Amintiri din comunism: poza conducătorului preaiubit în manuale

Dragii moşului, pe vremea când eram io tânăr şoim al patriei, trebuie să ştiţi că manualele nu trebuiau cumpărate de părinţi sau elevi. Erau gratuite, ca şi şcoala. În prima zi de şcoală te aştepta banca cu un teanc de cărţi pe ea. Parte din ele noi, parte rămase moştenire de la colegii cu un an mai mari.

Doar că toate cărţile ăstea aveau un defect comun: prima pagină era întotdeauna rezervată celui dintâi fiu al statului, anume tovarăşul Nicolae Ceauşescu.

Partea amuzantă era că absolut toate pozele erau fotoşopate cu stilou’/pixu’/creionu’/acuarele/etc, astfel că în funcţie de imaginaţia elevului, preaiubitul avea freză punk, ochelari, barbă, coarne etc:

Sigur, era blasfemie şi probabil infracţiune să ponegreşti fotografia măreţului conducător, da’ cine plm îşi punea mintea cu nişte copii? Şi oricum, dacă ne întreba cineva, ştiam replica: aşa am primit-o, tovarăşa învăţătoare!

Era şi o metodă foarte bună de a primi un manual nou, dacă aveai unu’ vechi şi rupt: vânturai puţin poza mâzgălită pân-o vedea cineva şi afla tovarăşa, apoi manualul dispărea ca prin minune şi primeai altu’ nou.

N-am putut să nu-mi amintesc faza asta când am citit că primarul din Ghimbav a împărţit rechizite şcolare cu poza lui pe ele. Având în vedere că trăim într-o societate mai libertină şi că multe şcoli româneşti încă au doar WC-uri marca Fundu’ Grădinii, posibilitatea (şi speranţa mea este) că el va sfârşi cu nişte căcat pe bot în loc de coarne pe cap! Am zis!

Author: Florin RUSANU

Responsabil cu împins aeru' pe talentirosit.ro şi heităr profesionist. Genul care nu se ferește de cuvinte și te evacuează de urgență din balonu' tău de săpun.

3 thoughts on “Amintiri din comunism: poza conducătorului preaiubit în manuale”

Scrie un comentariu: