Nokia – disconnectig staff

Marele subiect al zilelor noastre e plecarea companiei Nokia de pe meleagurile mioritice şi mutarea fabricii de la Jucu la chinezuţii scriitori pe boabe de orez. S-a scris enorm pe tema asta care, pe lângă necazurile care urmează pentru cei 2200 de angajţi plus câteva sute de la companiile de servicii, este o temă împinsă spre idioţenie absolută.

Am văzut-o ieri fugitiv pe Dana Grecu la talkshowul ei de mare angajament, cum îşi întreba invitaţii: ‘cine trebuie să-şi dea demisia pentru plecarea Nokia din România? Guvernul, boc?’ O întrebare atât de idioată încât nici nu are rost să comentez pe tema ei.

Cert este că Nokia a venit în România înainte de declanşarea crizei. Era de ştiut că fabrica aia va sta aici cât timp va fi profitabilă. Punct. Între timp a venit criza şi au scăzut drastic vânzările pentru că oamenii nu şi-ai mai luat credite să-şi cumpere N95 în rate!

Singura vină (dacă e s-o numim aşa) a celor de la Nokia e că atunci când erau pe val, când existau ‘Nokia şi alte telefoane’ au stagnat în privinţa inovaţiei. Pe o piaţă în care tot mai mulţi oameni căutau smartphone-uri cât mai ieftine, Nokia s-a încăpăţânat să producă ‘clasice’ scumpe.

Apoi a fost şi momentul (destul de condensat) în care aproape toate companiile producătoare de terminale mobile au renunţat la sitemul de operare Symbian, mai puţin Nokia, care a mers pe ideea ‘nu, că Batman’, când toţi ceilalţi au văzut că-i popă!

Aşa că plecarea Nokia din România e o mişcare absolut firească din partea companiei după cele două lovituri grave încasate: contractarea econmiei mondiale şi scăderea drastică a vânzărilor. Restu’ e cancan!

Author: Florin RUSANU

Responsabil cu împins aeru' pe talentirosit.ro şi heităr profesionist. Genul care nu se ferește de cuvinte și te evacuează de urgență din balonu' tău de săpun.

7 thoughts on “Nokia – disconnectig staff”

  1. Prea mult se vorbeste de nokia, deja la ZeroTv prevad mai multe episoade “plecarea celor de la nokia”.Wtf, sunt alte probleme mult mai grave, nu asta

  2. E şi asta o problemă destul de gravă – o lovitură grea dată economiei (- 1,3% din PIB), doar că e politizată extrem şi se caută vinovaţi în loc să se caute metode de contracarare a efectului acestui demers!

  3. Pe OTV o să fie: “Urmează dovezi cu Oprescu alungând Nokia din România”.
    Din câte îmi amintesc eu, Nokia a avut parte de nişte avantaje puse la dispoziţie de Guvern. În cel mai rău caz, Guvernul ar trebui “blamat” că Nokia a venit în România.

  4. Sigur că a avut, şi sigur că erau şanse de 80% să plece în momentul în care avantajele au încetat, iar compania trebuia să participe ceva mai convingător la PIB, exact cum s-a-ntâmplat şi-n cazu Germaniei, da’ nu spune nimeni asta, pentru că Tăriceanu e-n opoziţie amu, n-ar avea rost critica. Trebuiau puse nişte condiţii pentru acordarea acelor avantaje, dar ‘cineva a uitat’ să lşe pună!

  5. mda… si totusi Basescu si Boc sunt de vina. Ei sunt de vina pentru tot ce misca in tara asta. Ca sa vezi cat cacat pot sa manance jurnalistii. Partea proasta e ca si cei care stau pe partea cealalta a firului accepta cacaturile astea.

  6. 1%-1.3% din PIB-ul Romaniei vine de la Nokia. Nu credeti ca va cam jucati cu cifrele astea? Mie mi se pare absurd si de necrezut. Sau poate era vorba de PIB-ul Botswanei.

Scrie un comentariu: