După moartea regizorului s-a spart conducta cu dejecţii

Astăzi nu mi-am propus să scriu vreun articol. Imi lipseşte cheful, starea de spirit, motivaţia, inspiraţia. Pe la 14:00 am deschis televizorul şi-am văzut ştirea. Mi-aş fi dat seama şi dacă nu mă uitam la tv. Nu fără motiv s-au apucat cele mai importante trei televiziuni să difuzeze filmele lui Nicolaescu.

Şi totuşi în seara asta am dat pe RTV, unde văd câteva ţaţe persoane care s-au apucat să comenteze producţiile regizorului în cel mai abject stil posibil. Dac-ar fi fost faţă-n faţă aceiaşi indivizi i-ar fi spus săru’ mâna maestre. Probabil unii sunt frustraţi că n-au avut parte de vreun interviu în exclusivitate sau cine ştie. Chestia e că-l ciuruiesc de-a dreptul. Un fleac, ar zice Nicolaescu. Penibil, spun eu. Oamenii s-au apucat să caute stâlpi de telegraf în ”Mihai Viteazu”, scotocesc prin stenogramele şedinţelor PCR, se-ntreabă dacă au fost plătiţi figuranţii… Mai lipseşte să apară şi vreun plod nerecunoscut ca s-o dăm în cancan 100%.

CTP-ul, invitat şi el la şuetă, cum altfel, că doar e şi critic de film şi cine ştie ce calităţi ascunse mai are, spunea, dacă am înţeles eu bine, că filmele lui Nicolaescu sunt lipsite de originalitate. Eu aş spune că ”Un comisar acuză”, ”Duelul”, ”Cu mâinile curate”, ”Revanşa”, ”Ultimul cartus” şi toate filmele istorice sunt superioare din toate punctele de vedere mizeriilor care se produc astăzi. De ani buni încoace aruncăm banii pe filme numai ca să le trimitem la Berlin, Cannes şi alte festivaluri. Poate nu-nţeleg eu care-i arta adevărată, dar ar fi mai bine ca cei care n-au avut tupeul să comenteze până acum filmele anilor ’60-’80 să se abţină. Dreptul la replică nu mai avem cui să-l acordăm. Şi-ar fi bine să înveţe unii şi alţii să facă distincţie între o carieră de regizor şi alta de politician, între realizările pe plan artistic şi afinităţile ori legăturile cu un regim sau altul.

Se mai plângea o jurnalistă care a promis solemn că emigrează în America, dar din nefericire a rămas, că n-o să vedem live înmormântarea. Nicolaescu a fost o personalitate şi nu e normal să fie interzise camerele televizunilor, spunea individa. Vă daţi seama ce e-n mintea ăstora?! Eventual ar vrea să bage o cameră video şi-n incinerator, să-l vadă cum se topeşte. Mai josnic de-atât de-atât nu se poate!

6 thoughts on “După moartea regizorului s-a spart conducta cu dejecţii”

  1. “Mai lipseşte să apară şi vreun plod nerecunoscut”
    E deja lansata tema, stimabile, a fost prima pista. “D-aia il si arde nevasta-sa, ca sa nu apara plodu’ si sa vrea test ADN”…

  2. ”De ani buni încoace aruncăm banii pe filme numai ca să le trimitem la Berlin, Cannes şi alte festivaluri.” – Ce nu-ti place din filmul romanesc? Si de ce sa nu le trimitem la festivaluri? Adica, pe aici, de abia daca ies cativa la cinema.

  3. Trebuia sa-ncepi tu cu ceva ce-ti place? “4, 3, 2”, filmarile alea cu revolutia (sa le spun filme e prea mult), “A fost sau n-a fost”… La asta cu melcii am adormit dupa 20 de minute. “California dreamin” a fost putin peste medie. Filmele PRO TV-ului cu Mos Craciuni sunt in cel mai pur stil american, alea cu dragoni par ieftine. Ce sa-ti mai spun? Nici “Supravietuitorul” sau “Orient Express” nu mi-au placut.
    Si-apoi n-am zis sa nu le trimitem la festivaluri. Am zis ca facem filme bune doar pentru festivaluri.

Scrie un comentariu: