Epidemii farmaceutice versus pandemii informatice

În 2001 amenințarea scrisorilor cu antrax și boala vacii nebune înviorau atmosfera. Prima venea de la americani și s-a extins rapid în Europa, pe când cea din urmă crea isterie în rândul nemților. Nu c-ar fi murit vreunul. Vacile, săracele, n-au avut același noroc. Masacru. Englezii s-au dat pe porc și așa a apărut legenda scufundării Britaniei cu juma’ de metru.

În 2002 a apărut SARS, boală care afecta sindromul respirator al omului. 8500 de cazuri confirmate si 900 de decese.
În 2005-2006 gripa aviară amenința să răpună până la jumătate din populația planetei. A răpus bugetele câtorva state impresionate de măsurile luate de OMS și câteva milioane de înaripate. Ceva companii farmaceutice au trecut de la pierderi la profituri de zeci de milioane de euro.
În 2009 gripa porcină declanșa noua panică mondială. Doar 18000 de decese au transformat-o în cea mai mediatizată pandemie din istorie. Vacile-și dădeau coate pe la colțuri. Britania s-a ridicat 1 metru.
În 2013 gripa aviară era repusă în circulație. Altă tulpină, același virus, tot în China. Dar parcă Ebola e mai promițătoare.
Vine 2014 și Africa ne amintește că nu s-a scufundat. 1300 de decese. Deocamdată.

Prin 2007 ia amploare fenomenul emo și crește numărul donatorilor de sânge. Bieber o lălăie de prin 2009. În 2012, din Coreea de Sud vine Gangnam Style și calcă-n picioare ”Baby”. În 2013 o mână de australieni lansează Harlem Shake. Urmează sindromul selfie. Benedict al XVI-lea își dorește să mai fi fost papă. Youtube-ul e inundat, la începutul lui 2014, cu videoclipuri Happy, happy… Vara aduce temperaturi extreme, așa că ice bucket challenge câștigă teren.

Concluzii
În vremea secerii și ciocanului planurile cincinale erau mereu îndeplinite. Acum avem anul și gripa și tot am ajuns la 7 miliarde. Iar chinezii ăștia s-au prostit de tot. Să pună naibii mâna pe-o carte de medicină. Vrem gripă, nu viroze luate de la animale. Iar eu n-am citit nicio carte, asa ca nu-mi cereti lista cu zece. N-am de unde.

Scrie un comentariu: