Despre Ceauşescu

Mă stresează la culme o fază: când îi auzi pe ăştia de +40 că cei din generaţia mea (adică cei născuţi în 89′) şi generaţiile de după noi suntem scăpaţi de sub control, bem, fumăm, ne-o tragem, ne îmbrăcăm nu ştiu cum, nu mai învăţăm, ne gândim numai la bani, etc. şi că dacă mai era Ceauşescu aşa ceva nu era permis, că atunci erau locuri de muncă, nu puteai să mergi în discotecă dacă aveai sub 18 ani şi etc.

Ei bine, întrebările mele pentru voi sunt: Nu voi l-aţi dat jos pe Ceauşescu? Nu voi aşi ieşit în stradă şi aţi cerut să fie îndepărtat de la conducere ? Nu voi v-aţi omorât conducătorul în ziua de Crăciun? Pentru că generaţia mea în mod sigur nu a făcut-o, generaţia mea trăieşte visul vostru, trăieşte liber! Nu asta aţi vrut?

Şi ce dumnezeu meu era aşa bine la comunism? Faptul că toată lumea avea bani, dar nu avea pe ce să-i cheltuiască pentru că nu erau produse? Că stăteaţi cu lumina stinsă şi cu plapumele pe cap şi ascultaţi cu frică Europa Liberă, visând ca într-o zi să puteţi striga şi voi adevărul cum o făceau cei de la radio ăla?

Sau poate v-a plăcut anul ’62 cînd au terminat comuniştii de luat pământurile oamenilor, sau ’72 când s-a hotărât Ceauşescu să plătească toată datoria externă de 60 miliarde lei şi a lăsat populaţia să moară de foame sau ’73 când s-a trezit el să instaureze cultul personalităţii de trebuia pupat în fund toată ziua? Într-adevăr, ce mişto era! Şi cel mai trist e că Ceauşescu habar nu avea ce se întâmplă în ţară, miniştrii îi spuneau că avem de toate şi totu e bine şi populaţia murea de foame.

Da, da ce tare era pe vremea lui Ceauşescu! Generaţia mea strică tot!

A.M.

Author: Adriana Macovei

Modestia nu mă caracterizează. Și de ce ar face-o? Oamenii care fac pe modeștii, de obicei, cerșesc complimente. Eu nu am nevoie de complimente. Știu cine sunt și cine vreau să ajung. Cei care mă citesc știu și ei.

11 thoughts on “Despre Ceauşescu”

 1. Erau parti bune la comunism sa stii, insa trecerea la democratie nu inseamna libertate,pentru ca asa ceva nu exista,plus de asta oamenii nici nu stiu ce sa faca cu democratia,pentru ca nu o inteleg(ma refer la majoritate). Ce subiect abordezi tu e mult prea amplu si oricum suntem 7 miliarde de oameni,adic prea multi.

 2. Daca mergi pe sistemul asta, exista parti si bune si rele la orice, insa predomina raul sau binele si astfel se face o distinctie. Eu zic doar ca nu a fost alegerea generatiei mele sa fie dat jos Ceausescu, iar cei care l-au dat jos se plang ca nu mai e.

 3. cred ca, de dragul demonstratiei, faci niste confuzii sau pur si simplu vorbesti prostii… eu am +40 si n-am nicio problema cu generatiile mai tinere, ba chiar nu mi se par mai dezinhibate ci, dimpotriva, pline de complexe si tabuuri,,, avand tot, nu-si mai incita nervii sau instinctele… ma rog, generatia pizza cu Cola…

  apoi aia de zici tu ca l-au dat jos pe ceausescu au acum peste 50… bonus : nu ei l-au dat, ci era o miscare presetata de politica internationala a vremii… tu in ce bula de sapun ai trait?

  in rest, in anii ’62, ’72, alde mine fie eram sugari fie nici nu eram nascuti,,, doar daca ai descoperit calatorie in timp, lucru care ar explica partial alegatiile de mai sus

  generatia ta e ok… cu unele exceptii, care abereaza virtual (sau iau bac-ul cu suta de parai si fac o facultate particulara pe banii boului ala de parinte de peste 40 de ani pe care il infiereaza pe blog, exact ca un pic mai sus)

  PS : iarta-mi iritarea, dar prostia nu are limita de varsta; fereste-te de ea ca nu scapi… eventual punand mana pe o carte

 4. Nu am zis că toti aveti o problema cu generatia mea, asta ai concluzionat tu. Anii aia erau niste exemple de nedreptati care s-au petrecut in timpul comunismului, nu am zis ca cei care au o problema cu generatia mea au trait atunci. Asta ai concluzionat tu.
  La partea cu nu ei l-au dat jos pe Ceausescu e posibil sa ai dreptate, probabil de aia in strainatate se spune ca a fost lovitura de stat si nu revolutie.
  P.S. Ai dreptul sa fii iritat, sa nu fii de acord cu mine, dar nu ai dreptul sa jignesti. Iritarea ti-o iert jignirea nu!
  O seara frumoasa sa ai!

 5. ba ai zis, reciteste-ti postul, banuiesc ca tu l-ai scris…”când îi auzi pe ăştia de +40 “; pe care astia? nume, date, persoane… asta in cazul in care ai de gand sa si argumentezi ce spui… blamezi o intreaga generatie si nu justifici, aici e de fapt punctul care ne desparte

  altfel, nu, n-am jignit,,, m-am referit la temele tale din post si nu la persoana ta pe care o respect, evident… cu amendamentul ca polemica are regulile si, mai ales, libertatile ei… “boul ala de parinte” e doar o figura de stil… din postarea ta, asa poate fi interpretat ca ii vezi… alti ochi, alta viziune, cred ca ti-a scapat…

 6. Astia de +40 care zic asa, nu toata generatia. Nume nu am cum sa dau, adica as putea sa fac o insiruire de n nume , dar ele nu ar insemna nimic pentru cititori. Ai dreptate scrisul poate fi interpretat.

 7. Nu pot decat sa subsciru la ceea ce a scris kaosmoon.

  Si cu o singura exceptie, generatiile mai tinere, par sa fie ceva mai prostuti decat eram noi la vremea respectiva. Noi trebuia sa ne “descurcam” oarecum.
  Iar in ceea ce priveste traiul din Romania, se traia absolut ok pana in jur de 1982-1983.

Scrie un comentariu: