De ce e haos în trafic?

Ultima amendă de la Poliția Rutieră am luat-o pentru că uitasem să aprind farurile; mă rog, nici n-am luat prea multe, că nu prea (mai) fac eu pe Hakinen și mă străduiesc să ajung la destinație cu pasagerii întregi și mașina încă în stare de funcționare. Restul întâlnirilor au fost controale de rutină și treceri sporadice pe lângă radarele amplasate strategic în locurile în care se pot culege multe amenzi.

Că atâta știu colegii lu’ Godină: faruri, centuri, telefoane, radar și cauciucuri de iarnă; eventual și etilotest. Șmecherii care croșetează traficu’ prin oraș, care se suie pe pietoni pe trecere, care îți dau blițuri și claxonează ca dobitocii, care depășesc pe dublă-continuă cu zero vizibilitate, care parchează în mijlocu’ drumului la un metru de parcare, care nu știu că manetuța aia din stânga volanului folosește la semnalizat șa, pot să-și vadă liniștiți de raliurile lor.

imag4719

Așa arată în fiecare primăvară și toamnă toate drumurile din apropierea satelor (mă rog, aici e încă bine, am avut ghinionul să dau peste adevărați bolovani noaptea). Știți de ce? Că n-am auzit niciodată de vreun tractorist care să ia amendă pentru că ‘a uitat’ să-și curețe roțile la intrarea pe carosabil.

Noapte senină, drum european, vizibilitate cât îți duc farurile, drum drept, în afara localității – se merge în coloană, cu 60 la oră; că așa avea chef un nimuruc cu o Skoda Fabia, care avea în spate trei camioane. Că n-avea chef, că era obosit, că nu vedea bine, nu știu, cert e că ținea câteva zeci de oameni cu 60 pe unde se putea merge lejer și în siguranță cu 100. Știți de ce? Că nimeni n-a luat vreodată amendă că merge prea încet și încurcă traficu’.

imag4662_1

Am reușit performanța de a mă întâlni cu rabla asta de două ori într-o zi în Arad; după cum arată relicva aia de număr nu pare o chestie recentă, e evident că ăla umblă cu număru’ așa de zile, săptămâni sau chiar luni bune. Nu s-o fi întâlnit cu niciun echipaj de poliție, care e mai mulți decât mine în timpu’ ăsta?

imag4713_1

BMW parcat pe banda de obligatoriu la dreapta; chiar sunt curios dacă există o amendă de parcare neregulamentară pentru mașina aia, deși mă îndoiesc, în ciuda aparențelor, nimeni nu scria nimic și ăia se hăhăiau acolo cu civilu’. Nici măcar să-i bată obrazu să mute mașina de acolo…

imag4664_1

Băiatu’ ăsta sunase pe cineva (probabil vreo pilă) să-i explice că are o problemă: parcase mașina regulamentar, plătise parcarea și, cu toate astea, polițiștii îi lipiseră o amendă pe parbriz. Și avea dreptate, cu excepția faptului că mașina nu era parcată regulamentar (parcarea cu plată începe fix unde se termină botu’ mașinii), ci chiar pe trecerea de pietoni. Și prima lui urgență n-a fost să mute fieru’ de pe trecerea de pietoni, nuuu, prima lui urgență a fost să sune ‘pe cineva’, să rezolve treaba. Știți de ce? Că fraierii ăia de polițiști n-au stat prin zonă, să vadă că trage de timp în a-și muta mașina de acolo și să-i mai fută o amendă!

Pietoni care fug pe trecere, bicicliști care trec călare, nu semnalizează și merg noaptea fără lumini, căruțe și tractoare pe DN, animale libere pe drumuri, indicatoare murdare, strâmbe, puse aiurea, ascunse, rupte sau lipsă, lucrări nesemnalizate, decapaje lăsate neastupate peste noapte, gunoaie. Dar cine să aibă ochi pentru ele? Radare, centuri, telefoane, faruri. Eventual un etilotest.

Author: Florin RUSANU

Responsabil cu împins aeru' pe talentirosit.ro şi heităr profesionist. Genul care nu se ferește de cuvinte și te evacuează de urgență din balonu' tău de săpun.

3 thoughts on “De ce e haos în trafic?”

  1. Am sunat acum vreo 2 ani la poliție să le spun că lipsește un semafor cu tot cu stâlp, de pe un trotuar din Rahova. Au râs cu hohote, pe la toate redirecționările. Unu’ s-a apucat să-i povestească unui coleg, cu mine la telefon “auzi, bă, cică lipsește un semafor de pe strada cutare” (și se aud râsete multiple din fundal). Altul m-a întrebat ce vreau să facă ei în privința asta. Acum vreun an, nu mergea un semafor de pe Maniu, ultimul înainte de autostradă. Se făcuse coada până pe autostradă, cu mașini care veneau dincolo și voiau să facă stânga, dar prioritarii abia dacă se opreau pentru pietoni, și asta fix lângă trecere, cu scârț de roți, nema loc de trecere prin mijlocul intersecției.

  2. Continuare: Am sunat și m-au redirecționat între departamente până când cineva s-a răstit la mine că nu la departamentil lor trebuia să sun, as if.

Scrie un comentariu: