Comandouri de pensionari atacă zilnic mașinile cu ziare gratis de la Adevărul

Îi vezi în fiecare după-amiază. Pe la 4-4 jumate grupuri grupuri de pensionari, care mai de care mai dornici să pună mâna pe-un Adevărul de Seară. Se pregătesc cu mult timp înainte pentru asemenea acțiuni. Lupte în adevăratul sens al cuvântului. Surse din interiorul acestor comandouri speciale ne-au declarat, sub protecția anonimatului, că în fiecare zi are loc cel puțin o ședință de antrenament, urmată de pregătirea tactică. Bătrânii repetă scheme și figuri de luptă preluate de la membrii celebrelor trupe americane SEAL. Locațiile unde au loc acestea, sunt evident, secrete. Iar cu două ore înainte de livrarea mărfii se întocmește planul propriu-zis.

Așa cum v-ați dat seama, nimic nu este lăsat la voia întâmplării. Fiecare detaliu este pus la punct și fiecare participant își cunoaște misiunea. Altfel o singură greșeală poate compromite o zi întreagă de muncă. Au existat cazuri în care un membru al grupării nu și-a luat pastila de inimă, spre exemplu. Și când au ajuns ziarele l-au apucat palpitațiile. A fost scos din joc imediat. Dar astfel de erori sunt specifice începătorilor. S-a mai întâmplat să li se rupă bastonul de sprijin și să nu-l aibă asupra lor pe cel telescopic (de luptă). Din nou o greșeală copilărească. Neatenția costă și te poate lăsa fără ziar pe ziua respectivă.

Pentru a verifica situația din teren, echipa de anchetă a TI a petrecut câteva ore alături de pensionarii ”de seară”. Astfel am aflat că zonele de influență sunt clar delimitate. Niciodată n-o să vezi un bătrân din Copou luptându-se pentru un ziar în ”Alexandru”. E o lege nescrisă, pe care dacă o încalcă pot fi excluși din clubul șahiștilor din parc sau din cel al bârfitoarelor. Și pot să-și ia adio de la privilegiul de a mai citi vreun ziar gratis.

O altă chestiune pe care trebuie s-o știți e că niciodată, dar niciodată nu trebuie să acceptați un astfel de ziar, dacă vi-l oferă un bătrân. De multe ori se-ntâmplă să treci pe lângă ei, să se uite la tine mieros și să te-ntrebe dacă nu dorești un exemplar. Adică tu crezi că după ce aproape și-au dat viața pentru câteva bucăți, o să le-mpartă cu tine?! În momentul ăla trebuie să devii mai vigilent și să fii sigur că dacă-ntinzi mâna după un ziar va trebui să plătești cumva. Așa că mai bine vezi-ți de drum.

Dar dacă vă-ntrebați ce fac pensionarii cu teancuri întregi de ziare pe care reușesc să pună mâna, aflați că le dau întrebuințări din cele mai diverse. Adevărel Înseratu, 74 de ani, ne-a declarat: ”Cum ce fac dom’le cu ziaru? Îl citesc. Nu e clar? Dup-aia îl pun sub ghiveciu’ cu flori, să nu se ude covoru’. Că-i păcat de munca mea, să-l arunc. Numai eu știu cât m-am zbătut să pun mâna pe el”. Elisabeta Citirescu, 69 de ani: ”Apăi maică, le țin pentru la iarnă. Învelesc merele cu ele și le pun la beci. C-așa nu se strică. Le iau de pe-acum că dac-o da frigu’ nu mai pot să ies eu după ziare.” Un alt bătrân, fost membru activ al clubului de purpac, care a refuzat să-și dezvăluie identitatea, ne-a spus, cu lacrimi în ochi: ”Domnule, noroc cu ziarele astea, c-așa mai supraviețuim și noi. De când cu guvernarea asta nu mai rezistăm. Eu fac cornete din foi de ziar. Fac cornete și-o parte le vând la copii. 1 leu 100 de bucăți. Nu e mult, dar așa ne descurcăm. Și dacă n-am ce pune pe masă mai fac și cornete de-alea, cu bold în vârf, și ies în Unirii la porumbei. N-am ce face, dar așa mă țin de pe-o zi pe alta, cu 2-3 înaripate mi-alin foamea.

Acest articol este un pamflet.

sursa foto: www.adevarul.ro

One thought on “Comandouri de pensionari atacă zilnic mașinile cu ziare gratis de la Adevărul”

Scrie un comentariu: