Degradarea materială nu e scuză pentru degradarea morală

Fiind departe de casă, de familie, de prieteni și de oamenii printre care aș fi vrut să fi fost zilele astea, am stat cu ochii pe net. Am citit în câteva zile mai multe știri decât citesc de obicei poate într-un an. Nu înțelegeți greșit, citesc știri în fiecare zi, din câteva surse pe care le-am ales de-a lungul timpului. Zilele astea însă, am citit tot ce era legat de ordonanța care a dat foc țării și despre proteste. Pentru că, dacă gândești cu capul tău, ai îndoieli. Și dacă ai îndoieli trebuie să verifici și adevărul ‘celorlalți’.

Sincer, în tabăra pesedistă n-am văzut nicio declarație coerentă. Nimic care să explice: am făcut asta din cauza asta sau ailaltă pentru a… Nimic, doar aberații, cu bani de la Soroș, cu agenturilii secrete, cu manipulare, cu orice altceva decât problema principală care a scos oamenii în stradă: o ordonanță de urgență care slăbește legislația anticorupție, dată seara, pe furiș și publicată noaptea la ora 1 în Monitorul Oficial.

Propaganda pesedistă se chinuie din rărunchi să devieze atenția de la problema reală: au fost reluate casele lu’ Iohannis, guvernarea Cioloș, tăierea pădurilor, multinaționalele e rele, PSD a dat, a mărit, mândri că suntem români etc. Același repertoriu. Nimic care să explice lovitura mișelească.

Pesediștii de vârf o țin sus și tare că Iohannis, că multunaționalele, că Soroș, că oricine altcineva în afară de ei. Oricine altcineva e de vină că ei încalecă justiția la miez de noapte, nu ei. Și am văzut oameni pe care îi stimam, oameni de la care uneori luam lumină, cotind ușor spre ‘dar stai să vezi că nu e chiar rea ordonanța’ până la a încerca politizarea protestelor. Că e făcătură, să pice Guvernu’, să blabla. O fi făcătură, dar ei cu mânuțele lor și-au făcut-o.

Despre penibilitatea aia de contramanifestație de la Cotroceni au sărit mulți moraliști, că ce, de ce facem mișto, că nici noi nu suntem mai buni, că ce dacă îs puțini, că și ei au dreptul să protesteze, că nu e vina lor că au ajuns așa. Just, au voie să protesteze, nu cred c-a zis careva că nu. Așa cum și eu am dreptul să consider penibil acel protest și nu e penibil din punct de vedere numeric (deși e penibil comparativ cu catastrofa pe care se chinuiau pesediștii s-o țină în frâu). Și e strict vina lor că au ajuns așa.

Altfel, v-o amintiți pe doamna aia care strângea plastic în piață? Adevărul a găsit-o și i-a luat un interviu. Uite acolo, discurs echilibrat, cumpătare, ‘nu vreau nimic pentru mine’ de la un om care strânge plastic pentru a-și completa veniturile. De unde rezultă fix ce spuneam în titlu: degradarea materială nu e o scuză pentru degradarea morală. Oamenii sunt răi și ignoranți pentru că așa vor ei, pentru că refuză să gândească.

16403234_1805454003037865_2197088197754427993_o

(sursă foto)

Author: Florin RUSANU

Responsabil cu împins aeru' pe talentirosit.ro şi heităr profesionist. Genul care nu se ferește de cuvinte și te evacuează de urgență din balonu' tău de săpun.

Scrie un comentariu: