Circuitul curentului în România

Mai există pe lumea asta nişte naivi (unii chiar membri de partid) care au impresia că există vreun om politic important care-a intrat în politică din altruism pur. Ceva gen facem să fie bine, să meargă ţara bine, să ne fie bine tuturor. Nimic mai fals.

Avem, spre exemplu, contractele cu băieţii deştepţi. Blamate de fiecare partid, alianţă, Guvern şamd, folosite în fiecare campanie electorală pe post de rampă. Nu mai repet aici câţi politicieni s-au angajat să le desecretizeze şi să le denunţe, că ar însemna să numesc aproape toată clasa politică.

Desecretizarea unuia dintre aceste contracte arată ipocrizia crasă a clasei politice; contractul nici măcar nu era secret, era ţinut ascuns doar ca să nu se prindă fraierii de găurile negre produse în economie. Din acelaşi contract reiese că preţul şi cantităţile de energie se negociau cel puţin o dată pe an şi putea fi reziliat oricând, cu pagube minime pentru Hidroelectrica şi pentru stat, prin urmare.

De ce sunt importante aceste lucruri? Pentru că din 2004, din momentul încheierii contractului, au trecut pe la putere absolut toate partidele politice. Guvernele au avut toate culorile. Cu toate astea, nici un partid nu a desecretizat sau denunţat vreun contract. Dimpotrivă, fiecare a renegociat cantităţile şi preţurile, tot mai păgubos pentru stat.

Astfel, fiecare din partidele trecute pe la putere şi-a luat şpaga aferentă unei noi renegocieri, băieţii deştepţi şi-au văzut de treabă şi împreună au tot îngropat Hidroelectrica, care făcea restructurări şi trimitea oameni în şomaj, pentru că nu avea bani să-i plătească.

Hidroelectrica a ajuns chiar în situaţia de a recumpăra propria energie electrică de la băieţii deştepţi, pentru a-şi putea îndeplini obligaţiile contractuale. Desigur, nu era obligată să facă treaba asta, pentru că în contract era stipulat că se pot diminua cantităţile furnizate în unele situaţii, da’ altfel cum ar mai fi făcut unii un ban cinstit?

În concluzie: Hidroelectrica produce curent, îl vinde unor băieţi deştepţi, îl cumpără înapoi de la ei, apoi îl vinde altor băieţi deştepţi pentru ca în final să ajungă la consumator. Tare sau ce?

P.S. Analiza mai detaliată a contractului despre care v-am vorbit e aici şi contractul e aici.

P.S. 2 Unii spun că intrarea Hidroelectrica în insolvenţă şi denunţarea contractelor cu băieţii mişto e de bine, alţii spun că ar fi o manevră subtilă de a privatiza compania la un preţ minuscul, se vehiculează şi nişte posibili cumpărători, deja…

Author: Florin RUSANU

Responsabil cu împins aeru' pe talentirosit.ro şi heităr profesionist. Genul care nu se ferește de cuvinte și te evacuează de urgență din balonu' tău de săpun.

2 thoughts on “Circuitul curentului în România”

Scrie un comentariu: