Din viitor

De la: Florin Ruşanu

Către: Administraţia Oktal.ro

Subiect: Calculatorul viitorului

La capătul călătoriei în timp am ajuns în pielea mea peste 30 de ani (un om nu se poate afla în două locuri în acelaşi timp, numa dacă-i invitat la Dan Diaconescu în direct, în reluare şi în redifuzare :P). Calculatoarele din viitor au o singură caracteristică în comun cu cele contemporane: vin sub diferite forme şi sunt accesibile pentru toate buzunarele.

Sunt minuscule dar au o putere de calcul şi capacitate de stocare imense pentru zilele noastre. Astfel ele pot fi achiziţionate, după preferinţe, sub formă de: telefon mobil, ceas de mână, breloc, medalion sau pot fi chiar încorporate în obiecte precum ochelarii (de vedere, de soare sau transparenţi), butonii de la cămaşă sau agrafa de la cravată.

Interfeţele de interacţiune sunt foarte variate: touchscreenuri (în cazul deviceurilor care sunt dotate cu unul), holograme, proiecţii pe perete sau direct pe retină, monitoare touchscreen (prin conexiuni wireless), tastaturi virtuale proiectate, comenzi vocale, interpretatarea gesturilor operatorului, inducerea sunetului în urechea internă, etc. Cele mai scumpe şi de ultimă generaţie sunt dotate şi cu noua tehnologie descoperită recent: interacţiunea prin telepatie (denumită BTD – Brain To Device sau DTB – viceversa). Pot, prin această tehnologie, atât să preia comenzile utilizatorului, cât şi să redea feedbackul cerut.

Aceste microcomputere au preluat sarcinile mai multor obiecte contemporane: ale PC-urilor cu internet, aplicaţii de gestiune-contabilitate sau proiectare, baze de date, etc; ale telefoanelor mobile cu sms (lucru echivalent şi contopit cu mailul la acest nivel), telefonie, videofonie şi alte cele; ale navigatorului, sistemelor audio portabile, de maşină sau cameră, televizorului, consolelor pentru jocuri şi diferitelor aparate care monitorizează/susţin starea de sănătate a persoanelor cu probleme la acest capitol.

De asemenea, proiectele-pilot ‘e-wallet’ din prezent au fost dezvoltate, astfel microcomputerul personal ţine şi loc de portofel. Cum este de aşteptat, şi securitatea a evoluat datorită nivelului la care a ajuns tehnologia: fiecare om are dreptul la un singur device la alegere, iar la achiziţionarea unuia nou trebuie să-l predea pe cel vechi.

Datele necesare clientului sunt transferate între cele două deviceuri, iar cele inutile sunt şterse pe loc şi microcomputerul vechi distrus pentru siguranţă; computerele au un număr de identificare unic, iar pe el sunt înregistrate datele cumpărătorului într-o memorie pe care nu o pot accesa decât magazinele care comercializează aceste produse.

În caz de suspiciuni întemeiate doar organele abilitate au dreptul să ceară magazinelor menţionate mai sus datele persoanei care foloseşte microcomputerul suspect. Deviceul scanează permanent caracteristicile unice ale deţinătorului: amprente, semne distincte sau chiar retina (cele mai scumpe) şi semnele vitale.

Pentru a evita furtul sau tâlhăria, în momentul în care nu mai detectează semnele distincte sau vitale (normale) ale utilizatorului, trimit un mail cu locaţia exactă şi problema sesizată, după care se blochează automat pentru a evita folosirea frauduloasă; pot fi deblocate doar într-un magazin sau service autorizat.

Mai pot monitoriza şi: temperatura din cameră, stocul de bere din frigider precum şi alte aspecte ale vieţii cotodiene şi te pot anunţa despre diferite probleme sau situaţii la electrocasnice, maşină, etc.

Cam atât de aici, din 2041! Over&out!

P.S. Articol participant la SuperBlog 2011.

Author: Florin RUSANU

Responsabil cu împins aeru' pe talentirosit.ro şi heităr profesionist. Genul care nu se ferește de cuvinte și te evacuează de urgență din balonu' tău de săpun.

Scrie un comentariu: