu' tău de săpun.

2 thoughts on “Ai un teren și niște bani? Ia-ți o țeapă cu paulownia!”

Scrie un comentariu: