Despre facultate – intre mit si adevar !

E o diferenta mare intre ce se spune ca e si ce e cu adevarat intrucat toti cei mai mari povestesc doar partile pozitive ale vietii de student. Acum, nu vreau sa credeti ca eu imi urasc studentia, insa, iata cam ce diferente am observat eu intre ceea ce auzeam de la prieteni, ceea ce ajung sa creada unii si ceea ce am trait pe pielea mea, in primul semestru de facultate:

In primul rand, toti vor sa scape de parinti si sa aiba parte de distractie. Lucru ce, intr-adevar, se intampla. Adica, mami si cu tati raman in urma, iar tu esti liber sa vii la ce ora vrei, cum vrei si cu cine vrei. Dar, daca vrei sa obtii rezultate medii la partiale, teste si apoi in sesiune, iti poti lua gandul de la distractie zilnica. Repet, asta este doar pentru niste rezultate medii.

Apoi majoritatea baietilor cred ca ajungand aici si stand in camin vor avea parte de fete, fete multe, cat mai multe! Eventual cate una in fiecare seara  insa, surpriza!  Situatia nu e cu mult diferita de la liceu: fete sunt insa cele cu respect de sine nu se dau usor iar celelalte vor bani. Deci, din nou teapaaa!!

Uitandu-ma in jur, partea cu studentii care nu au bani este adevarata, desigur, daca nu ai parintii patroni. Cat despre un job, e destul de complicat deoarece nu multi angajatori inteleg idea de part-time.

De o alta dezamagire am avut parte atunci cand mi-am dat seama ca nu s-a terminat copiatul, trisatul sau altele de genul. Ba, din contra, acum nu te mai chinuiesti cu fituici sau cu servite pentru ca ai prieteni buni care sa-ti dicteze totul prin telefon sau chiar mai riscant, nu te mai obosesti sa faci rost de casca, sa o ascunzi sub caciula sau par cat mai lung ci trimiti un alt prieten in locul tau la examen/lucrare.

La capitolul profesori, nimic nu e schimbat: nu veti scapa de indivizi care nu mai stiu nici cum se numesc , d-apai sa mai predea cum se cuvine o materie greu de inteles sau alambicata.  Nu veti scapa de o multime de profesori care nu dau nici doi bani. Veti putea numara pe degete oamenii valorosi, dar atunci cand se depisteaza asemenea raritati e bine sa se profite si  sa se extraga cat mai multe invataminte.

Momentan, cam  atat. Poate mai adaugati si voi idei despre ceea ce se poate gasi in centrele universitare din aceasta minunata tara, sfaturi sau adevaruri dureroase pentru viitorii bobocei.

7 thoughts on “Despre facultate – intre mit si adevar !”

 1. Chestia cu baietii care vor multe fete… Intr-adevar, unele fete au respect de sine si nu se dau usor, celelalte in schimb nu sunt toate ahtiate dupa bani, mai sunt si care n-au respect de sine sau care scap de sub constrangerile parintilor si isi doresc sa “experimenteze” distractie in diverse feluri. Dar cunosc foarte multe cupluri care s-au cunoscut in timpul facultatii si au relatii indelungate si fericite. Deci nu e o utopie sa speri la a intalni un partener in timpul facultatii.

  Apoi, cand vine vorba de bani, crezi ca se vehiculeaza degeaba de atata timp ca studentii nu au bani? Oricum, nu e o afirmatie totala, asta vezi mai ales cand stai in camin, pentru ca sunt si multi altii care stau in chirie sau poate chiar in propriile lor apartamente, care se plimba cu masinile lor, care nu isi concep traiul fara pranz in oras sau iesiri fabuloase in cluburi in fiecare week-end si care isi permit cele mai noi gadget-uri, inclusiv pentru copiat.

  Iar apropo de profesori, ca sunt dezinteresati e cea mai mica problema. Preferintele si obidele sexiste sau pe oricare alta categorie, evaluarile mult prea subiective sau incapacitatea de a mentine si respecta o programa pentru un examen sunt poate mai pregnante decat lipsa de interes.

  Cat despre articol in sine: articolul pare sa se adreseze persoanelor naive, problemele puse nu sunt mituri, poate sunt niste pacaleli pentru copii de generala. Iar micile greseli (omisiuni) de ortografie sau punctuatie mai scad un punct din calitatea articolului.

 2. @madalina – ai fraze luuungi. in anul doi iti vei da seama cam care e treaba cu profesorii. prin anul trei ai sa te prinzi si cu angajatul.
  @amalia – misto comentariul tau, dar madalina face greseli pentru ca scrie o data la 100 de ani. sunt normale si nu sunt, din fericire, de ordin gramatical. promite, asteptam 😀

 3. Ai uitat sa vorbesti de copiii de bosi, care trec prin facultate ca prin branza (oricum n-au nevoie decat de diploma, pentru ca parintii deja le-au gasit un serviciu undeva la caldura), de profesori cu frati, surori, copii si alte neamuri tot profesori, daca se poate la aceeasi facultate, de decanii cu saptej de functii, presedinti de comitii si comitete, de conditiile absolut jenante din unele camine, de nesimtirea si cretinitatea unora dintre studenti, de ierburi si alte alea, de micile afaceri, legale sau nu, de locurile de camin cumparate si vandute (bineinteles, complicitatea administratorilor este asigurata), de clasica sticla de whiskey lasata sub birou la inceput de sesiune, de lucrarile de licenta copiate sau cumparate, de cartile profesorilor care-ti sunt bagate pe gat si din care esti obligat sa inveti (chiar daca sunt pline de greseli si-au fost scoase-n ’99), de examenele date pe baza de referate, de masterele absolvite fara o singura prezenta la curs si de cate si mai cate nereguli. Asta e adevarata fata a invatamantului universitar din Romania. Nimeni n-o vede, dar toti o cunosc.

 4. Madalina poate indici suplimentar printr-un edit la post care sunt miturile si adevaruriele ca eu sincer nu m-am prins.
  Cat priveste afirmatia Amaliei, citez “evaluarile mult prea subiective sau incapacitatea de a mentine si respecta o programa pentru un examen” de catre profesori e forte discutabila. Presupun ca Amalia a si descarcat si printat programa pentru anul ei de studiu si înţeles programa.
  Ma rog discutiile despre educatie şi evaluarea in educaţie ar trebui facute altfel pe baza principiilor ce stau la baza acestora si nu prin faptul ca poate multi dintre noi chiar ne meritatm dezinteresul si notele proaste din evaluarea unor profesori.

 5. Iar vorbim despre principii si chestii abstracte? Practica si realitatea ne mananca. In facultatile romanesti n-a scazut doar nivelul studentilor (de pregatire si ce mai vreti voi). Nivelul profesorilor e la pamant. Multi dintre ei sunt “racolati” dintre studentii care au terminat facultatea cu media 10 sau pe-aproape, dar asta nu-nseamna nicicum ca ei sunt cu adevarat pregatiti pentru o cariera universitara. Se cam omite chestia asta.

 6. E ca si-n viata: esti pregatit/ indoctrinat pentru parfum de roze si ceea ce obtii e o mirobolanta lotiune de 5 lei. Restul tine de adaptare si lupta pentru supravietuire.

 7. @Andrei, poate nu am fost destul de clara sau nu am folosit termenul care trebuie, ma refeream la discrepanta intre cursurile care trebuie predate, cursurile predate si ce se cere la examene. Poate multi dintre noi ne trezim in sesiune ca un profesor sau altul cere ca subiect ceva ce nu ai intalnit in timpul anului. Acum depinde si de facultate, ca presupun ca unui student la ase sau limbi straine nu ii e atat de greu sa inteleaga anumite notiuni peste care “s-a sarit” in timpul anului.
  @Cristi- tocmai, daca scrie rar, macar sa scrie “o data si bine”. Asteptam promisiunea 🙂

Scrie un comentariu: