Aţi căzut pe gheaţă? Cereţi despăgubiri în justiţie.

Dacă aţi căzut pe gheaţa din faţa unui magazin sau pe trotuarul necurăţat de un proprietar care avea această responsabilitate, dacă v-a căzut în cap un ţurţure sau zăpada desprinsă de pe un bloc şi aţi fost accidentaţi, dacă maşina v-a fost avariată de un ţurţure care n-a fost înlăturat de proprietar ori pentru alte motive asemănătoare…aflaţi că aveţi dreptul să-i acţionaţi în justiţie pe cei responsabili. N-am auzit de prea multe astfel de situaţii în care victimele să ceară despăgubiri, dar este posibil. Legea vă asigură protecţie. Trebuie doar să faceţi dovada prejudiciului (nu este suficient să cădeţi pe gheaţă) şi să demonstraţi ca acesta este urmarea neglijenţei celor responsabili. Ba mai mult, în cazul vătămărilor corporale sau dacă survine decesul victimei intervine chiar răspunderea penală. Proprietarul unei case, asociaţia de proprietari, firma angajată de asociaţia de proprietari pentru administrarea imobilelor, fiecare poate fi obligat la suportarea pagubelor.

Nu am cunoştinţă de cazuri în care administraţia locală care n-a efectuat lucrări de deszăpezire să fi fost chemată în judecată, dar consider că este posibil, pe acelaşi temei. De altfel există un număr însemnat de procese pentru acoperirea daunelor cauzate de starea precară a drumului, ceea ce înseamnă că şi lipsa operaţiunilor de deszăpezire ar putea fi invocate într-o acţiune în justiţie.

6 thoughts on “Aţi căzut pe gheaţă? Cereţi despăgubiri în justiţie.”

  1. Pe trotuarul din fata geamurilor mele sunt in permanenta parcate masini ale vecinilor de la etajele superioare. La fiecare ninsoare, oamenii isi curata masinile, aruncand munti de zapada in micile spatii libere, ramase pentru pietoni. Cine trebuie sa ii platesca pentru lectiile de alpinism oferite trecatorilor? 😛

  2. Cum pot aduce dovezi?
    Sa rog un prieten sa imi faca poze, sa le uploadez pe Facebook si pe blog, sa fie viral, in special in media traditionala iar prin martie autoritatile locale sa se hotarasca sa curete trotuarul unde am facut balet?

  3. Razvan, nu e suficient sa cazi, trebuie sa-ti si rupi ceva, altfel nu exista prejudiciu. Cat priveste dovezile…n-am informatii. Adreseaza-te unui avocat. Eventual poti sa ramai unde-ai cazut si sa chemi ambulanta, daca simti ca niste oase nu mai sunt la locul lor ori suni un prieten sa vina sa-ti faca poze. 😀

  4. Hai mai… Cine mama saraciei se mai gindeste sa faca poze turturilor sau gheturilor atunci cind nu stie cum sa-si mai miste fizicul din cauza durerilor ? Dar, nu-i o idee de lepadat !

  5. Hhhhhmmmm, stai sa ma gandesc… sa fiu neatent, imi rup vreo 2-3 oase, dau in judecata o institutie a Statului, eventual Primaria, ma judec 2-3 ani cu ei, cheltuie bani, din care va rezulta ca eu sunt de vina fiindca de ce am avut prietenul cu camera? Ca am vrut sa cad intentionat. Ori eventual fiindca gheata nu mai exista nu mai exista riscul unui nou accident. Ori poate eram eu neatent si ascultam muzica ori ma uitam dupa o romanca cu fusta scurta….. Motivele pot fi multe.

  6. Poate fi o camera de supraveghere in zona, pot fi martori. Nu trebuie neaparat sa te filmeze cineva. Oricum, eu am dat o simpla informatie. Poate unora le va folosi. Cazuri sunt destule, jurisprudenta exista.

Scrie un comentariu: