Naţionalismul românesc e ca un inel de aur într-un rât de scroafă

Ah, nu vă bucuraţi, că şi naţionalismu’ maghiar e la fel…chiar mai nasol puţin. De câteva săptămâni bune, e plin de articole de presă cu steaguri, drapele, bentiţe, fundiţe şi alte acareturi. Ce să zic, mă emoţionează până la lacrimi toate căcaturile astea.

În primu’ rând, bă gibonilor, v-aţi lăsat atraşi într-un conflict artificial. Singurii care au de câştigat din el sunt politicienii. Pe principiu’ ‘voi îi prostiţi p-ai voştri, noi îi prostim p-ai noştri’ şi fiecare avem fraieri naţionalişti votanţi. Apoi, de ce pula mea sunteţi naţionalişti? Vă place mocirla în care ne scăldăm? A, nu? Păi de ce, că mocirla e rezultatul politicii româneşti de 23 de ani încoace, politică făcută de români aleşi prin vot liber. Care, prin excelenţă, sunt exponentul comunităţii pe care o conduc, respectiv naţiunea română.

Apoi, ce-ar fi ca, înainte să fim naţionalişti, să învăţăm gramatica limbii române? Nu, nu pe principiu ‘lasă bă’, că merge şi-aşa, pe facebook’. Nu coaie, scrie corect, că limba română e una dintre valorile la care ţii, ca naţionalist. Spală-te!, pentru o Românie mai curată, dă-te cu deodorant!, pentru o Românie mai puţin puturoasă. Plăteşte-ţi impozitele şi amenzile, pentru o Românie mai bogată! Nu mai da şpagă, pentru o Românie mai puţin coruptă! Cumpără-ţi Dacie, nu BMW! Mănâncă sarmale, nu şaormă! Păi, ori suntem naţionalişti, ori nu mai suntem!?

De partea cealaltă, naţionaliştii maghiari sunt chiar mai jalnici decât ăştia români, pentru că ăştia îs naţionaliştii unei ţări din care nici măcar nu fac parte. La fel aş putea şi io să-mi schimb numele-n Ruşanumberger şi să fiu naţionalist german. Drept îi că maghiarii româneşti primesc cetăţenie ungurească gratis, da’ nu pentru că ăia din Ungaria i-ar iubi nespus, ci pentru că e o masă de votanţi în plus. Şi, probabil, ca să pară mai mulţi şi ei.

Ăia cu ţinutu’ secuiesc îs şi mai cretini. Zona e în faliment total, drumurile rupte-n gură, industria la pământ. Ei vor autonomie, să fie conduşi de ai lor, să se descurce cu banii lor (care?) Păi acum cine vă conduce, cretinilor???

Şi, bomboana de pe coliva naţionalismului, e micţiunea asta continuă şi reciprocă pe însemnele naţionale ale celorlalţi. Gen dat foc la drapele, spânzurat statui, mâzgălit de monumente, huiduit de ziua naţională şamd. Asta, dragi prieteni, e o atitudine greşită, pentru că, dacă eşti cu adevărat naţionalist, îţi doreşti ca naţiunea ta să fie respectată. Lucru imposibil, din moment ce tu nu respecţi celelalte naţiuni. E ca-n viaţă: respectă pentru a fi respectat.

Aşa că rămâne cum am stabilit: naţionalismu’ ăsta de baltă, care se etalează prin intoleranţă, muie la unguri/români şamd, e ca băşina fără stropi. Adică degeaba. Fără substanţă şi profunzime. Sziastok!

Author: Florin RUSANU

Responsabil cu împins aeru' pe talentirosit.ro şi heităr profesionist. Genul care nu se ferește de cuvinte și te evacuează de urgență din balonu' tău de săpun.

8 thoughts on “Naţionalismul românesc e ca un inel de aur într-un rât de scroafă”

  1. Eee, `maestre`, ai nimerit-o (din nou) mai repede decât puteam eu să formulez. Are și heităreala beneficiile ei 😀 Bune argumentele, exemplare chiar. Aia cu bentița e totuși de o săptămână, nu de mai multe săptămâni; cu steagurile e povestea veche.

  2. Sziasztok nu Sziastok 😀 ca sa fie corect ungureste 😛 In rest, da, asa zic si eu, respecta daca vrei sa fi respectat. Plus: traiesti in ROMANIA, invata limba ca daca iesi din Secuime si mergi la aprozar romaneste iti vb. nu ungureste cum e la ei. Am si facut un test cand am fost acolo, am vb. romaneste in magazin sa vad cum ma trateaza, imediat ce m-am satuat de acreala lor am vb. ungureste si brusc au fost asa de dulci duduile ca am dat in diabet. Revin si spun: respecta ca sa fi respectat.

  3. Sunt de acord cu ce ai zis. Intr-adevar sunt multe drumuri cu gropi in zona Odorheiu Secuiesc, unde locuiesc eu, si sunt multe drumuri asfaltate frumos in zone din Oltenia, unde circula caii si vacile. Nu cred ca zonele alea cotizeaza mai mult in gaura neagra din Bucuresti.

  4. @Mihnea mersi!
    @Adrian, mersi de atenţionare. Totuşi, n-aş generaliza nici la faza cu limba maghiară în zona respectivă. Sunt oameni şi oameni…
    @Robert, faptul că unii sunt mai rupţi în cur decât tine, nu e o scuză ca să fii tu rupt în cur. Trebuie să privim spre mai bine. Plus că majoritatea drumurilor de la sate au fost făcute exclusiv prin programe europene, pentru că edilii zonelor respective au fost în stare să facă nişte proiecte viabile. Lucru care ar trebui să-ţi dea de gândit încă o dată, în privinţa celor care v-ar conduce, dacă aţi fi autonomi.

  5. N-am nimic cu ei atata timp cat nu vor autonomie. Da’ sa merg la un magazin pe teritoriul Romaniei si sa se faca ca nu inteleg ce cer, nu suport.

Scrie un comentariu: