Fotoşopu’ şi irelevanţa

În încercarea de a lovi adversarii politici ai patronului, micuţii de la Jurnalul Naţional devin tot mai penibili. Serios, io mă mir cum nu îşi dau singuri şuturi în gură, când citesc ce scriu. Mai nou, au scos nişte documente din care ar reieşi că MRU ar fi cumpărat nişte ţigări, de cum se aşeză pe tronul de prim ministru.

Ştirea e mai mult decât penibilă, din două considerente:

1. Considerentul Fotoşop. Dincolo de aspectul unor documente oficiale – care arată ca nişte fiţuici scrise de un ospătar cu două clase, de la un restaurant la care se mânâncă ieftin şi mult: după o discuţie cu expertu’ irosit în fotografie şi fotoşop, nu am putut spune 100% că documentele sunt fake, dar nici că sunt originale.

Watermarkul aplicat ridică multe semne de întrebare, întrucât pe alocuri pare aplicat peste scris, în alte locuri pare aplicat pe sub scris:

Pentru necunoscători, aşa ar apărea pe sub scris:

şi aşa ar apărea peste scris:

La ei nu pare nicicum. Mai există posibilitatea să aibă un watermark prost executat, deşi la milioanele pe care le au datorie îşi permiteau un watermark decent, tot pe datorie. Aşa că, dragă Kristofer, nu îţi putem spune dacă documentele sunt fake sau nu, da’ îţi putem spune că, dacă nu sunt fake, oamenii au găsit o metodă revoluţionară de a aplica watermarku’!

2. Considerentul irelevanţă. Pornind de la prezumţia că documentele sunt valabile, să analizăm puţin paguba produsă: un pachet de ţigări costă cam trei euro. Dacă-l dezbrăcăm de timbru (implicit de acciză), TVA, impozit pe profit şamd (bani care oricum se întorc la stat), rămâne mai puţin de un euro preţul real al unui pachet de ţigări.

La 210 pachete de ţigări, aflăm că MRU a păgubit statul cu fabuloasa sumă de vreo 200 de euro. Desigur, e imoral să îţi cumperi ţigări din banii statului, domnu’ MRU, aproape la fel de imoral cum e să susţii că ai bani de la o mătuşă pe care n-a găsit-o nimeni sau chiar la fel de imoral cum e să ajungi procuror sau prim ministru pe copiat…

Author: Florin RUSANU

Responsabil cu împins aeru' pe talentirosit.ro şi heităr profesionist. Genul care nu se ferește de cuvinte și te evacuează de urgență din balonu' tău de săpun.

3 thoughts on “Fotoşopu’ şi irelevanţa”

Scrie un comentariu: