Interviu pentru job sau…iubit

Am ajuns la concluzia că interviurile pentru job-uri sunt ca primele întâlniri cu un tip care îți place. Te duci neștiind ce vei găsi și pleci sperând să te sune. Dacă nu te sună, începi să-ți pui întrebări: De ce nu m-au plăcut? Oare am zis ceva greșit?. Faza nașpa e că măcar pe tip îl poți suna tu să-l inviți la o cafea. Cu angajatorii nu merge așa.

Există și cazurile în care ai mers la interviu sau la întâlnire și nu ți-a plăcut ce ai auzit. De obicei, în cazuri din astea te sună înapoi. Unii din noi aleg să nu răspundă la telefon și să evite persoanele respective. Alții sunt mai curajoși și spun adevărul Știi, nu cred că o să meargă între noi, Caut altceva, scuze valabile atât pentru angajatori cât și pentru potențiali iubiți. Sau se întâmplă să te sune iar tu deja te-ai angajat în altă parte. Atunci te simți de parcă tre să te desparți de un tip cu care nici măcar nu ai fost.

Știți perioadele alea de secetă când nu te caută niciun bărbat? Nu ai absolut niciun pretendent, nimeni nu te sună, nu-ți trimite sms, nu te invită în oraș, nu flirtează cu tine. Și apoi.. brusc te caută vreo 5 bărbați de nu știi ce-i cu tine și cu ei, cu cine să ieși și pe cine să refuzi. Așa e și cu angajatorii, sunt săptămâni când nu te sună nimeni pentru interviuri și brusc telefonul începe să sune și ai câte două înterviuri pe zi.

Dacă am învățat ceva de când merg la interviuri (sau întâlniri), am învățat că:

1. Nu trebuie să te vinzi ieftin. În traducere, nu te mulțumi cu un salariu de rahat și în cazul bărbaților, dacă nu-ți place de el, nu mai ieși cu el. Nu gândi că altul nu mai găsești, pentru că vei găsi.

2. Trebuie să fii tu însăți. Nu încerca să pari ceva ce nu ești, nu încerca să te dai prea deșteaptă, dacă nu știi ceva, zâmbește și spune: Nu știu, dar pot să învăț.

3. În niciun caz, nu trebuie să pleci capul și să te comporți de parcă celălalt are toate avantajele. Aveți nevoie unul de celălalt.

4. Ai grijă cu te îmbraci și cum te machiezi! În general, oamenii apreciază o femeie frumoasă…frumoasă nu vulgară! Nu te îmbrăca de parcă te duci în club nici la interviu nici la prima întâlnire (cu excepția cazului în care întâlnirea are loc într-un club) Machiază-te discret și nu turna o tonă de parfum pe tine. Te poți îmbrăca office sau casual, numai nu vulgar.

5. Zâmbește mult și privește-ți interlocutorul în ochi. Oamenii tind să se simtă bine în prezența unor persoane vesele, iar dacă îl privești în ochi înseamnă că ai încredere în tine. Încearcă să te așezi în fața angajatorului/ partenerului ca să-ți fie mai ușor și nu te juca cu mâinile. Nu vrei să pari nesigură.

6. Fii sinceră cu absolut orice indiferent că e vorba de studii, experiența profesională sau viața persoanală. E jenant să fii prinsă cu minciuna. Își strică credibilitatea.

Astea fiind zise, Good luck, ladies!

A.M.

Author: Adriana Macovei

Modestia nu mă caracterizează. Și de ce ar face-o? Oamenii care fac pe modeștii, de obicei, cerșesc complimente. Eu nu am nevoie de complimente. Știu cine sunt și cine vreau să ajung. Cei care mă citesc știu și ei.

16 thoughts on “Interviu pentru job sau…iubit”

  1. Completare la punctul 1: uita-te la felul in care arata firma, incepind cu adresa, cladirea, curatenia, decoratiile, angajatii pe care ii intilnesti, etc. Daca totul e o ruina, murdar, dezordonat si zece oameni lucreaza intr-o camera de citiva metri patrati, n-are rost sa te vinzi scump. Poate n-are rost sa te vinzi deloc. Daca e curat, luminat, ordonat si decorat decent, iar daca in urma interviului intelegi cum e organizata firma si care sint viitoarele tale responsabilitati, poti sa incerci sa te vinzi mai scump…

  2. Adriana sunt interviuri si interviuri, precum job si joburi si oameni si oameni sau oameni versus oameni. Depinde de disperarea sau de necesitatea de a iesi”din secetă”-apropo la ce se refera termenul?Daca ai nevoie de bani ca moare familia de foame – fără te superi- ce spui tu aici sunt chestii de salon, practic e mult mai greu sa le aplici, raman doar sfaturi de revista.

  3. Andrei, persoanele de varsta mea nu se incadreaza in categoria persoanelor disperate carora le moare familia de foame pentru simplul fapt ca inca nu am avut timp sa ne facem o familie. Ai interpretat gresit termenul ‘seceta’, reciteste articolul si vei intelege. Chestiile astea de salon le-am aplicat eu si scuze daca par din ‘revista’ pentru simplul fapt ca nu vreau sa fiu tratata ca o sclava la locul de munca.

  4. Atunci ar fi fost bine sa precizezi categoria caruia i se adreseaza recomandarile tale precum si natura joburilor, iar treaba cu timpul pentru a face sau nu o familie cred ca tine mai mult de responsabilitate si de vointa,, pentru ca timp este, celelalte nu. A fi sau a nu fi sclav la locul de munca e foarte discutabil, mai ales daca ai sau nu ceva experienta adevarata in campul muncii, pentru ca din momentul ce ti s epune fisa de post in fata – conform noii legi, dupa interviu la angajare – vei sti daca esti sau nu sclav. Ar fi interesant de detaliat c eintelegei prin sclav la locul de munca?.. sa vii conforma unui orar?..sa iti faci sarcinile de lucru?..?

  5. Andrei intr-adevar sa vii la o anumita ora inseamna sa fii sclav, WTF?????? Nu precizez categoria careia ma adresez pentru ca nu mi se schimba cititorii peste noapte. Fisa postului o obtii inainte si vezi daca esti de acord sau nu, asa mi se pare normal.

  6. Deci tu ai vrea un job in care orarul sa nu fie fix, flexibil, sa nu fii astfel sclava, dar daca te duci la un coafor la ora programata, la un doctor, film, sau banca ceilalti sa fie sclavi, sa stea si sa lucreze, sa ofere servicii d ela o anumita ora la o anumita conform unui orar.Interesant.

  7. “Zâmbește mult și privește-ți interlocutorul în ochi “,This is the best part.

  8. Ca de obicei, lista ta de reguli e priceless 🙂 pierdusem linkul blogului, acum ma apuc sa citesc tot ce am ratat. anyway, love it.

Scrie un comentariu: