Cel mai bun sistem de încălzire al locuinței

Pentru că se apropie sezonul rece și acest articol este foarte accesat, revin cu niște lămuriri despre alegerea celui mai bun sistem de încălzire a locuinței.

1. Încălzirea pe gaz

Încălzirea pe gaz este, după părerea mea, la ora actuală, soluția optimă de încălzire a unei locuințe. Este o soluție convenabilă din punct de vedere al comodității și confortului, investiția inițială este medie, costurile lunare de exploatare sunt medii spre mari.

În situația în care doriți să încălziți doar spații mici și/sau sporadic (cabane, case de vacanță) nu este neapărat să optați pentru un sistem centralizat de încălzire, puteți alege și sobe sau convectoare pe gaz. Sunt soluții mai ieftine, dar vin cu disconfortul aferent, respectiv lipsa apei calde și a unei calibrări corecte a puterii de încălzire.

Dacă doriți totuși să instalați un sistem centralizat de încălzire pe gaz, dar nu este rețea de gaz în zonă, trebuie să știți că sunt și centrale termice pe GPL, o soluție doar cu puțin mai incomodă decât sistemul pe gaze naturale, dacă aveți o stație GPL în zonă.

PLUS confort sporit, posibilitate de automatizare completă a sistemului de încălzire

MINUS investiție inițială medie, costuri de exploatare medii spre mari

2. Încălzirea pe curent electric

Deși este costisitor de exploatat deocamdată, sistemul de încălzire electric este unul dintre sistemele de încălzire ale viitorului. Energia electrică produsă în mod ecologic este, fără îndoială, energia viitorului; nu vă pot spune dacă energia electrică se va ieftini, dar vă pot spune sigur că taxele de poluare pentru sistemele de încălzire pe bază de combustibili fosili vor deveni atât de mari încât ne vor face să ne îndreptăm atenția asupra energiilor verzi.

În plus, curentul electric ne oferă o foarte mare varietate de aparate și variante de încălzire: sisteme de încălzire centralizate, radiatoare cu halogen și quartz, calorifere pe ulei, panouri radiante, rezistențe de pardoseală, boilere electrice, aeroterme etc. În plus, sunt cel mai ușor de exploatat, monitorizat și automatizat variante de încălzire, fie că vorbim de automatizare prin termostate, prize inteligente cu temporizatoare șa.

Trebuie de asemenea să mai adăugăm și că investițiile inițiale pentru încălzirea prin curent electric sunt printre cele mai mici, atât centralele cât și celelalte aparate de încălzire fiind printre cele mai ieftine.

PLUS investiție inițială mică, largă varietate de aparate și variante, automatizare ușoară

MINUS costuri foarte ridicate de exploatare

3. Încălzirea geotermală

După părerea mea, sistemele de încălzire geotermale sunt o altă variantă ecologică și de viitor pentru încălzirea locuințelor. Sistemul nu este la îndemâna tuturor, deoarece este nevoie de spațiu pentru îngoparea țevilor de colectare a căldurii, dar, dacă locuiți la casă și aveți ceva pământ împrejur, este o variantă de luat în seamă.

Principalul element prohibitiv al acestei soluții este totuși investiția inițială, care este foarte mare. Costurile de exploatare sunt destul de reduse și pompele geotermale mai oferă și alte avantaje, precum climatizarea și în sezonul cald.

PLUS soluție ecologică, ieftin de exploatat, nu aveți nevoie de aparat pentru aer condiționat

MINUS investiție inițială foarte costisitoare, condiționare de felul locuinței

4. Încălzirea pe peleți/bricheti/rumeguș/lemne

Dacă, din orice motiv, niciuna dintre soluțiile de mai sus nu vă convin, puteți opta pentru sistemele de încălzire pe bază de material lemnos. După părerea mea, aceste soluții își trăiesc ultimii ani de glorie, pe fondul poluării excesive și a încălzirii globale. Cum spuneam mai sus, eu cred că în următorii cinci-zece ani, taxele de poluare pentru sistemele de încălzire pe combustibili fosili vor crește foarte mult.

În plus, aceste sisteme de încălzire vin cu diferite constrângeri și disconforturi. Combustibilul trebuie cumpărat, depozitat, eventual pregătit și manipulat. Deși cu ultimele tehnologii se pot obține semiautomatizări decente, un asemenea sistem de încălzire a locuinței nu va putea fi niciodată complet automatizat.

Nici investițiile inițiale și costurile de exploatare nu sunt de neglijat și mai mult, datorită cantităților mari de reziduuri (cenușă, funingine), atât sistemele de încălzire (sobe sau centrale) cât și dispozitivele conexe (coșuri de fum) necesită curățare și întreținere periodică. După părerea mea, singurul avantaj al acestor sisteme de încălzire este independența față de infrastructura din zonă (rețea de gaze naturale, electricitate etc)

PLUS independență față de infrastructura din zonă

MINUS investiții inițiale costisitoare, disconfort legat de întreținere, exploatare și automatizare

P.S. Trebuie să nu uităm și că, indiferent de varianta sistemului de încălzire a locuinței pentru care veți opta, cel mai bun sistem de încălzire este o izolare optimă și completă a locuinței. Degeaba investiți sume astronomice în sistemele de încălzire și automatizarea acestora, dacă locuința pierde căldură. Fie că renovați, construiți sau doriți să cumpărați o casă, vă recomand să acordați o atenție deosebită vitraliilor și sistemului de izolare al pereților și pardoselilor!

Author: Florin RUSANU

Responsabil cu împins aeru' pe talentirosit.ro şi heităr profesionist. Genul care nu se ferește de cuvinte și te evacuează de urgență din balonu' tău de săpun.

2 thoughts on “Cel mai bun sistem de încălzire al locuinței”

Scrie un comentariu: