Curând…

Cerul bleumarin întrezărit prin fereastra deschisă, luna ca de sticlă, ploaia de vară care abia s-a oprit şi aerul impregnat de mirosuri florale îmi amintesc de tine, oraş drag al inimii mele. Te-am văzut o singură dată, dar voluptatea pe care mi-ai oferit-o cu greu aş putea să o uit. Napoli, oraş al contrastelor, cu vechi monumente care atrag turişti din toată lumea, cu zona metropolitană aglomerată, ca o combinaţie de rock şi muzică savantă, îţi aminteşti seara întâlnirii noastre?

M-am aşezat pe un gard de piatră în port, privind luminile oraşului cum se oglindeau ca nişte stele în apa care clipocea discret în timp ce lovea ţărmul. Acest moment cât se poate de banal constituie liantul principal dintre noi. Căzută într-un fel de toropeală, văd succedându-se imagini ale vaporaşelor pregătite să poarte turiştii spre bijuteria numită Capri, lăudată de poeţii lumii, revăd bătrânul smochin cu fructele încă necoapte şi simt uşoara briză a nopţii ce se aşterne. Îţi aminteşti primele mele vorbe?

“Probabil simţurile mă înşeală. Nu pot exista laolaltă atâtea frumuseţi, unele făcute de mâinile harnice şi pricepute ale omului, altele de generoasa natură.”

În negura care începe să se împrăştie în fâşii albe, cu ochii pierduţi în zare, îmi amintesc de parcă a fost ieri cum ţi-am scotocit prin cele mai tainice unghere, cum ţi-am cercetat bisericile şi castelele, cum am adunat suveniruri pentru familie şi prieteni, dar mai ales pentru sufletul meu avid de frumos.

Pieptul îmi tresaltă de bucuria covârşitoare pe care o simt astăzi. Sunt atât de emoţionată, de agitată, încât nu reuşesc să adorm. Mă las cuprinsă de euforie, mă simt un fel de Marco Polo al vremurilor moderne.

În sfârşit, visul mi se îndeplineşte. Ne vom revedea curând, îţi voi putea călca asfaltul încins de soare, îţi voi saluta leandrii care cresc nestingheriţi pe marginea drumurilor, voi vedea perlele insulei Capri, oraşul Anacapri şi grota albastră. Voi îmbrăţişa năvalnic, iar şi iar, priveliştile ample pe care le oferi, voi regăsi rafinamentul centrului vechi istoric, devenit patrimoniu mondial UNESCO în 1995.

Mă întrebi cum am reuşit? Kara Travel pune la dispoziţia tuturor excursii ieftine, convenabile, iar eu profit din plin de ofertele generoase.

Să nu fii gelos, dragă Napoli. Excursia pe care am ales-o din multitudinea de oferte mă va purta prin câteva oraşe ale Europei, cu popasuri în fiecare dintre ele, dar într-un final voi ajunge la tine. Îţi voi povesti despre locurile văzute, despre hotelurile de trei sau patru stele în care mă voi fi cazat, despre monumentele istorice vizitate. Îţi voi relata impresiile mele legate de călătoria cu autocarul, voi vorbi mai puţin despre Budapesta, unde voi petrece o noapte şi mai mult despre Viena, oraş unde cultura este la loc de cinste şi care adăposteşte Palatul Hofburg, reşedinţă a foştilor suverani austrieci. Îţi voi descrie cu lux de amănunte mult lăudata Veneţie, cu gondolele de basm, antica Verona, cea care a păstrat cu grijă Arenele Romane, eleganta Florenţa, de care sunt legaţi ireversibil marii renascentişti ai lumii. Îti voi arăta fotografii cu turnul din Pisa şi nu îti voi ascunde nimic din ceea ce voi vedea la sora ta mai mare, mândra şi puternica Roma. Acolo îmi voi aminti să arunc un bănuţ în Fontana di Trevi, cu speranţa că voi reveni. Si toate astea cu doar 450 de euro.

Din păcate, nu voi putea rămâne cu tine decât o zi, în care tu va trebui să te deschizi ca o floare în lumina soarelui, să îmi arăţi toate comorile pe care data trecută nu am apucat să le văd. Vreau să privesc măcar de la distanţă bătrânul vulcan Vezuviu, cel care a acoperit cu lavă oraşul Pompei. Nu uita să îmi oferi o pizza tradiţională şi un gelato răcoritor.

Mă voi întoarce spre casă trecând prin Asissi, San Marino, Padova, Ljubljana, Zagreb şi Budapesta. Dar despre ele îţi voi povesti într-o altă scrisoare.

Cerul pare de sticlă, astrul zilei îmi bate în geam, anuntând o nouă zi. Plec la culcare, purtându-te în gand, visând cu ochii deschişi la momentul revederii.

www.karatravel.ro

Author: Florin RUSANU

Responsabil cu împins aeru' pe talentirosit.ro şi heităr profesionist. Genul care nu se ferește de cuvinte și te evacuează de urgență din balonu' tău de săpun.

2 thoughts on “Curând…”

Scrie un comentariu: