Maşini cu limitator de viteză. De ce nu?

Am luat permisul pe la 24 de ani; cu şase ani mai târziu decât aveam dreptul, conform legii. L-am luat din prima încercare, să nu se înţeleagă că doar atunci am reuşit; doar atunci am considerat că am nevoie de permis şi maşină.

Cu toate astea, în primul an de şoferie am avut două accidente: unul mai uşor, am ieşit de pe drum şi m-am suit pe o moviliţă de pământ, fără pagube şi o răsturnare, tot uşoară aş numi-o pentru că nici unul din cei trei care eram în maşină nu am păţit nimic; am avut noroc centurile puse toţi.

În următorii cinci ani, deşi numărul de kilometri parcurşi a crescut exponenţial (ultimii doi ani, adunaţi – vreo 100.000 km), nu am mai avut nici un incident, nici măcar minor. Chiar am reuşit de câteva ori să evit nişte accidente pe cale să se întâmple din pricina altor idioţi colegi participanţi la trafic.

Totuşi îmi amintesc mereu de răsturnarea aia, pentru că putea fi mult mai gravă; m-am răsturnat pe mijlocul drumului şi un Sprinter care venea din sens opus m-a evitat la limită. Nu mă grăbeam, nu aveam nimic important de prins sau de făcut. A fost doar un moment critic prin care (cred) că trec majoritatea şoferilor începători: atunci când ai făcut 3-4.000 de kilometri şi ai impresia că stăpâneşti bine maşina şi-i cunoşti limtele. Din păcate, doar ai impresia.

Nu trece săptămână fpră să citim titluri: un tânăr a intrat într-un gard cu 180 km/h, un tânăr a fost prins gonind cu 200 km/h în oraş, un tânăr a lovit x maşini şi a omorât y oameni etc.

Având în vedere aspectele de mai sus, mă gândeam: oare de ce nu este reglementat în codul rutier, aşa cum motocicliştilor le este interzis să piloteze motociclete cu putere mai mare de 25 de kw în primii doi ani de când obţin permisul, ca şoferii începători, cu până la un an vechime şi 21 de ani împliniţi, să conducă maşini cu limitatoare de viteză? Să spunem, limitate la 100 km/h.

Nu e ca şi cum avem atâtea autostrăzi pe care te-ar încurca limitatoru’ ăla. În plus, când ştii că maşina ta nu depăşeşte această viteză, probabil ai fi mai cumpătat cu depăşirea la limită a camioanelor. Şi într-un accident la 100 km/h ai mai multe şanse de supravieţuire decât la 180 km/h.

Voi ce credeţi?

Author: Florin RUSANU

Responsabil cu împins aeru' pe talentirosit.ro şi heităr profesionist. Genul care nu se ferește de cuvinte și te evacuează de urgență din balonu' tău de săpun.

9 thoughts on “Maşini cu limitator de viteză. De ce nu?”

 1. Eu nu prea vad diferenta dintre moartea la 100 si la 150. Un accident frontal la 100km/h e destul ca sa ajunga volanul in portbagaj.

 2. Dar de ce nu s-ar limita toate masinile la 120-150, daca tot avem limite legale de viteza? Foarte putine sunt drumurile din lume unde nu exista limita de viteza.

 3. @CRB – da, la un accident frontal în care ambele maşini au 100 km/h e aşa cum zici tu. Doar că la lovirea de un stâlp/gard/whatever, la 100 km/h ai şanse mari să scapi cu maşinile mult mai sigure din ziua de azi.
  @Tudor e o idee şi asta. Ar fi şi mai bine ca producătorii să fie obligaţi să pună motoare până într-o anumită capacitate, pe maşinile de serie; că tot ne plângem de poluare şi preţul petrolului. Oricum, o veteză medie de 100 km/h e o viteză foarte rezonabilă oriunde ai vrea să mergi.

 4. Si ma mai gandesc la niste sisteme care sa nu permita pornirea motorului daca exista vapori de alcool in interiorul masinii sau chestii de tipul asta. Mai concret, soferii care au baut sa nu poata porni masina. De fapt stiam ca s-au inventat, doar ca nu le implementeaza producatorii de masini. Ca daca nu mai crapa atat de multi oameni si masinile au viata lunga scade si productia, scade profitul.

 5. Da, există aşa ceva în general pe maşinile agricole. Deşi am mai condus după o bere-două consider că ar fi foarte bine, dacă ar deveni obligatorii.

 6. Eu unu sunt de accord:) nu ca as avea eu permis de mult timp…doar de 3 luni dar faptul ca am ocolit 2 accidente:) care nu erau din vina mea…nu as fi eu vreun sofer profesionist da tin cont de reguli…dar se pare ca unii nu pot. De ce sa mor eu din cauza altuia(in cazul meu din cauza unei tinere domnisoare ) ?

 7. unele maşini sunt limitate electronic la 210km/h. bmw, audi şi altele.
  dacă limitezi masinile la 100km/h nu va mai exista progres tehnologic. ce rost mai are să faci o maşină mai bună dacă eşti limitat?

 8. @Vali ideea era în special pentru începători. Ştim toţi şoferii că experienţa se câştigă în timp+km parcurşi şi mi se pare riscant să lăsăm şoferii cu 1000 km parcurşi să conducă maşini de 3-400 de cai.

 9. Mi se pare buna ideea pentru soferii incepatori. Dar daca intri intr-o depasire fortata la 90 km/h, ce faci da masina nu mai uraca. Nu marefer doar la depasiri ci si la alte incidente.

Scrie un comentariu: