Cum să adaugi diacritice la un font!

Acest tutorial prezintă doar paşii pe care să-i urmaţi pentru a putea adăuga la un font care are atât minuscule cât şi majuscule, diacriticele specifice limbii române.
A scrie fără diacritice poate duce la exprimări ambigue ca de exemplu „un tanc de 12 ani”, „un roman nascut la Roma”.
Pentru ce-i ce încă nu ştiu:
“Un semn diacritic este un semn tipografic adăugat la o literă pentru a indica o diferență în pronunţie sau pentru a deosebi sensurile a două cuvinte altfel scrise identic.”
În limba română se folosec cinci litere cu semne diacritice: ă, â, î, ș, ț.
Semnele diacritice sunt  – căciulă (breve) -ca pentru Ă ă , circumflex-   Â â Î î, virguliţă şi virgulă – Ș ș Ț ț pentru limba română.
Fontul folosit în acest tutorial este Selfa, iar softul utilizat pentru adăugarea/modificarea acestui font este Fontlab Studio deoarece acest soft poate afişa caracterele unui font pe grupe ale diverselor clasificări de codare, iar în cadrul unei anumite clasificări poate afişa asocierea denumirilor caracterelor cu codurile Unicode sau cu numele glifelor (precum și alte asocieri).
De reţinut :
– este că producătorii de fonturi nu pun accentul pe caractere, ci pe glyphs – adică pe reprezentarea grafică a caracterelor.
– în tutorial veţi observa că folosesc termenul glifă pentru glyph care reprezintă  un element grafic al scrisului, sau o reprezentare grafică a unui semn tipografic, al unui caracter tipografic sau al unui semn diacritic.
– nu există „fonturi româneşti”.
Există doar fonturi Unicode, care au sau nu prezente caracterele cu diacritice utilizate în limba română, pe poziţiile specificate în standardul Unicode.
Unicode este un format pentru codificarea, stocarea și interpretarea textelor pe suporturi informatice,  având drept ţel final să cuprindă toate caracterele din toate limbile globului.
Este proiectat pentru ca oricărei litere (caracter) din orice limbă, de pe orice platformă de hardware sau software (program) să îi corespundă un număr unic și echivoc.

Acestea fiind spuse să adaugăm semnul diacritic virgulă la glifa ş a fontului Selfa pentru a avea caracterul ş.

1. Deschidem fontul cu FontlabStudio

2. Schimbăm pagina de codare selectând din lista de coduri de lângă Pages mode pagina de cod MS Windows>Ms Windows 1250 Central European.

3. Identificăm glifa ş

4. Selectăm glifa s cu click stânga. Activăm cu click dreapta meniul contextual şi din acesta alegem comanda Copy

5. Executăm dublu click stânga pe glifa ş. Aceasta va avea acuma forma şi dimensiunea glifei s.

6. Selectăm glifa virgulă şi executăm dublu click stânga. Fontlab va afişa fereastra de editare a glifei virgulă.

Vom selecta conturl grafic al virgulei.Conturul roşu al glifei înseamnă că acesta este selectat. Atingem conturul glifei cu cursorul; efectuăm click dreapta şi din meniul contextual alegem comanda Copy.

7. Selectăm glifa ş şi executăm dublu click pentru a deschide fereastra de editare a glifei.

Alegem din meniu Edit>Paste. Vom obţine ceva de genul.

Poziţionăm virgula sub conturul literei s. Am creat glifa ş.

Pentru celelate litere cu semne diacritice ale limbii române se procedează la fel cu adaptările de rigoare.

Codificarea fontului pentru a putea fi utilizat/afişat sub Windows presupune următoarele setări:

1. Selectăm din meniu File>Font Info

Se va deschide fereastra de dialog Font Info.

Adaugăm în câmpul Family Name ce denumire vrem pentru fon. Am ales să adug Mod la denumirea orignală a fontului.

Apăsăm butonul Build Names. Celelate câmpuri vor prelua denumirea.

2. Selectăm din structura arborescentă a ferestrei Fon Info > Names and Copyright >OpenType -specific names

Apăsăm butonul Build Open Types  Names. Câmpurile vor prelua informaţiile automat.

3.Selectăm din structura arborescentă a ferestrei Fon Info > Names and Copyright >AdditionalOpen Types  Names.

Selectăm Import Names şi executăm click stânga.

Obţinem ceva de genul.

Selectăm următorii parametrii pentru Platform, Enconding şi Language

4.Selectăm din structura arborescentă a ferestrei Fon Info > Enconding and Unicode, iar din Avaible codepages selectăm codepages 1250 Latin2 şi 852 Latin 2.

Apasând pe butonul săgeată (Add) codepages selectate vor fi transpuse în coloana Supported codepages.

Selectăm pentru Characther set information după cum urmează:

5.Selectăm din structura arborescentă a ferestrei Fon Info > Enconding and Unicode >Unicode Ranges şi bifăm ca în figură.

6. Din bara de meniu alegem File>Generate font

Se va deschide fereastra, unde vom adăuga denumire fontului şi tipul de font:

Instalăm fontul- recomand un font manager gen FonExpert sau Printer’s Apprentice – şi îl testăm.

Deoarece am creat doar litera ş cu semn diacritic am folosit pentru test cuvinte gen celor de mai sus.

 

43 thoughts on “Cum să adaugi diacritice la un font!”

 1. mala nu înţeleg comentariul… translator pentru ce ai nevoie?…tutorialul întradevăr este foarte tehnic, dar cine are nevoie să modifice un font pentru a scrie corect româneşte are nişte noţiuni de utilizare a PC peste sau aproape peste medie.Ar fi trebuit să adaug ceva de genul * nivel mediu de dificultate şi recunosc că nu sunt pedagog din fire cu ceilalţi. Arăt ce paşi ai de urmat pentru a obţine ceva – mă refer la soft/PC – dar nu mă întrebi de ce. Nu susţin că paşii din tutorial sunt cei mai rapizi sau uşor de memorat dar după ce faci două trei litere cu semne diacritice nu ai probleme.

 2. Eh, avem si cititorii care acceseaza blogul si inteleg cele scrise de tine. Eu le inteleg, de exemplu.

 3. Hai mai ca n-am zis nimic de rau !!!!! Pe cuvintul meu ca are logica ceea ce-ai scris si e usor de urmarit…..numai ca… ce mama saraciei e Selfa si Labstudioul ala si, mai ales cum le gasesc ? N-am eu notiuni echivalente nivelulului mediu de utilizare al PC-ului dar, macar am curiozitatea si dorinta de-a invata ceva nou ! Desi, cred c-ar fi mai bine sa renunt si sa zic multam la ce am.
  Oricum, bravo pt. articol. Mi-a placut cum a fost scris.

 4. mala îmi cer scuze dacă am fost tăios în răspuns. Fontul Selfa îl găseşti pe aici şi nu e obligatoriu să îl foloseşti pe astă. Iar Fontontlab simplu pe http://www.fontlab.com, căci nu cred că e corect să te trimit la varianta crăckuită.

 5. mala chiar sunt curios, pentru că am ceva vreme decând ma joc cu fonturi şi cochetez cu ceea ce e o mania prin afară în materie de design -typography.
  Trist e ca la noi când vorbesti de aşa ceva e aproape pustiu.

 6. Ca sa parafrazez pe un binecunoscut scripcar (doar metaforic vorbind, bineinteles)…” Si tu-mi ceri sa fiu cuminte ? “….Pai pustie e si experienta mea la capitolul asta. Eu stiam ca schimbarea tine de tastatura si de citiva neuroni( dintre cei multi ) ai Windows-ului , ca sa aflu ca, de fapt, alta mincare de peste cu denumiri exotice imi poate satisface curiozitatile…

 7. Cam aşa stă treaba prin zonă !
  Ideea e că, bine mersi poţi instala fonturile urmînd paşii descrişi. Sunt mură-n gură. Chiar şi o tomnatică ca mine a putut-o face.
  Dar, aventura mea pe oceanele FontLabului s-a finalizat apoteotic la mal. Ca să-mi salveze fontul a trebuit sa-i dau un keygen pe care nu-l primeam decît cumparînd softul care era ieftin ca braga: 600 si ceva de US . Mulţam frumos. Anyway, a fost o experienţa excelentă.
  Incă o dată, felicitări. Şi tu şi Cristi aveţi stil pedagogic.

 8. mala te pot ajuta dacă ai nevoie. Un mail ceva sau un privat pe mess – vezi profilu meu.

 9. mala nici pe pagina ta de faceebook nici pe blog nu ai ceva date de contact aşa că până o să apară vreo pagina de contact sau ceva gen info author pe talent irosit idul meu de mess este natural_forcefx dacă vrei să discută.

 10. Salut!
  Eu sunt traducător de anime-uri şi mereu îmi dau bătăi de cap fonturile care nu acceptă diacriticele… Am reuşit, urmând paşii descrişi aici de tine, să fac diacritice la un font… Problema e că nu mi se salvează fontul după ce dau click pe “Generate font” apoi “Save”(după ce setez toate chestiile alea de acolo…).
  Eu fontul am încercat să-l salvez pe Desktop, dar nu-mi apare nimic… şi nici direct prin comanda “Save” nu reuşesc…
  Ce sfat mi-ai putea da?

 11. Salut,
  Îţi mulţumesc pentru acest tutorial foarte bine făcut şi pe înţelesul tuturor, doar dacă urmează întocmai paşii descrişi de tine. Îţi mulţumesc încă o dată, am căutat foarte mult aceste sfaturi.

 12. Salut, am urmat pasii tai cu fontul SWIFT Light OTF (stiu ca nu conteaza). Tot nu-mi ies Sh – ș, Sh – Ș, si Tz – Ț sau tz – ț. In meniu, TOOLS/QUICK TEST AS ai posibilitatea sa incerci fontul, OTF sau TTF. Cand ii dau aia imi apare o fereastra cu mesajulȘ Current font contains both OpenType features definition and imported binary OpenType tables. Which data you want to use while generating OpenType si am BINARY sau COMPILED. Pe oricare as da, imi apar ĂÎÂăîâ dar ȘșȚț nu imi apar. putem coresponda prin mail/mess ca sa ma ajuti?, am nevoie ca de aer sa modific 7 fonte.
  MULTUMESC ANTICIPAT.

 13. Salutare. E demn de laudat tutorialul dar cum zicea cineva, cata lume e dispusa sa investeasca in licenta acelui program? Eu am gasit si altele free sau cu crack dar nu se compara cu cel descris la utulizare. Durerea mea este ca as fii avut nevoie de un font care sa aibe si diacriticele noastre. E vorba de Amperzand.ttf si imi trebuia pentru o lucrare. Programelu asta face minuni daca ai rabdarea sa il inveti. Dar pentru ce imi trebuie mie e prea multa munca deocamdata. E cineva pe aici care ar putea sa imi adapteze in acest font “Amperzand.ttf” si diacriticele? Multam.

 14. Daca nu e graba te ajut eu…lasa un id sau altceva ca sa putem coresponda…bafta si un an nou plin de realizari.

 15. Multumesc mult Andrei pentru ajutor. In principiu nu e graba pentru ca abia m-am apucat de grafica la site si sunt vre-o 4-5 pagini de lucru la el iar acum de sarbatori fac si eu pauza. Dupa 4 – 5 ian. reiau luru iar. O sa imi trebuiasca abia dupa ce termin grafica si o trimit la programator sa ai faca partea de programare si scrierea codului, caci se va folosii cufont pentru textul din site. El a zis ca nu face modificarea asta cu diacritice.. doar implementeaza grafica conform bref-ului pe care il dau de facut.
  Poti sa imi scrii pe: samoilenco2002@yahoo.com sau add la: samoilenco2002

  Multam inca o data si Sarbtori Fericite si tie si un an nou bogat in realizari. 🙂

 16. pai..pe mess nu ai mai dat nici un semn de viatza….am crezut ca ai abandonat problema…

 17. Foarte bun tutorialul! Ai reușit să rezumi în câteva rânduri un manual de 900 de pagini.
  Restul sunt amănunte. Am urmat instrucțiunile pas cu pas, dar surpriză! Pot salva doar cu bani. O mulțime de bani…
  Deși lucrez la un proiect care necesită multe resurse, mai ales timp, și de la care mă aștept la mari rezultate (pe la toamnă, sper), nu merită această investiție colaterală. Aș avea mare nevoie de diacritice în
  Celtic Garamond the 2nd și Lycanthrope.
  Se poate un sfat, recomandare, ajutor, etc, etc?

 18. Ma bucur sa citesc o asemenea apreciere. Idul meu de mess este natural_forcefx ..da un add si vb sau da-mi niste date de contact astfel incat s aintram in legatura..si te ajut cu placere.

 19. Adresa mea de e-mail este electric_ice100@yahoo.co.uk
  Pe mess avem puține șanse să ne întâlnim.
  Apreciez gestul.
  Ar fi minunat dacă am găsi la tot pasul astfel de oameni.
  A-ți ajuta aproapele e una din chestiile alea
  care ne-a separat cumva în regnul animal.

 20. Ziua buna …. Nu merge pe toate fonturile … am incercat Cu chopinscript font … apar ceva romburi ..

 21. daca te referi la acest font in tabelul cu glife eu vad ca are diacriticele Î, lipsesc intradevar ş, ţ….o sa ma uit un pic pe font…

 22. te rog tare mult să te uiti …. am nevoi foarte tare si tot numi iese, apar niste romburi pe scris…

 23. Buna,
  Am aceeasi problema cu “ț” si “ș”. E foarte ciudat pentru ca teoretic le vede, iar codul pare a fi cel bun, dar totusi cand scriu (am incercat in Photoshop, Illustrator, dar si Word) imi inlocuieste cele doua litere cu alt font. Restul literelor sunt ok.
  Daca poti sa ma ajuti, voi fi foarte recunoscatoare si ma voi revansa daca am ocazia.
  Multumesc.

 24. Nu am primit request. Pot sa iti dau eu add? E id-ul pe care l-am vazut si mai sus in commenturi?

 25. Da…idul meu pt messenger este natural_forcefx.
  Ciudat este ca mie imi apare in mess Addrequest pending la idul tau.

 26. cred ca am gasit eu o solutie la problema cu ș si ț, defapt cred ca problema este doar la fonturile .otf

  in teorie, rezolvarea ar fi simpla, se pare ca nu sunt folosite respectivele pozitii din font pt ș si ț editate ca in exemplu de mai sus, in schimb trebuiesc create 4 pozitii noi pt respectivele caractere.

  in practica, cred ca se rezolva asa:
  editati normal ș si ț ca in exemplu de mai sus, dar la final setati urmatoarele la glyph properties, si anume:
  pt Ș: name: Scommaaccent unicode: 0218
  pt ș: name: scommaaccent unicode: 0219
  pt Ț: name: uni021A unicode: 021A
  pt ț: name: uni021B unicode: 021B

  practic devin 4 caractere noi (in caz ca nu erau deja) pe care le gasit un pic mai jos in font la unicode-urile respective, iar ș si ț care tocmai le-ati editat devin din nou “libere”, sper ca ati inteles ce-am incercat sa explic 🙂 si sa reusiti, mie cel putin aproape mi-a reusit 🙂

  am gasit raspunsul printr-un pdf legat de softul respectiv, in care zice ca standardul unicode a creat niste confuzii legate de sedila si virgula care sunt folosite la respectivele caractere…

 27. iri multumesc de solutie. E intradevar o problema dar uite ca se poate rezolva. Oricum este greu de modificat un font gata facut. Personal lucrez la un font propriu si nici nu iti imaginezi de cate chestii m-am lovit, iar solutiile sunt la ore bune de googalit.

 28. am uitat sa multumesc si eu pentru tutorial.
  am observat si eu ca intampini o gramada de probleme editand un font, cu atat mai mult daca il creezi de la 0.

  eu unul personal am editat strict cele 4 caractere plus ă, care nu mergea nici el, si am salvat acelasi format otf, si n-am mai schimbat absolut nimic, ca sa pastrez fontul cat mai aproape de original si sa nu dau peste alte probleme.

  nici macar n-am editat codurile de limba/pagina si ce mai e pe acolo, in speranta ca v-a functiona fara aceste modificari, si chiar a functionat in cazul meu. evident in functie de fontul care-l editezi, la alte fonturi banuiesc ca trebuie facute toate modificarile de limba.

  inca o precizare, poate mai ajuta pe cineva: cand am luat de exemplu cu copy-paste s-ul ca sa-l pun pe ș (valabil si pentru restul de caractere) care nu exista, si era blurat asa gri, ma atentioneaza la paste pe ș ca fontul curent contine “original OpenType tables” si daca continui voi pierde aceaste date. continuand ideea sa pastrez fontul cat mai aproape de original, am gasit urmatoarea solutie:

  am dat pur si simplu dubluclick pe caracterul blurat (lipsa), si in acest fel a fost creat automat un ș pe care l-am putut deschide si edita separat fara eroarea de mai sus. (precizez ca am versiunea 5.2.1, poate pe versiuni mai vechi nu merge dubluclick pe caracterul lipsa)

  in continuare pentru ț in schimb, daca dadeam dubluclick imi creea alt fel de caracter mai dubios si cu gri, de care iar n-am fost multumit. am trecut si peste problema asta transformand din ș unicodurile pt ț, cum am zis in postul de mai sus, editand ulterior si transformandul în ț cu copy paste pe caracterul deschis in “mod de editare”. sper ca se inteleaga iar ce am incercat sa explic 🙂

 29. Am aceeasi problema cu “ț” si “ș”. Am incercat in Photoshop, Illustrator si imi inlocuieste cele doua litere cu alt font. Restul literelor sunt ok.

  Stie cineva cum se poate rezolva ?
  Mersi anticipat

 30. pt Ș: name: Scommaaccent unicode: 0218
  pt ș: name: scommaaccent unicode: 0219
  pt Ț: name: uni021A unicode: 021A
  pt ț: name: uni021B unicode: 021B

  dar pentru Ă, ă, Â â si Î î stie cineva cum se pune ?

 31. eu doar pentru ș si ț am intampinat probleme… ă, â si î sunt cele default care le vezi in font, adica cele din tutorialul, ca in imaginile de mai sus
  nu am programul instalat momentan, si nu pot sa-ti zic exact, dar daca te uiti in tutorial si la imagini o sa-ti dai seama.
  uite m-am chiorat nitel la pozele de mai sus din tutorial, si am identificat asa, doar unicode pot sa vad in poze:
  Ă unicode: 0102
  ă unicode: 0103
  Â unicode: 00c2
  â unicode: 00e2
  Î unicode: 00ce
  î unicode: 00ee
  Nu uita primul pas, sa pui encodingul corect ca sa poti vedea unicode-urile bine. Adica asta: MS Windows>Ms Windows 1250 Central European

 32. BRAVOOO !!!!
  Exact acesta era planul meu de atac, pentru a avea caracterele ro disponibile.
  Problema apare ca trebuie să găsim fonturi disponibile care sa conțină blocul Latin Extended-B.
  Marian.

Scrie un comentariu: