E august? E 15? Atunci la TV e ziua proştilor

Azi e 15 august, aşa că, potrivit calendarului ortodox, dar şi celui catolic, e mare sărbătoare. Adormirea Maicii Domnului, mai exact. Bineînţeles, ca-n fiecare an televiziunile se vor întrece în a le ura La multi ani! Mariilor, Marinilor şi tuturor celor ce poartă nume derivate. Toate posturile vor deschide jurnalele de ştiri cu felicitări pentru cei ce-şi sărbătoresc ziua onomastică.

Evident, jurnaliştii sunt intelectuali rasaţi, oameni care se pricep la toate, inclusiv la teologie. Credeţi voi că mai au nevoie să întrebe un popă dacă e ok să-ţi serbezi ziua când de fapt se comemorează moartea cuiva? Păi ori eşti smerit, ori nu mai poţi de bucurie. La urma urmei însă lumea asta e oricum cu susu-n jos, aşa că ce importanţă mai are.

Totuşi nu pot să nu mă întreb dacă acestor cre(ş)tini nu li se pare bizar ca un individ cu un singur prenume să aibă două onomastici. S-o facă lată şi pe 15 august, şi pe 8 septembrie? Parcă-i cam mult.

Şi pentru că am mai repetat-o, dar degeaba, o mai spun o dată. Pe lângă greşeala cu La mulţi ani pe 15 august urechile mi-s tulburate şi de expresia şeful statului. Care şef? Al cui stat? Am depus eu vreun jurământ de vasalitate şi nu ştiu? Dacă de ceva timp încoace  suntem trataţi precum sclavii de pe plantaţie nu-nseamnă neapărat că persoana mandatată să reprezinte interesele României este şeful suprem. Preşedinte ≠ şef.

5 thoughts on “E august? E 15? Atunci la TV e ziua proştilor”

Scrie un comentariu: