Îmi faci puțin loc, te rog?

Știu, te grăbești. Toți ne grăbim undeva, mai mult sau mai puțin; că de-aia conducem mașini, altfel am merge pe jos. Dar lasă și tu cinci secunde de la tine, că nu se prăbușește cerul! Lasă-mă să intru și eu chiar dacă nu am prioritate, după cum știi, camionu’ nu ‘se-nfige’ ca autoturismul.

Știu, te grăbești, dar nu te băga sub remorca mea în giratoriu. Stai în spatele meu zece secunde și-apoi ne vedem fiecare liniștiți de-al noastre. Oprește-te și pune avariile, dacă vezi că trebuie să ocup ambele benzi pentru a intra sau ieși din vreo curte. Te costă câteva secunde să mă ajuți să fac manevra asta în siguranță, e chiar atât de mult?

Știu, te grăbești, dar evită să-mi tai calea; la frâne violente, în 90% din situații, remorcile derapează în lateral și dacă e să aleg, mai bine te fac praf pe tine decât să ‘mătur’ drumul sau trotuarul cu remorca.

Știu, te grăbești, dar nu mă depăși pe dreapta, că acolo am un mare ‘punct mort’; lasă-mi loc să mă repliez, apoi ne putem vedea de drum. Ai puțină răbdare cu mine, dacă vezi că vreau să mă întorc; și evită în general să vâjâi pe lângă mine când manevrez, e mai bine pentru amândoi.

Știu, te grăbești, da’ nu mă claxona și nu-mi da blițuri când merg încet; poate sunt obosit, la sfîrșitul programului, poate nu cunosc drumul la fel de bine ca tine, poate caut doar un magazin să-mi cumpăr de-ale gurii sau o firmă la care trebuie să livrez marfa.

Știu, te grăbești, nu te interesează problemele mele; tu ai treabă și probabil nici nu știi de ce-ar trebui să conteze pentru tine lucrurile astea… Îți spun eu: dacă te grăbești sa supermarket, trebuie să ajung eu înaintea ta, să ai ce cumpăra. Dacă te grăbești la fabrică, surpriză: trebuie să ajung eu înaintea ta ca să ai ce lucra!

Știu, te grăbești, camioanele îngreunează traficul și ești nervos pe mine! Dar gândește-te că toate lucrurile care-ți permit să trăiești civilizat au trecut prin cel puțin un camion. Tot ce mănânci, tot ce porți, mobila, geamurile, casa și, la dracu’, chiar și mașina din care mă claxonezi cu spume a ajuns la tine cu un camion, fix ca ăla de care nu poți tu merge mai repede!

Știu, te grăbești, la servici, la spital, la școală după ăla micu’! Sunt chestii care depind de tine și crezi că ai tot dreptul din lume să faci asta. Și eu mă grăbesc, că sunt chestii care depind și de mine: contracte, clienți, hrană proaspătă, materie primă pentru fabrici șa. Și eu mă grăbesc, dar mai bine pișc puțin frâna decât să te am pe conștiină. Și eu mă grăbesc, dar nu uit să fiu om, înainte de orice; încearcă și tu!

oh-youre-in-a-hurry

Author: Florin RUSANU

Responsabil cu împins aeru' pe talentirosit.ro şi heităr profesionist. Genul care nu se ferește de cuvinte și te evacuează de urgență din balonu' tău de săpun.

Scrie un comentariu: