La noi şi la ei

Weekendu’ trecut mi-am luat o scurtă vacanţă, mi-am îmbarcat familionu’ în automobilu’ irosit şi am purces la Budapesta, să-l cunoaştem pe finu’ irosit şi să ne trosnim ungureşte în cinstea lui. Ca de fiecare dată, plec hotărât să găsesc acolo un ceva naşpa cu care să conluzionez ‘şi la ei e tot ca la noi’. Şi găsesc. Partea nasoală e că trebuie să mă şi întorc, şi deja de pe la Mako se vede că te apropii de nobody’s land.

Gorgan vă povesteşte aici cum arată gara mare din Arad şi, sincer, foloseşte cuvinte frumoase. De fapt, gara care întâmpină oamenii când intră în România e o clădire frumoasă, care adăposteşte mizierie jeg cras, valutişti şi aurolaci.

În contrapartidă, eu vă spun cum arată gara din Lokoshaza, gara care întâmpină oamenii când intră în Ungaria. Lokoshaza e un sătuc de frontieră (a nu se confunda sătuc de la noi cu sătuc de la ei – e cam cât un municipiu d-al nost’), deci bănuiesc că n-are pretenţia de a deveni capitală culturală europeană prea curând.

În gară te întâmpină fix o pancartă care te anunţă că ai călcat pe pământ maghiar. Sala de aşteptare are o capacitate de maxim vreo 30 de persoane în picioare (sătuc, deh). Curăţenie. Veceu mai curat decât în multe spitale de la noi, gratis. Plină cu afişe de tot felu’, harta căilor ferate, mersuri de tren şamd (în stare bună, nu ca ălea de pe la noi decolorate, rupte şi care mai mult strică decât ajută).

Afară îs un purcoi de biciclete parcate la rastel (îşi aşteaptă stăpânii navetişti). Absolut toţi oamenii te salută(!!!) Şi chestia care m-a făcut să scriu articolu’ ăsta, adică cireaşa de pe tort, cum s-ar zice: în gara aia din sătucu’ pierdut pe undeva pe la graniţa cu ţara lu’ papură vodă e o chestie (de care n-am văzut pe la noi) şi care e un fel de lift mobil pentru persoanele cu dizabilităţi. Adică, dacă acolo merge un nene care nu se poate sui singur în tren, vine un angajat cu liftu’ ăla; se suie persoana cu dizabilităţi cu tot cu scaun şi liftu’ îl ridică la nivelu’ uşii de tren.

Deci cum era cu capitala culturală europeană?

Author: Florin RUSANU

Responsabil cu împins aeru' pe talentirosit.ro şi heităr profesionist. Genul care nu se ferește de cuvinte și te evacuează de urgență din balonu' tău de săpun.

One thought on “La noi şi la ei”

Scrie un comentariu: