Idei şi oportunităţi de afaceri

Introducere

Cu nişte simple căutări pe net găsiţi zeci, poate chiar sute de oportunităţi de afaceri de succes. Melci, şinşile, vipere şi te miri ce alte animale, plante sau produse revoluţionare.

Cu cât mai exotice, cu atât mai costisitoare, dar şi mai profitabile, se jură cei care le promovează. Despre ele se întâmplă să relateze chiar ziare şi televiziuni importante şi le prezintă ca pe nişte mine de aur, deschise oricui vrea să culeagă profit.

Adevărul?

Desigur, majoritatea, dacă nu chiar toate, sunt nişte ţepe ordinare, la fel ca sistemele piramidale, doar că ceva mai elaborate. Dacă în sistemele piramidale dai bani gratis, aici dai banii şi te alegi cu nişte chestii, de multe ori total inutile sau cu care ţi-ar trebui zeci de ani de muncă să-ţi scoţi investiţia iniţială.

Cum funcţionează?

Majoritatea au fost iniţial afaceri profitabile, mirosite de nişte neni cu simţ dezvoltat. Erau profitabile fiindcă era creştere economică şi erau puţini care ştiau că se pot scoate bani din aşa ceva. Gen Andrei Tinu şi-a făcut ferma de vipere prin 2003, când noi ne ştergeam mucii de mânecă.

Apoi s-au înmulţit fermele de vipere, ornitorinci şi alte ciori, cele vechi au crescut (că viperele fată ouă, care fată pui vii) şi colac peste pupăză, a venit marea depresiune economică, când a scăzut piaţa de desfacere drastic.

Astfel, vorbind în continuare despre afacerile cu vipere, a rămas o cantitate foarte mare de venin (care s-a şi ieftinit drept urmare a supraofertei) şi o cantitate şi mai mare de vipere. Care vipere consumă potol şi care venin stă fain în frigider.

Ei şi atunci s-au gândit nenii ăştia geniali la o super-afacere: vând ideea şi nişte vipere unor fraieri. Fraieri pe care-i agaţă de pe net sau cu ajutorul articolelor de presă (plătite, desigur) şi care au o brumă de bani strânsă pentru diferite felurite. Fraierii, super-duper-încântaţi, dau banu’ pe vipere, apoi fluieră a pagubă.

Motivul este că n-ai unde vinde veninu’ (că piaţa de desfacere e acaparată de ăla care ţi-a vândut şerpii). De partea cealaltă, vânzătoru’ împuşcă nişte mulţi iepuri deodată: scapă de viperele mâncăcioase şi de producţia de venin în exces şi se alege cu nişte bani pe urma lor. Don’t worry!, dacă pe viitor creşte piaţa din nou, el are destul timp să-şi redezvolte ferma şi fraieru’ are destul timp să falimenteze.

Acu’ fraieru’ se poate trezi în al doişpelea ceas şi poate porni şi el o afacere cu vipere, bazată pe vanzarea de vipere, nu pe producţia de venin. Singura condiţie e să găsească şi el alţi fraieri, mai fraieri decât el. Şi ciclul reporneşte.

Concluzia e să nu uitaţi că nimeni nu vă învaţă să faceţi bani nici chiar dacă cumpăraţi cine ştie ce mirături scumpe. Logic, de ce n-ar face ei mai mulţi bani, dacă tot îs pe filieră? Sau mai evident, de ce dracu’ şi-ar vinde sursa de profit şi ideea unui necunoscut?

Desigur, nu trebuie să mă credeţi pe cuvânt. Puteţi citi aici, aici şi nişte comentarii aici. Sau să cumpăraţi nişte animăluţe care produc bani graşi în timp record…

Author: Florin RUSANU

Responsabil cu împins aeru' pe talentirosit.ro şi heităr profesionist. Genul care nu se ferește de cuvinte și te evacuează de urgență din balonu' tău de săpun.

3 thoughts on “Idei şi oportunităţi de afaceri”

Scrie un comentariu: