Dacă n-ai maşină de făcut pâine eşti un nimeni

Recunosc din start, titlul e puţin exagerat. Şi totuşi…din puţinii bloggeri pe care îi mai citesc cel puţin vreo trei se laudă cu pâinea făcută în casă. Că frămânţi aluatul până îţi trece şi pofta de mâncare sau că eşti în trend cu lumea şi ţi-ai luat o maşină de făcut pâine…important e să ştie poporul că nu mai faci parte din pleava societăţii. Tu te-ai ridicat, te-ai scuturat, te-ai bătut cu pumnii în piept şi-ai zis: ”De azi eu nu mai cumpăr pâine!” Şi n-ai mai cumpărat.

Ce, eşti tu fraier să le creşti profitul brutarilor?! Tu eşti un om capabil şi calculat. În 634 de ani cu banii economisiţi din toată afacerea asta vei putea să-ţi cumperi prima ta maşină. Vei fi un om respectat. În 2248 de ani vei economisi suficienţi bani pentru propria brutărie.

Acum lăsând ironia la o parte, o pâine de 300 de grame costă 1,2 lei. 900 de grame de pâine cumpărată costă 3,6 lei. În hipermarketuri o pâine de 500 de grame costă 1,5 lei, ceea ce înseamnă că un kilogram ajunge la 3 lei. O pungă de făină (1 kg) 000 e în jur de 3 lei, chiar mai mult la magazinele de cartier. Dacă mai punem la socoteală drojdia, apa, sarea, energia electrică sau gazul, timpul irosit şi efortul depus…nu excelez la capitolul matematică, dar nu văd unde se face economie. Şi nici n-o să fii mai sănătos pentru că oricum bagi în tine o grămadă de aditivi, amelioratori, arome artificiale, coloranţi şi conservanţi nocivi.

5 thoughts on “Dacă n-ai maşină de făcut pâine eşti un nimeni”

  1. E nebunia asta cu independența. Energie proprie, educație proprie, hrană proprie, totul produs în casă sau produs în casa altcuiva, de preferat cunoscut sau vecin. Deși îmi place la nebunie stilul 1100, toamnă-iarnă, palton de lână combinat cu o subtilă lenjerie intimă din rafie, nu mai suntem în Evul Mediu. Oamenii au impresia că dacă industria i-a dezamăgit, trebuie să renunțe definitiv la ea și le vin idei de astea. Dar o să le treacă, iar dacă nu… Dumnezeu cu mila…

  2. Pff, masina de paine-i pentru snobii insensibili la problemele universului.

    Viitorul e raw, daca tii cu adevarat la corpul tau si la planeta ce ti-a dat viata trebuie sa-ti faci sigur painea… in gura. Mesteca graul, suge din drojdie si framanta cu limba, apoi pune pe Facebook pentru ca e datoria ta sa ne educi.

  3. Cind piinea din magazin iti creaza probleme destul de serioase atunci renunti la ea si treci la treaba. Ori iti cumperi masinaria (desi, sincer n-as recomanda-o ) sau iti fabrici piinea singur… dupa putinta si stiinta.

  4. Mi-a placut comentariul Marius. Ar trebui sa-l dezvolti intr-un articol.
    Mala, eu prefer un pahar de pepsi/coca-cola, o punga de chipsuri si un platou de prajituri in locul unei paini de casa. Mai bine sa mor cu papilele gustative urland de fericire decat cu graul incoltit in stomac. 😀

Scrie un comentariu: