Interpretarea viselor

Citeam acu’ vreo două-trei luni fragmente din Freud – Interpretarea Viselor. Bun, ştiu că după cum scriu nu par prea citit, să trecem peste! Şi cum eu sunt un om care nu visez foarte mult (sau nu-mi amintesc ce visez) m-am plictisit oarecum repede.

Oricum, în ansamblu, Freud spune că de fapt visele sunt întâmplările pe care e trăim zi de zi, la care aspirăm sau visăm, dar care în timpul somnului, din motive încă necunoscute ni se prezintă amestecate în succesiuni de întâmplări aparent ilogice şi greu de înţeles.

Astfel, azi-noapte am visat că m-am luptat cu un fel de zombi dubios. De fapt partea pe care o mai ţin minte este că prin nu-ştiu-ce metode acesta ajunsese oarecum imobilizat în faţa mea. Ştiam că trebuie să-i fac felu’ pentru că încercase să omoare pe cineva drag mie, dar pe de altă parte îmi părea rău despre el. Cu puţină repulsie i-am aplicat un pumn în beregată şi i-am zdrobit-o.

Fiind unul dintre puţinele vise pe care le-am reţinut în toată viaţa mea, am încercat să îl descifrez puţin. După cum vă poate confirma şi Verdeaţa, faza este aproape identică cu o întâmplare descrisă în detaliu în cartea a treia din seria Dune (Copiii Dunei) de Frank Herbert, citită de mine cu vreo două-trei zile în urmă. Este episodul atentatului eşuat împotriva doamnei Jessica, după care un fedaykin zdrobeşte laringele preotului care comisese atentatul. Părerea de rău este şi ea acolo, pentru că după lovitura aproape fatală, doamna Jessica se gândeşte că nu ar fi fost rău ca preotul să fi putut fi interogat. Şi, dacă mă gândesc bine, zombi ăla dubios cred că era un ghildar! 😛

Aşa că poate puneţi mâna şi citiţi puţin înainte de a-mi scoate ochii cu spirite, apariţii şi monştrii; ştiu că unele vise par foarte reale da’ şi penibilu’ are o limită. Şi vroiam să pun aici (ca exemplu) link spre nişte articole d-ale dom-şoarei Spirit Nocturn pe care le-a şters când a văzut că e băgată în seamă de lumea bună! 🙂 Sau poate mă înşel şi le-am cetit altundeva? În fine…nu le mai găsesc, oricum!

Author: Florin RUSANU

Responsabil cu împins aeru' pe talentirosit.ro şi heităr profesionist. Genul care nu se ferește de cuvinte și te evacuează de urgență din balonu' tău de săpun.

8 thoughts on “Interpretarea viselor”

  1. Mno… eu am visat ca eram cultivator de ciuperci (d-alea colorate)… sau ca profa de romana face nunta pe stadion cu dirigu’. Descifreaza asta! :)) Nu prea vad legaturi intre vis si ceva real ce am facut/vazut.

  2. Cum bă…iţi plac ciupercile? Dacă da, cum ai putea avea ciuperci moca în neştire? Cât despre profă şi dirig, i-ai pedepsit pe amândoi dintr-o lovitură, plus că pe stadion, unde lumea înjură ca la uşa cortului! 😛

  3. Treaba e ca urasc ciupercile din toate punctele de vedere. Cat despre cei doi profesori, sunt caractere complet diferite… nu vad legatura :))

  4. Mno nu ştiu, da’ înclini să crezi că ai visat nişte chestii banale din viaţa ta înlănţuite într-un şir de fapte ilogic sau chiar crezi că vreodată se vor căsători pe stadion şi tu o să le fii naş că eşti proaspăt patron de ciupercărie? 😛

  5. eu tind sa cred ca mi-a fost o prezicere a viitorului. O sa fiu un mare consumator de ciuperci, iar la cat de spart voi fi o sa vad nunti pe stadion… :))
    Da’ totusi, visam canepa, nu ciupercile… :))

  6. Imaginile ce ne populeaza visele sunt de fapt niste arhetipuri, niste simboluri universale . Oricum ai lua-o, tot te pierzi in imensa incilceala a interpretarii lor. Asa ca, eu una urmez sfatul Spiritului Nocturn : just enjoy the ride.

Scrie un comentariu: