Joaca de-a centura

Există în eterna și fascinanta Românie niște genii ale infrastructurii greu de egalat. La cârma unor orășele care în mod normal cu greu ar reuși să se califice și la statutul de comună serioasă, acest tip de minte ascuțită a gândit în termenul pur românesc ‘afară-i vospist gardu’.

Și-au făcut ei frumos ‘pă centru’, mă; centru care, de cele mai multe ori coincide cu sediul primăriei, poliției, căminu’ cultural, magazinu’ de hârlețe și târnăcoape și birtuțu’ comunal orășenesc. Și-au pus doi metri de pavaj și trei de gazon, niște panseluțe, eventual vreo doi palmieri, un linghișpir și-o cișmea, după care și-au frecat mâinile a ‘lucru bine făcut’.

Și-au adoptat discursul politic ‘știm că n-aveți locuri de muncă, un spital decent sau vreo metodă de recreere, dar hei, am făcut frumos pă centru’. Dar pentru că ‘pă centru’ coincide de foarte multe ori și cu DN-u’ care trece prin comuna cu pretenții de oraș, n-a trecut multă vreme până când, probabil, pe fondul lucrărilor gândite și executate în mod românesc, din cauza traficului greu a început gazonu’ să facă valuri și pavelele să sară din pavaj; zambilele s-au uscat de la noxe.

Atunci, cu o sclipire providențială, geniul de infrasctructură tipic românească s-a gândit la o centură ocolitoare; dar nu una care să ducă traficul greu prin afara orașului, cum ar fi gândit un novice, ci una care ia la rând niște străduțe comunale pe care locuiesc, de regulă, niște săraci.

Așa că traficul greu, în loc să treacă în cinci minute pă centrul frumos, plin de briz-brizuri și copăcei și să deranjeze siesta funcționarilor de prin instituții, mai bine fumegă juma’ de oră pe niște ulițe rupte, la juma’ de metru de geamurile sărăntocilor ălora care n-au avut bani de case mai pe centru’.

Șerpuiesc zeci de tone de fier printre niște case crăpate pe niște petece de asfalt înguste care n-au fost gândite pentru așa ceva. Mai agață unu’ cu remorca un acoperiș, mai freacă un colț de casă, mai smulge o bordură cu roțile, dar asta e, avem frumos pă centru, ce pula noastră, că logica decongestionării circulației nu e să scapi cât mai repede de trafic, ci să înfunzi tranzitu’ pe niște ulițe desfundate și să stea primarele liniștit pă centru’.

Exemple:

fagaras

odorhei

aiud

Ăștia de la Aiud, care au deviat traficu’ din centru, de pe DN, prin fața spitalului, sunt chiar de vis.

Author: Florin RUSANU

Responsabil cu împins aeru' pe talentirosit.ro şi heităr profesionist. Genul care nu se ferește de cuvinte și te evacuează de urgență din balonu' tău de săpun.

Scrie un comentariu: