Bacăul sub zăpadă. Sub nămeţi. Sub partid

Mă trezesc pe la 11:00. Zgomot pe străduţa mea. Mare zgomot. Scot capul pe geam şi ce să vezi? Utilaje, multe utilaje care curăţau strada, trotuarele. Oamenii mişunau care-ncotro. Unii adunau zăpada, alţii o încărcau în remorcile maşinilor de la deszăpezire. În urma lor veneau alte utilaje care nu mai împrăştiau vechea şi cunoscuta sare, ci clorură de calciu.

Dar îmi sună telefonul şi mă trezesc. Şi ma duc repede la geam şi…revin cu picioarele pe pământ. După două săptămâni în care a nins, şi-a nins şi-a nins cu zăpadă, nu cu bani pentru campanii şi locuri eligibile, am atins punctul culminant. Maşinile nu mai pot circula. Strada pe care stau dă în bulevard, deci nu e chiar o alee de 1 metru jumate lăţime. 5 centimetri de gheaţă şi 25-30 de centimetri de zăpadă. Şi asta a fost. În 10 minute nu mai puţin de şase maşini s-au împotmolit. Şi eu cu a mea printre ele.

Acum să nu se apuce să comenteze sugacii abonaţi la fondurile publice că de ce nu folosim transportul în comun. Nu de alta, dar şi pe străzile principale e jale. Şi-apoi cu TP nu poţi s-ajungi la serviciu la câţiva kilometri în afara oraşului.

Revenim. Pe unele porţiuni zăpada îmi ajunge la genunchi, fără nicio exagerare. În faţa blocului, pe trotuarele din jur, pe stradă, până la bulevard. Nu ştiu de ce am impresia că aş fi singurul proprietar de lopată din zonă. Dar nu sunt. Un vecin şi-a parcat maşina la capătul unei străduţe. E singurul şi-a ieşit să cureţe…toată strada. Îl compătimesc (de fapt s-a dat bătut după vreo oră şi ceva).

Acum mă uit pe un post TV local şi mi-e silă de ce văd. 60 de utilaje ar fi angrenate în operaţiunea de deszăpezire. Probabil 20 de tractoare, fiecare cu lamă şi remorcă. Oameni buni, dragi administratori ai oraşului şi angajaţi ai firmelor din domeniu, în două săptămâni n-aţi avut 10 minute la dispoziţie, 10 minute în care să treceţi măcar o dată pe nenorocita de străduţă pe care stau? Bineînţeles, întrebarea e retorică. Dacă în punctele de maxim interes situaţia e gravă..

     

 

2 thoughts on “Bacăul sub zăpadă. Sub nămeţi. Sub partid”

Scrie un comentariu: