Barometru’ degradării societăţii româneşti

Acu’ vreo trei săptămâni, nenii care duc gunoiu’ s-or oprit la magazinu’ irosit şi or lăsat o înştiinţare. Înştiinţare care mă înştiinţa că firmele de pe teritoriu’ satului comunei nu mai plătesc gunoiu’ prin primărie, ci trebuie să facă contract cu firma de salubrizare, în direct, în reluare şi în redifuzare. Atât scria, nu avea dată limită, nimic.

Am ţâpat hârţoaga pe birou şi am uitat de ea. Săptămâna trecută am scos din magazie cele ţşpe tone de gunoi menajer (ambalaje şi din alea) şi am aşteptat să-l ridice cineva. Or venit nenii cu gunoiu’ şi unu’ dintre ei îmi comunică suav:

– Bos, nu putem să luăm gunoiu’, că n-ai contract!

– Păi ce contract, că săptămâna trecută mi-aţi adus înştiinţarea, când să-l fac?

– Nu ştiu bos, aşa-i ordinu’, nu-i contract, nu ridicăm!

– Binie, nu-l ridica, duce-l-ai acasă!

Aşa că am ridicat tot io gunoiu şi l-am băgat înapoi, în magazie. Sunat, venit alt bos, făcut contract. Azi dimineaţă am scos ţşpeX2 tone de gunoi (adică gunoiu’ pe doo săptămâni). Iar vine ăla mic şi negru, de respiră greu:

– Bos, nu putem lua gunoiu’, numa ăla din europubelă, că aşa-i contractu’.

– Ştiu, da’ restu-i de săptămâna trecută, când n-ai vrut să-l iei, că n-am avut contract!

– Nu, că l-am luat săptămâna trecută (nu că m-aş aştepta de la un gunoier bronzat să ştie ce-i aia să recunoşti).

– Meh, nu l-ai luat, nu te mai căca pe tine degeaba!

– Bine, oricum, aşa-i în contract, numa’ ce-i în pubelă!

– Bine, mânca-o-ai ce nu-i în pubelă! Apoi el, mai şoptit aşa, către mine:

– Bos, nu dai un suc?, că-l luăm pe tot de zici că n-o fost niciodată! Mno mă gândesc, ori mă lipsesc de cinci lei, ori mai căr o tură de gunoi înapoi în magazie şi-l duc dracu’ ştie unde…

– Bine, du-l de-acol! îi zic io în timp ce-i pasez o sticlă de suc. În sfârşit, se cară ei cu tot cu mormanu’ de gunoi, mânca-l-ar crud; îmi pun mâinile în şold, răsuflu uşurat, apoi mă gândesc: meh, cât de degradată îi societatea asta încât trebuie să dau şpagă gunoierilor să ridice gunoiu’?

P.S. Aştept cu nerăbdare un dosar DNA intitulat Şpagă pentru gunoieri. 😀

Author: Florin RUSANU

Responsabil cu împins aeru' pe talentirosit.ro şi heităr profesionist. Genul care nu se ferește de cuvinte și te evacuează de urgență din balonu' tău de săpun.

Scrie un comentariu: