Cum alegi un calculator

Nu pot să nu mă amuz teribil când îmi amintesc de perioada de acum cinci-şase ani, când a avut loc ‘explozia’ aia informatică în România. Adică perioada când nu îţi permiteai un calculator dintr’un salariu, da’ mergeai cu buletinu’ la magazin, sau scoteai bani din bancă şi îţi cumpărai scula mult-dorită…

Ei, pe vremea aia mă contatctau multe cunoştinţe şi mă întrebau ‘care’i cel mai bun claculator’. Iar eu aveam pentru toţi acelaşi răspuns: ‘cel mai bun calculator este cel de care ai nevoie, şi pe care ţi’l poţi permite’, lucru perfect valabil şi azi!

Şi autnci, ca şi acum, erau componente sau sisteme cu preţuri astronomice, pentru activităţile care necesită putere mare de calcul şi stocare. Şi acum, ca şi atunci, ar fi o mare idioţenie să’ţi cumperi un i7 sau un Phenom pentru a da like’uri pe Facebook! Sau să’ţi iei un Ideapad Y560A pentru a sta ‘pă mes’.

Mi se pare o mare prostie să îţi cumperi un hardisk mai mare de 160 Gb dacă nu lucrezi cu fişiere extrem de mari, precum cele pe care le manevrezi în timpul prelucrărilor video (motivul cu ‘multă muzică, multe filme, multe chestii’ nu ţine, pentru acest gen de media sunt destule medii de stocare mult mai ieftine şi mai la îndemână, precum CD’uri, DVD’uri, carduri de memorie, stickuri şi, mai nou, Bluray)

M’am mai amuzat acu vre’o lună, când am postat un printscreen pe Facebook, iar colegii de grup au râs de mine teribil pentru că încă mai folosesc Windows XP şi Opera…

Cum le’am spus lor, vă spun şi vouă: netbook’ul meu a venit cu XP cu licenţă, pe un CD făcut special pentru el, pe care are şi toate driverele şi softurile necesare pentru buna lui funcţionare, cu care merge ca uns. Oare pentru ce să’i fac update, pentru a sta pe messenger şi a scrie pe blog? Nu mersi!

De aia zic, trebuie să ai grijă ce cumperi în funcţie de ce ai nevoie. Echimpamentele IT se devalorizează foarte repede, deci nu are rost să ţii în casă o sculă scumpă pe care nu o foloseşti…

P.S. Articol participant la concursul organizat de Blogal Initiative pentru Azerty.ro.

Author: Florin RUSANU

Responsabil cu împins aeru' pe talentirosit.ro şi heităr profesionist. Genul care nu se ferește de cuvinte și te evacuează de urgență din balonu' tău de săpun.

Scrie un comentariu: