Android: cum să nu faci trafic de date peste plan

Discutam aseară cu un prieten la un pahar de vorbă şi îmi povestea că gagică-sa tocmai s-a scuturat de vreo 70 de euro (fără TVA, taxă de şmecher şi ce mai pun reţelele de telefonie mobilă în abonament), datorită noului ei smartphone cu Android, pe care nu se pricepe să-l seteze şi face trafic de date cum şi când vrea procesoru’ lui.

Paşi care zic eu că ar trebui urmaţi pentru a evita astfel de faze:

1. Fă-ţi un plan tarifar cu trafic inclus în cuantum decent. A se nota că 50 sau 100 de mega pe lună îs fix pix pentru un smartphone de ultimă generaţie. Două-trei updateuri de aplicaţii prin 3G şi cam aia e, restu’ pe cost (care cost e destul de mare ‘peste plan’). Eu, spre exemplu, am extraopţiune cu 300 de mega, deşi probabil peste 90% din timp stau în locaţii în care am wi-fi.

2. Ia-ţi un antivirus. Androidu’ nu excelează la capitolu’ siguranţă şi nu m-aş mira să fie viruşi care să facă trafic de date doar ca să ai ce plăti. Eu folosesc Avast! Free (sunt multe alte variante şi cu plată, eu încă nu am simţit nevoia să trec la ceva cu plată, din moment ce nu am avut probleme cu ăsta gratis), care vine şi cu un soft antifurt, pe care eu nu l-am folosit, deci nu ştiu cât e de util.

3. Instalează-ţi un program de monitorizare a traficului de date. Eu folosesc Data Usage, care e gratis şi extrem de simplu de setat. Îi dai planu’ de mb lunar, săptămânal sau chiar pe zi (dacă nu vrei să rămâi fără net spre sfârşitu’ lunii) iar el te anunţă când l-ai terminat. Poate fi setat chiar să-ţi oprească conexiunea de date în momentul în care ai atins pragul setat:

setari_data_usage_android

4. Foloseşte un ‘ucigaş de aplicaţii’. Advanced Task Killer Free e foarte bun. Sunt destule aplicaţii care rămân pornite în background, chiar dacă ai ieşit din ele, aplicaţii care fac trafic şi consumă baterie şi alte resurse.

5. Opreşte updateurile automate la aplicaţii. Dacă autoupdateul nu este oprit, aplicaţia te anunţă că şi-a făcut update, după ce l-a făcut deja. Dacă e oprit, te întreabă dacă vrei să-i faci update; şi nu vrei să-l faci, dacă eşti pe 3G. Pentru treaba asta (atenţie, unele aplicaţii vin preinstalate şi cu autoupdateul permis, deci trebuie să puricaţi toate aplicaţiile), dezinstalaţi aplicaţia şi la reinstalare debifaţi aici:

orpire_autoupdate_android

6. Opriţi GPS-ul şi roamingul. GPS-ul de pe telefoanele mobile este de fapt aGPS (assisted GPS), care foloseşte şi antenele de telefonie mobilă pentru localizare. Roamingul este scump. Opreşte Google Maps, care foloseşte şi mult internet, pe lângă GPS. Io am scurtături pe ecranul principal pentru astfel de chestii:

butoane_scurtaturi_android

7. Dacă chestiile de mai sus sunt prea complicate, opriţi traficul de date în background sau de tot (dacă-l opriţi doar în background, aplicaţiile vor avea acces la internet doar când le deschideţi voi, dacă oprţi de tot traficu’, ciuciu internet până-l porniţi iar):

oprire_trafic_android

Dacă ai urmat sfaturile de mai sus e imposibil să mai ai surprize la facturare. Spor!

Author: Florin RUSANU

Responsabil cu împins aeru' pe talentirosit.ro şi heităr profesionist. Genul care nu se ferește de cuvinte și te evacuează de urgență din balonu' tău de săpun.

8 thoughts on “Android: cum să nu faci trafic de date peste plan”

  1. :)) sa te mai aud ca te iei de iOS si Apple, acolo nu ai nevoie de: antivirus, debifare de net in background, debifare update automat, etc. E totul simplu: pornesti sau opresti netu’, faci update sau nu si in plus, nu exista virusi 😛

  2. Eşti retard, n-ai cetit ultimu’ punct? Se poate opri şi porni netu’ de tot şi pe Android şi se poate pune scurtătură pe homescreen, da’ atunci de ce plm mi-ai luat smartphone, să stau cu netu’ oprit? Cât despre celelalte chestii, sunt sigur că un om care pune mâna prima dată pe iOS se descurcă excelent cu toate setările, că iOS se implementează în creier când îţi iei mactardphone. 😛

  3. Salut! La un S5 cum fac setarile astfel incat sa ma lase sa utilizez wifi-ul fara sa-mi consume din MB din abonament? Nici la wifi nu pot sa ma conectez. Mentionez ca deja m-am trezit cu depasire la MB doar pentru ca am descarcat whatsapp-ul… Abonamentul meu are doar 50MB inclusi.. Cum opresc update-urile automate la aplicatii? Multumesc anticipat!

Scrie un comentariu: