Cine n-are huiduitori să-și cumpere (sau ziua unirii la Iaşi)

Cum probabil deja ați auzit, la sărbătoarea unirii de la Iași s-a lăsat cu huiduieli. Sau cel puțin asta vor să ne facă televiziunile să credem. E drept că eu am ajuns cam târziu, dar totuși…zumzetul asemănător celui de la ultimul discurs al lui Ceaușescu nu prea seamănă cu huiduielile adevărate. Mergeți pe stadion fraților, dacă vreți termen de comparație. Deși, dacă stăm să ne gândim, importante sunt efectele.

Din alt punct de vedere, manifestarea a fost una plină de ipocrizie, scopuri perfide și atitudini denigratoare. Aproape toți cei prezenți au fost acolo pentru a urmări ceva avantaje personale: ba să-și prezinte proiectele politice, ba să-și atace foștii adversari în cel mai penibil moment posibil ori pentru a-și dezvălui favoriții la viitoarele alegeri. Nume nu dăm, dar aveți libertatea să speculați. Până și protestatarii veniseră ca să-și îndeplinească norma de mitinguri pe an. Altfel atitudinea lor destul de pasivă nu poate fi scuzată. Cine știe când mai vine licuriciul în urbea lor cu așa chef de “încasat”.

Totuși, ce-i mai important e c-am aflat că în Iași există jandarmerie. Nu de alta, dar de vreo juma’ de an încoace n-am văzut niciunul patrulând, așa cum se obișnuia odinioară. Și azi câteva zeci de jandarmi, plus alte câteva zeci de polițiști și “men in black” au asigurat buna desfășurare. S-au ocupat, probabil, și de siguranța celor câteva zeci de oameni din piață, cam tot atâția cât ei. Apropo, oare cât o fi costat toata manifestarea de forţe?! Hotelul în faţa căruia a fost amplasată scena o fi făcut vreo donaţie pentru comunitate?!

3 thoughts on “Cine n-are huiduitori să-și cumpere (sau ziua unirii la Iaşi)”

  1. Foarte bine alese cuvinte, domnule profesor. De economie cumva? O pensie de militar a ajuns, asadar, la 21000 ron si n-am auzit si noi? Dar militarii intrati in armata dupa ’89 in ce structuri au fost? Securisti de-ai lui Iliescu, sunt sigur.
    Oricum, mie nu mi-e rusine nici de faptul ca sunt rezident in Iasi, nici pentru ca sunt roman si nici pentru ca am scris despre pensiile militare din considerente oarecum personale. Nu mi-e rusine decat de faptul ca nu pot face mai mult pentru a evolua de la tribul dvs. la o uniune de triburi. Si mi-e rusine si de faptul ca profesorul meu de limba romana din liceu avea 1500 lei, iar cel care imi preda in facultate are cateva mii. Si sunt de-aceeasi varsta. Ce spuneti, vor avea pensii egale?

Scrie un comentariu: