Cât costă în realitate cei 12 ani de școală gratuită

Radu a făcut niște calcule pornind de la faptul că în sectorul I se cheltuiesc anual 11.000 de lei pentru școlarizarea unui elev:

Știți cât cheltuie statul pentru școlarizarea unui singur elev? 11.000 de lei pe an. Valoarea include toate cheltuielile,  inclusiv salarizarea întregului personal din domeniu.

Pentru 12 ani, suma devine 132.000 de lei (30.000 de euro) per elev. Valoarea este valabilă astăzi; de-a lungul anilor, totalul ar crește odată cu creșterea costurilor fixe și variabile.

Frumos, nu? Nu, normal, aia e suma declarată de Primăria unui sector din capitală. Valoarea reală a educației unui elev nu se stabilește din cum aruncă statul cu banii ci din ce se plătește efectiv pentru educația elevului respectiv. Și calculăm așa:

  • salariul mediu al unui profesor e vreo 2.000 de lei (umflat, pe real nu cred că depășește 1.800) pentru un minim de vreo 80 de ore pe lună; rezultă că un profesor e plătit cu 25 de lei pentru o oră dacă socotim doar orele de curs, profesorii mai au și activități conexe, dar o lăsăm așa. La o medie de 25 de elevi pe clasă rezultă că pentru fiecare elev statul plătește 1 leu pentru o oră de curs, 6 lei pentru media de șase ore dintr-o zi pe care o are o clasă. Înmulțit cu 177 (numărul de zile pe care îl are acest an școlar) și cu 12 ne dă 12.744 de lei, adică sub 3.000 de euro
  • din raportul privind starea învățământului pe 2006 am aflat că cheltuielile de personal sunt cam 65-70% din cheltuielile Ministerului deci mai înmulțim suma aia cu 1,3 și ne dă 16.567
  • hai să mai dublăm suma cu celelalte cheltuieli conexe: utilități, pază, întreținere, reparații șa, ne dă 33.134 de lei la valoarea actuală; cu sume grosiere și umflate bine și nu iese nici măcar aproape de 10.000 de euro, dar de dragul discuției zicem că costă atât

Altă fază la care greșește Radu:

V-ați întrebat în cât timp plătește înapoi prin taxele sale cineva care muncește în joburi de nivel scăzut, fără bacalaureat cerut, cei 30.000 de euro investiți de statul român în el?

Pentru salariul mediu din România, 1.800 de lei în mână, statul încasează în total alți 175 de euro în impozite. 30.000 de euro se strâng după 14 ani de contribuții lunare. Cifra oricum este falsă, taxele încasate nu se duc în totalitate spre învățământ, nici pe departe.

Radu, probabil neavând copii, crede că copiii cresc cu aer, umblă desculți și se joacă cu bețe în fața blocului. Altfel orice părinte știe cât costă să crești un copil și că absolut orice lucru cumperi pentru el generează taxe pe care domnul stat le încasează. Radu consideră că un absolvent de liceu datorează statului 30.000 de euro pe un calcul fantezist fără să înțeleagă că poate părinții acelui copil au plătit școala aia obosită doar din banii cheltuiți pentru creșterea copilului, nu mai zic de taxele și impozitele pe care le plătesc ei.

Sigur că și calculul meu e la fel de greșit ca al lui, că suntem doar niște economiști de conjunctură, dar eu zic s-o lăsăm mai ușor cu costul educației gratuite din Românica pe scări, că știm cu toții cum e, mai ales ăia care an de an decartăm bani pentru diferite felurite fonduri plus alte materiale conexe.

Author: Florin RUSANU

Responsabil cu împins aeru' pe talentirosit.ro şi heităr profesionist. Genul care nu se ferește de cuvinte și te evacuează de urgență din balonu' tău de săpun.

One thought on “Cât costă în realitate cei 12 ani de școală gratuită”

  1. Nu stiu daca ai vazut, dar de curand a fost dat un interviu de ministrul educatie in care spune ca de fapt trebuie sa contribuie si parinti la educatia copilului si ca invatamantul nu este gratuit :)))

Scrie un comentariu: