Nu mai pot cu familiștii ăștia din politică!

Na!, că s-a găsit rețeta, soluția universală la toate problemele românilor: un președinte familist, precum Copylotul. Zău, cel puțin în accepțiunea familistei-model Gabriela Vrânceanu Firea Pandele (loc liber pentru a adăuga numele următorilor soți ai familistei). Deliciul e că doamna în cauză a avut nevoie de un examen de bacalaureat, picat de fiu’su cu 1,20 la limba și literatura română, pentru a-și da seama că a crescut un analfabet. Ori o minimă preocupare pentru educația lui i-ar fi semnalat problema din timp.

Dar ce înseamnă, totuși, să fii familist în România lui 2014? Păi, pentru început, niște bani pentru monitorizarea sarcinii. Nu știu dacă mai rețin corect, da’ costă vreo 250 de lei o ecografie 3D; plus consultații, eventual medicamente sau suplimente alimentare, dacă e cazul. Apoi niște 1000-1500 de euro, nașterea la o clinică privată. Alternativa e să reduci cheltuielile la maxim, să iasă cum o fi și să-ți duci nevasta la măcelăriile denumite pretențios maternități de stat.

Mai departe, lapte praf, pempărși și hăinuțe, care, la fel, nu sunt ieftine. Diferite accesorii pentru copii (aspirator nazal, cărucior etc). Deci mai mulți bani. O consultație la un medic pediatru dedicat meseriei costă 100 de lei. Alternativa ar fi să-l duci la spital și să ți-l îndoape de antibiotice, fără un test prealabil de toleranță. Chiar zilele trecute citisem un articol pe care nu-l mai găsesc despre o fetiță care a murit la spital din cauza unui șoc anafilactic.

Ei, corelați cheltuielile astea cu veniturile unei familii care muncește pe 800 de lei plus bonuri (el), eventual stă acasă pe 600 de lei indemnizație pentru creșterea copilului (ea). Ei, chiar dacă, cu toate impedimentele, reușești să crești un copil frumos și sănătos, ți-l poate călca tiru’ când vine de la școală. Sau poate să moară înecat în chiar haznaua școlii, e o rată destul de ridicată de copii morți în fose septice în România lu’ 2014 (unu, doi). Sau poate păți multe alte chestii absolut normale într-o țară europeană…

Unde doresc eu să ajung e întrebarea: oare prin câte asemenea pericole trec copiii marilor familiști din politica românească și prin câte compromisuri trec ei, ca părinți? Că mi se pare destul de ușor să puiezi (funcție absolut normală la oamenii sănătoși) și să declini educația copilului către o bonă sau un teanc de bani, pentru a te trezi peste 18 ani că nu știe să-și scrie numele corect (ar fi luat măcar un 1,50 în situația asta, zic eu). Mi se pare floare la ureche să crești copii în niște viloaie de neam prost, să-i porți la școli private, cu gipan și șofer și să-l duci la joacă doar în locuri amenajate, unde nu poate face buba…

Așa că mai ușor cu familismu’ ăsta pe scări. Familismul politicianului român e doar o altă metodă de a-și etala opulența și bogăția, gen „copilu’ mau are tot ce-i trebuie și mult mai mult, voi puteți să muriți, săracilor!”

Author: Florin RUSANU

Responsabil cu împins aeru' pe talentirosit.ro şi heităr profesionist. Genul care nu se ferește de cuvinte și te evacuează de urgență din balonu' tău de săpun.

Scrie un comentariu: