Legi stupide in invatamant

Abia ajunsa acasa de la scoala m-am gandit sa ma documentez putin despre noua lege a invatamantului. Consternare, legea e un c***t  mai mare decat cel precedent si iata de ce:

1.       Invatamantul obligatoriu va dura tot 10 ani. In schimb, invatamantul general obligatoriu se va opri la clasa a IX-a, la finalul gimnaziului.

Pai sigur ca doar de ce sa faca tot romanul liceul?  Prea multa carte strica si la urma urmei Stalin nu era decat un biet cizmar. Deci, la ce mai avem nevoie de scoala?

2.       Apoi legea spune: Bacalaureatul se va da din probe “transdisciplinare” – adica nu va mai exista acea separare “artificiala” intre materii. Va exista, de exemplu, o proba transdisciplinara la “stiinte”, in care un examen va fi compus din aspecte legate de chimie, fizica, biologie sau stiintele naturii. “Aceasta lege nu desfiinteaza titularizarea in sistem pentru cei care au dobandit acest drept, toti vor ramane titulari pana la pensie”.

Acesti profesori vor ramane titulari si probabil vor imparti toti aceeasi rubrica denumita acum “stiinte”.  Ma intreb oare cum se va face media, prin intermediul pilelor, a pregatirilor sau pur si simplu pe ochi frumosi?  Cel mai probabil acesti profesori vor devein in scurt timp o gaura neagra unde se vor scurge atat banii ministerului cat si ai parintilor.

Oare de ce nu pricepe nimeni ca noi avem nevoie sa ne fie simplificata materia nu sa ni se  elimine obiectele care ne ajuta sa ne dezvoltam pe plan intelectual?

3.       Admiterea la liceu sa va face in urmatorul mod: in proportie de 70% se vor lua in considerare “portofoliul educational” si rezultatele la evaluarea nationala, iar 30% va fi luat in considerare examenul care se da la nivelul fiecarui liceu. In afara de note, se va tine cont si de comportament, absente, atitudine, dorinta de invatare, implicare la ore, toate trecute in ceea ce se va numi “portofoliu educational”.

“Portofoliu educational” pe naiba! Eu sunt exemplul viu ce demonstreaza cum un elev poate trece intr-un timp foarte scurt de la media 9 la media 5 iar apoi poate face un salt vertiginos la media 10. De ce am avut 9? Pentru ca nu faceam pregatire.  De ce am avut 5? Pentru ca nu suportam nedreptatea si pentru ca stiam ca meritam note mai mari. Cum am ajuns din nou la media 10 la respectivul  obiect? Pregatire!  Si imi spuneti voi mie de “portofoliu educational”?

4. Invatamantul profesional (n.r. scolile de meserii) va avea o durata de la 6 luni la 2 ani.

Fiecare face cat are chef sau cum?

5. Invatamantul pentru minoritati: se pot organiza grupe, clase sau unitati de invatamant preuniversitar, in orice localitate. De asemenea, in tot invatamantul preuniversitar, geografia si istoria se predau in limba minoritatii, cu obligatia transcrierii si insusirii toponimiei si in limba romana.

Asta nu e un fel de discriminare, de separare a lor si de a nu ii mai integra in statul roman? Poate ma insel eu dar din moment ce traiesc, mananca, invata, se dezvolta etc.  pe teritoriul Romaniei nu ar trebui sa invete  in primul rand limba romana si apoi geografia si istoria ? Nu cumva de asta exista sute de copii cu cetatenie romana dar care nu sunt capabili sa vorbeasca limba tarii in care s-au nascut? Ce-mi pasa mie ca esti ungur sau rrom? Daca te-ai nascut aici, inveti aici, inveti si limba si cultura si tot ce este legat de aceasta tara.

Parti bune dar puse sub semnul dubitativului :

1. Legea face referire si la aglomeratia din unele clase, astfel ca s-a prevazut o medie, in invatamantul preuniversitar gimnazial si liceal, de 25 de elevi pe clasa.

2. Tot in avantajul elevului sunt si prevederile referitoare la bursele sociale si accesul gratuit la camine si cantine, in unitatile de invatamant din alta localitate decat aceea de domiciliu. In plus, elevul va fi finantat de la bugetul de stat si in invatamantul particular si confessional.

3. Atunci cand sunt elevi care au o mai slaba performanta, dascalul isi poata adapta programa in functie de asta, de nivelul elevilor.

Is curioasa sa vad profesorul dispus sa isi adapteze programul in functie de elevul mai slab, profesorul care isi va rupe din timpul lui deoarece nu  va dori sa ii tina pe  cei cu performante in loc si care nu il va obliga pe elev sa mearga la pregatire.

4. Cei care castiga contractul de management al scolii, la randul lor organizeaza concurs si angajaeaza cadre didactice performante. Se face transferul de la un invatamant care avea la baza acumularea de informatii, la un invatamant care are la baza performanta. 20% dintre materii vor fi optionale

Acesta este partea mea favorite din noua lege deoarece am vazut multi profesori incapabili carora nimeni nu le poate face nimic, profesori mult prea batrani care ori sunt senili ori pur si simplu nu le mai pasa, profesori inlocuitori care predau la discipline multiple si nu sunt capabili sa sustina o lectie cap coada.

4 thoughts on “Legi stupide in invatamant”

  1. Pingback: Despre 2012

Scrie un comentariu: