Lecţie de economie – for dummies!

Observ pe forumuri că încă sunt oameni care nu înţeleg care-i faza cu criza; aşa că punem de-o lecţie de economie gratuită for dummies.

Se ştie deja că cel mai nociv element pentru economia mondială a fost bula imobiliară. Cum a funcţionat?

Ei bine, spre exemplu Gigu, om cu nevastă şi copil, se satură de stat cu soacra şi decide să-şi cumpere o casă. Problema e că nu-şi permite să o ia cu banii în mână, deci face un credit ipotecar pentru o casă de 20k euro. În acest moment multă lume e indusă în eroare crezând că banca e mai săracă, dar conform cutumelor economiei, ea deţine active de 20k euro plus dobânda pe care o va plăti Gicu, ceea ce îi dă dreptul să împrumute mai mulţi bani.

După două luni, Bibu şi Didu, colegi de fabrică cu Gicu, pe acelaşi salariu, vor să-şi ia şi ei case cu ipotecă. Şi cum casa lu’ Gicu îi cea mai ieftină din comună, se bulucesc amândoi la el la uşă. Acum Gicu are de ales: să vândă casa mai scump, să achite creditu’ şi să mai rămână cu nişte tăiţei în plus sau să plătească toată viaţa rate.

Aşa că îi vinde şandramaua lu’ Bibu cu 30k euro de la aceeaşi bancă. Oficial banca are acum active de 30 k euro plus dobândă. În realitate şi-a vândut singură o colibă de 20k cu 30k.

Apoi şi ceilalţi colegi de fabrică ai lui Gicu au vrut casă; apoi cei de la fabrica vecină şi procesul s-a repetat până când coliba lu’ Gicu a ajuns să coste 100k euro. În acest moment banca nu mai putea acorda împrumuturi pentru aceeaşi casă oamenilor ca Gicu fiindcă aveau salariile prea mici. Însă tot ea a venit cu soluţia salvatoare: a modificat criteriile de acordare ale împrumuturilor şi astfel a ajutat oamenii să-şi cumpere case cu preţuri de patru-cinci ori mai mari decât cel real, pe partea cealaltă alimentând încă puţin buboiu’ care stătea să se spargă.

După cinci ani Licu, al zecelea proprietar al casei lu’ Gicu, care a cumpărat-o cu o ipotecă de 120k, gândeşte: ori plătesc toată viaţa rate însumând 150k euro pentru o casă care de fapt valorează 20k ori îmi bag picioarele-n ea colibă, o ia banca să se spele cu ea pe cap şi eu rămân pagubă doar cu ratele plătite până acum.

Şi aşa se trezeşte banca că din active de 150k rămâne cu o colibă de 20k plus o mică sumă din ratele Gigeilor pe mâna cărora a trecut casa. Problema e că majoritatea Gigeilor au ieşit din afacere pe plus şi la ei e diferenţa de 100k; bani care de fapt nu au existat niciodată şi au fost ‘daţi’ din conturile clienţilor deponenţi sau ai bancherilor.

Mai trebuie să vă explic ce se întâmplă când nimeni nu mai cumpără casa şi vin unii să-şi scoată banii depuşi la bancă? Ia statu’ de la FMI şi acoperă găurile, apoi marş la recesiune găozarilor!

Author: Florin RUSANU

Responsabil cu împins aeru' pe talentirosit.ro şi heităr profesionist. Genul care nu se ferește de cuvinte și te evacuează de urgență din balonu' tău de săpun.

One thought on “Lecţie de economie – for dummies!”

Scrie un comentariu: