Arbitrul, acest zeu strâmb al sportului

Trăim în epoca în care filmăm la 1000 de cadre pe secundă; epoca în care filmăm HD cu telefonu’. Epoca în care tehnicienii de la goagăle se relaxează privind o partidă de sex între două furnici, filmate din spaţiu. Cu toate astea, soarta unor sporturi care ţin de domeniul evidentului sunt lăsate exclusiv la îndemâna unor arbitrii.

În primăvară, la Euro 2012, Ucraina a pierdut un meci cu Anglia. Nu oricum, ci ajutată de arbitrul de poartă care avea dificila misiune de a sta lângă poartă şi a aprecia dacă mingea trece de linia porţii. Golulneacordat a fost atât de evident, încât s-a văzut de la televizor, fără reluare; mdeh, el n-a reuşit să-l vadă de la un metru de poartă…

La jocurile olimpice, la scrimă între gagici, un arbitru distrat a uitat să pornească cronometrul oprit la ultima secundă. Ca să fie treaba oablă, comisia de arbitrii a refuzat şi reluarea video, să vadă dacă una dintre sportive a pierdut în timpul regulamentar sau trecuse deja secunda aia (între noi fie vorba, e aproape imposibil să punctezi într-o secundă).

La gimnastică masculină pe echipe, Japonia a urcat pe locu’ 2 la masa verde. Adică a cerut modificarea ultimei note, a unui sportiv care a căzut de pe calu’ bălan cu mânere, iar arbitrii i-au mărit nota cu aproape un punct, urcând echipa din afara podiumului, direct pe locu’ 2.

Şi în final, partea subiectivă: discutam aseară pe twitter că luăm note destul de mici. Să recunoaştem, nici n-am fost la nivelu’ SUA-ei, da’ fetele noastre au avut o evoluţie frumoasă, cu mici dezechilibrări, fără rateuri sau ezitări grosolane. Cu toate astea luau note cu câteva zecimi, maxim un punct, mai mari decât sportivele altor naţiuni, care ratau grav, chiar cădeau.

Aşa că eu zic că ar cam fi timpu’ să ne dăm seama că oamenii îs subiectivi şi tehnologia video sau pe senzori ar putea elimina concursurile astea de simpatii pe naţiuni.

Author: Florin RUSANU

Responsabil cu împins aeru' pe talentirosit.ro şi heităr profesionist. Genul care nu se ferește de cuvinte și te evacuează de urgență din balonu' tău de săpun.

3 thoughts on “Arbitrul, acest zeu strâmb al sportului”

  1. Pai,pana si CCR este un arbitru jalnic! Trebuind sa arbitreze daca initiatorii “puciului”de inlaturare din functie al marinarului, judecatorii au amanat rezultatul meciului dincolo de calendele grecesti ! Pana si Sova-jurist la apelul de seara sustine propriul fapt in aparare ceea ce ne face sa credem ca e dus cu pluta. Trebuia sa numere si dupa aceea sa zica cati sunt…acum ce sa mai renumere …ca meciul s-a terminat demult!

  2. E nevoie si de ei, Florine, trebuie insa alesi pe sprinceana (vorba aia) si nu dupa voia si (buna)stiinta unora care legiuiesc sportul in numele banului. De fapt, atita timp cit sportul va fi o afacere, nimic nou sub soare nu va fi.

Scrie un comentariu: