La doi ani dupa tăierea panglicii, gara Bacău pare părăsită

Articolul acesta îl scriu din perspectiva unui utilizator al serviciilor oferite de CFR, care are (ne)plăcerea să parcurgă în jur de 10.000 de kilometri pe an…cu trenul.

În urmă cu doi ani Gara Bacău a fost renovată în totalitate, după lucrări care s-au întins și ele pe o perioadă destul de îndelungată. Probabil mulți dintre voi își mai amintesc cum stăteau la rând la bilete afară, în fața unui chioșc de lemn. Problema este că de la finalizarea lucrărilor și până astăzi nimeni nu s-a mai ocupat de întreținerea ei. Ușile de acces cu senzori nu mai funcționează, multe geamuri erau sparte de mai bine de un an și neschimbate până acum o lună, mizeria este la locul ei, oamenii străzii ocupă în permanență zona de așteptare amenajată în interiorul gării, iar securitatea este inexistentă. Seara, după lăsarea întunericului, este o adevarată aventură achiziționarea unei bilet din gară. În ciuda tuturor acestor probleme nimeni nu face nimic și mi-e greu să cred că sunt dificil de sesizat. Și încă ceva. Undeva prin 2001 se promitea implementarea unui nou sistem de acces în gară. Astfel peroanele urmau să fie îngrădite, iar călătorilor le-ar fi fost permis accesul spre linii doar dacă ar fi prezentat biletul. Cel puțin ăsta era planul. Ce s-a întâmplat de atunci?

Ținând cont de toate aceste aspecte am luat decizia de a trimite o petiție către toate structurile din subordinea Ministerului Transportului, în speranța că se va găsi vreun consilier plictisit care să-mi răspundă. CFR Călători (RelPublic.Calatori@cfrcalatori.ro) a refuzat să formuleze un mesaj la obiect, pe motivul că n-aș fi furnizat toate datele de identificare necesare. De parcă ar avea măcar o indicație pe pagina lor de internet care să specifice această condiție. Ba mai mult, m-au trimis către  CNCF CFR SA. Nici numele însărcinatului cu petițiile nu l-am putut afla. Ori poate “Seviciul Relații” e numele, iar “cu Publicul” este prenumele. Trimit astfel alte mesaje către biroul de presă al Ministerului Transporturilor, către serviciul de relații publice al aceluiași minister, către AFER… Confirmarea primirii petiției vine doar de la o adresă de email a MT. Primesc număr de înregistrare pentru petiție (13840/23.08.2010, pentru curioși) și mă pun pe așteptat…răspunsul.

Iar după vreo trei săptămâni…surpriză. Răspuns de la MT. Specialistul în relații publice Laurențiu Ninu ne informează că “C.N.C.F. „CFR” S.A., prin Sucursala Regională CF Iasi, a încheiat contracte de prestări servicii salubrizare cu societăţi specializate în aceste tipuri de prestaţii. Societatea prestatoare  a fost notificată să respecte condiţiile contractuale şi să verifice dacă acestea au fost îndeplinite, de asemenea, geamurile sparte au fost înlocuite . În ceea ce priveşte asigurarea ordinii şi liniştii publice, a curăţeniei şi a unui climat plăcut în perimetrul gării, s-a înaintat Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Bacău  o adresă prin care sunt rugaţi să ne sprijine în prevenirea şi combaterea încălcării normelor legale privind curăţenia staţiei, precum şi împotriva faptelor care afectează climatul social şi securitatea publicului călător din staţia cf Bacău.” Dincolo de caracterul standardizat al mesajului, ceea ce surprinde este formula de incheiere. “Vă mulţumim pentru sesizare şi vă asigurăm că atât salariaţii, cât şi conducerea C.N.C.F. “CFR” S.A. se preocupă permanent pentru asigurarea unui climat cât mai civilizat pentru publicul călător.” Serios?! Când se întâmplă asta? Când nașul bagă  banii în buzunar în loc să taie bilet călătorilor prinși fără, când casierița îți aruncă biletul cu aroganță sau când ai plăcerea să dai peste rozătoare în vagoane?! Că eu nu mă pot decide.

De la petiție au trecut două luni, iar stația Bacău arată la fel. Mizerie în “sala de așteptare”, geamuri nespălate, lipsă a personalului care să asigure securitatea, ușile se deschid cu ranga și în ultimul timp nici ecranele pentru sosiri și plecări nu mai funcționează. Totul cu specific românesc.

3 thoughts on “La doi ani dupa tăierea panglicii, gara Bacău pare părăsită”

Scrie un comentariu: