Casa pasivă și casa verde, între mituri și eficiență

După ce am despicat un articol în care Digi24 făcea lobby pentru centralele termice pe peleți, să analizăm puțin un alt articol în care stirileprotv.ro face lobby pentru casele pasive.

Ce este, de fapt o casă pasivă? Internetul ne spune că e o casă care face schimb de energie foarte mic cu mediul înconjurător, de unde rezultă costuri mici de întreținere. Românii asociază casa pasivă cu casa independentă energetic sau ‘casa verde’, ceea ce e altă mâncare de pește. Ce este casa verde? O casă care își produce singură (aproape) toată energia pe care o consumă, ale cărei costuri de întreținere tind spre zero. Că, de regulă, o casă verde este și pasivă, e iar altă discuție. Dar să le luăm pe rând.

Dacă vorbim despre casa pasivă, mi se pare o investiție bună, mai ales pentru casele noi. O izolație proiectată și executată bine, niște geamuri de calitate și alte chițibușuri făcute bine de la început, cu costuri nu foarte mari, te pot scuti de mulți bani cheltuiți inutil și îți pot oferi confort sporit.

Discuția despre casa verde e mult mai complexă, pentru că o casă verde, pentru a se apropia de independența energetică are nevoie de o serie de instalații și aparate care sunt foarte scumpe. Panouri fotovoltaice plus banc de acumulatori și celelalte aparate necesare (stație de conversie, UPS, generator de rezervă sau conectarea la rețeaua națională ca mic producător de energie), eventual o eoliană, panouri pentru apă caldă menajeră plus instalație de acumulare și eventual o pompă geotermală pentru încălzire. Mă rog, energiile verzi se pot combina în mai multe variante, am dat doar un exemplu cu ce aș cumpăra eu, dacă aș avea destui bani.

Cu un simplu calcul dedus de aici, de la oameni care (pare că) se pricep, am stabilit că o familie ca a mea ar avea nevoie de un kit de panouri fotovoltaice de aproximativ 2000 w. Care tot aproximativ costă 20.000 de lei. La facturile noastre de maxim 200 de lei/două luni, investiția s-ar amortiza în peste 15 ani, în condițiile în care instalația ar acoperi continuu necesarul de energie electrică al casei și nu ar avea nevoie de nici un fel de întreținere în această perioadă. Lucru aproape imposibil de realizat, din considerente ce țin de la clima țării și a zonei în care ai casa până la calitatea și garanția panourilor.

Dacă vrei să adaugi o turbină eoliană, pentru sporirea independenței energetice, costă vreo 10.000 de euro și eficiența ei depinde, la fel, de climă și vreme. Panourile solare pentru încălzirea apei menajere nu au prețuri foarte mari, dar la clima noastră fac treabă vreo șase luni pe an și nici în alea nu dau randament maxim, motiv pentru care, la fel, amortizarea investiției durează foarte mult.

O pompă de căldură geotrmală, decentă ca putere, costă undeva la 5000 de euro fără instalația din sol, cu care poate ajunge la 7-8000 lejer. O investiție care s-ar putea recupera în vreo cinci ani, dacă aceasta ar fi independentă energetic. Dar nu e, ea consumă și curent electric pentru a produce căldură sau răcoare, după caz, așa că estimez amortizarea investiției undeva la 10 ani minim.

Grosier așa, ai nevoie de vreo 25.000 de euro pentru a-ți face o casă (aproape) independentă energetic, sumă pe care, sincer, mulți români nu o au. Știu, energia va fi tot mai scumpă, dar chiar și așa, e nevoie de ani buni pentru a-ți amortiza investiția. Dacă mai luăm în calcul și faptul că probabil toate aceste instalații și aparate vor suferi defecțiuni mai mici sau mai mari în perioada de amortizare a investiției, vă dați seama că ea (amortizarea) devine un fel de fata morgana în timp.

Acum nu vreau să se înțeleagă că am ceva împotriva caselor verzi sau ceva, doar că, dpdv economic, pentru noi, românii chiar nu e o opțiune ci mai degrabă un moft.

Author: Florin RUSANU

Responsabil cu împins aeru' pe talentirosit.ro şi heităr profesionist. Genul care nu se ferește de cuvinte și te evacuează de urgență din balonu' tău de săpun.

One thought on “Casa pasivă și casa verde, între mituri și eficiență”

  1. imi pare rau ca a-ti amestecat,toate domeniile,dar,,totusi ,,la sfarsit,ar fii trebuit promovata casa pasiva,este un standart necunoscut inca in tara,tocmai pentru a face economie de multa energie,si scaderea aportului de carbon.

Scrie un comentariu: