Cu cine s-au bătut jandarmii la proteste?

Bine, în afară de faptul că s-au mai bătut și între ei. Christian Gusellmann, un jurnalist care colaborează cu mai multe publicații din lume scrie pe Casa Jurnalistului cum a fost reținut dimpreună cu alte câteva persoane destul de departe de locul răfuielii dintre Jandarmerie și ‘ăia’ care veniseră acolo pentru scandal, molotovuri și fumigene.

Fazele ‘vă rugăm să plecați spre casă și să lăsați filmatu’ și ‘șterge filmarea’ sunt de vis.

În seara respectivă, când m-am oprit, târziu, și am dat play la câteva liveuri pe Facebook am văzut o mulțime de jandarmi care făceau ‘falanga’ în gol. Spre vreo doi-trei derbedei care aruncau în ei cu diferite felurite. ‘Falanga’ aia are și ea rostul și rolul ei în intervenții; spre exemplu când te confrunți cu o mare de oameni violenți și situația poate degenera, falanga te poate ajuta să împingi mulțimea în spate sau să protejezi un anume ceva.

În situația de față erau vreo câțiva unii, foarte răsfirați și ușor de imobilizat. Să faci un dispozitiv falangă pentru trei așchilopați spune foarte multe despre strategul care s-a ocupat de intervenția aia, energie risipită inutil și eficiență zero spre ceva cu minus.

Altă problemă pe care o mai am cu intervențiile jandarmilor sunt fazele alea în care un om căzut, cu mâinile ridicate sau deja reținut e lovit – cum se vede atât în filmarea de mai sus cât și în aia în care Colonelul Drăgănescu își ia pe costum de la colegi. Nicio variantă de intervenție nu permite așa ceva, chiar legea marțială și cutumele războiului îți interzic să împuști inamicul imobilizat, căzut la pământ sau capturat și dacă o faci se consideră crimă de război. Motivele pentru care jandarmii lovesc oameni căzuți sau reținuți îmi scapă complet. Ce riscă? Să-și ia un pumn în cască sau un șut în jambiere? Pe bune, cum se justifică lovirea oamenilor care e clar că nu sunt violenți și sunt deja reținuți?

Și, nu în ultimul rând – am întrebat și pe contul de Facebook al Jandarmeriei, dar cel/cea care se ocupă de el a rămas încă în epoca în care unul vorbea și toți ceilalți ascultau – Jandarmeria știa că în seara aia aveau să vină ultrașii să facă iureș? Că, dacă nu știați, Jandarmeria are o unitate de informații, un fel de mini-SRI care, din moment ce mai multe surse știau din timp că protestele vor degenera, ar fi trebuit să știe că vin ăia cu molotovuri și petarde. Și dacă știau trebuiau să îi oprească.

Toate aspectele de mai sus denotă o incompetență crasă și/sau rea voință. Folosirea forței disproporționate, reținerea arbitrară a unor oameni, luarea prin surprindere a dispozitivului de siguranță (dacă a fost așa) etc. Știu că majoritatea jandarmilor de acolo, pe persoană fizică, își fac cu bună credință doar datoria și meseria pentru care sunt remunerați.

Dar părerea mea e că s-a încercat dezamorsarea protestelor pe mai multe paliere: 1) scandal, că cei de bună credință n-au chef să ia bătaie degeaba, se duc acolo să protesteze, nu să dea sau să ia; 2) intimidare: rețineri cu orele, căutat protestatari pe acasă șa; 3) ducerea acțiunii în derizoriu (în altă filmare din articolul de pe Casa Jurnalistului se vede un băiat care spune că a primit 50 de lei și niște molotovuri să le arunce la protest, la care autorul filmării concluzionează ‘ia uite, tinerii frumoși și liberi’)

Dragilor, nu vreau să vă stric karma și relația de prietenie și flori cu Jandarmeria, da’ voi nu sunteți curioși cu cine s-au bătut jandarmii în noaptea aia? Că de reținut e aproape evident că nu au reținut pe cine trebuia…

Author: Florin RUSANU

Responsabil cu împins aeru' pe talentirosit.ro şi heităr profesionist. Genul care nu se ferește de cuvinte și te evacuează de urgență din balonu' tău de săpun.

Scrie un comentariu: