Instituţiile din Bacău riscă amenzi din cauza drapelelor!

Probabil mulţi dintre voi au auzit de numeroasele probleme apărute în unele judeţe din Ardeal pe tema arborării altor drapele decât cel al României, pe frontispiciile principalelor instituţii. Acestea sunt cauzate, în principal, de atitudinea rău voitoare a cetăţenilor români de etnie maghiară, care refuză să respecte dispoziţiile actelor normative în vigoare. Mai exact, ignoră cu desăvârşire Legea nr.75 din 16 iulie 1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice şi Hotărârea  nr.1.157 din 21 noiembrie 2001 pentru aprobarea Normelor privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României. Ce spun acestea? Pe scurt, precizează modul în care trebuie trebuie să fie arborat drapelul României (singur sau alături de drapelele altor state), când se intonează imnul naţional şi în ce scop se folosesc sigiliile cu stema ţării.

Dar dacă ne uităm puţin mai atent atunci când trecem pe lângă o instituţie, fie ea şcoală, primărie, secţie de poliţie ori inspectorat, vedem că nici în Bacău lucrurile nu stau altfel. Mai exact, fie sunt arborate drapele rupte, decolorate, fie acestea nu respectă ordinea precizată în art. 9 din H.G. nr. 1.157-2001. De ce? Nu ştiu să vă răspund atât timp cât nici reprezentanţii acestor unităţi de stat nu au binevoit să dea curs solicitărilor noastre de a ne informa cu privire la impedimentele care i-au determinat să nu se conformeze legilor. De-ajuns însă cu teoria. Să vedem şi care sunt acele instituţii care fac pe mortul în păpuşoi.

Începem cu cea care, din punct de vedere administrativ, conduce municipiul. La primărie sunt arborate trei drapele, doua ale Uniunii Europene şi un al treilea al României. Probabil au fost şi ale noastre două la număr, dar o fi uitat Pristanda de unul din ele. Ce sa-i faci, famelie mare, renumeraţie mica, dupa buget, coane Romi.., pardon, Fănică. Unde mai pui că şi stema lipseşte. Ce riscă edilul în cazul acesta? O amendă cuprinsă între 2500 şi 5000 de lei pe care o poate aplica prefectul sau împuterniciţii MAI. Nici parchetele de pe lângă judecătorie şi tribunal ori aceste din urmă două instituţii nu stau mai bine. Fie au arborat steaguri rupte, fie nu le-au arborat în condiţiile specificate în lege. Şi când te gândeşti că instanţele sunt, practic, sinonime cu aplicarea corecta a legii şi cunoaşterea ei.

Aceleaşi probleme le găsim şi la Curtea de Conturi Bacău şi la Avocatul Poporului. De fapt, dacă treceţi pe lângă sediile acestor instituţii aveţi impresia că Parlamentul a aprobat noile culori ale tricolorului: albastru, galben şi…roz bombon.  Inspectoratul de Stat în Construcţii şi Universitatea George Bacovia nu fac nici ele excepţie. Două şi respectiv, trei drapele, murdare, rupte şi arborate total aiurea. Iar Direcţia de Sănătate Publică şi Colegiul Naţional Ferdinand se înscriu în aceeaşi categorie. Cei de la Vrănceanu au ales să arboreze doar drapelul României, sa nu le dea dureri de cap şi cel al U.E. Băieţi deştepţi. Cât despre noul sediu al PSD, să-i acordăm totuşi circumstanţe atenuante pentru că abia ce s-a deschis.

Toti conducătorii acestor instituţii pot fi amendaţi dacă aleg să nu respecte normele în vigoare. Sperăm însă că se vor conforma. Dacă nu au bani pentru steaguri noi, le donez eu unul. Primul venit, primul servit.

9 thoughts on “Instituţiile din Bacău riscă amenzi din cauza drapelelor!”

 1. Pai noul sediu PSD inca nu e sediu. Daca treci pe langa prefectura ai sa observi ca activitatea partidului are loc in aceeasi cladire.

  Oricum, felicitari pentru debut. Chiar am citit cu interes pentru ca, sincer, problema drapelelor nu mi-am pus-o niciodata. Un titlu gen: “Afla ce institutii din Bacau risca amenzi din cauza drapelelor” ar fi trimis articolul direct in hotnews.ro 😉

 2. Multumesc. Mai fac si-o precizare, pentru cei care n-au inteles sau n-au accesat legea. Cand sunt doua drapele, unul al Romaniei si altul al U.E, cel roman trebuie arborat in partea stanga, privind din fata.

  P.S. Deja au inceput sa vina raspunsurile institutiilor in cauza (asta in conditiile in care pana la publicarea articolului nu s-au deranjat s-o faca).

 3. @tudor.cojocaru: Un articol bine scris. Felicitari! Trebuie sa recunosc faptul ca, ignorant fiind, nu aveam habar ca exista o lege care sa reglementeze aceste lucruri. De asemenea, cred ca sunt multi cei care ma insotesc pe drumul ignorantei, astfel incat articolul tau e foarte bine venit.

  @cristi.juverdeanu: sper ca fituica aia propagandistica, Hotnews, sa nu fie standardul tau in in ceea ce priveste jurnalismul.

 4. @David – nici pe departe. scopul este ca subiectul sa plece mai departe, indiferent mijloc.

 5. Multumesc David. Poate va urma si o continuare, astfel incat sa multumim si cititorii din Iasi. Si cu siguranta vom avea un articol care sa cuprinda raspunsurile institutiilor in cauza. Nici nu stiti cat de interesante sunt.

 6. Dacă ai ceva drapele pe stoc, mă ofer să-ţi primesc în dar vreo unu , că al meu din curte s-a cam decolorat. Din ce dracu le-or face, că la două-trei luni, tre să cumperi altul. Şi nu-i decît vreo 35 de lei. Dacă ai baftă să găseşti.

 7. Mai am doar unul si ma gandeam sa ma duc sa-l schimb pe cel de la Avocatul Poporului. Si-asa se lamentau in raspunsul primit ca functioneaza intr-un sediu inchiriat, asa ca nu prea ii intereseaza. Ei cred ca eventuala amenda si-o iau doar cei de la Curtea de Conturi, carora le apartine spatiul. Sunt in eroare insa, pentru ca, fiind o institutie a statului, au obligatia personala sa arboreze drapelul national. Dar am nevoie de o scara. Se ofera cineva?

Scrie un comentariu: