Ochiul, Bigbrother şi Facebook

Toate au în comun faptul că îţi spionează orice mişcare. Citesc o ştire interesantă pe Mediafax. Mediafax face trimitere la articolul unui expert de pe go4it.ro. Expertul face trimitere la alt expert pe un site al cărui link îmi vine greu să-l scriu.

Al doilea expert face trimitere la un al treilea expert care e de-a dreptul înfricoşat de Facebook. Iar al treilea expert ne trimite mai departe la un portal pe care al patrulea expert ne spune că dacă instalăm nu-ştiu-ce aplicaţie în Facebook o să vadă prietenii şi subscriberii tot ce citim. Oau!

Deci iată progresul titlurilor de la primul la ultimul articol:

1. “Read” in Facebook – It’s Not a Button, So Be Careful What You Click!

2. Facebook is scaring me

3. Logging out of Facebook is not enough

4. Facebook ştie ce faci pe Internet şi după ce ieşi din reţea

5. Facebook te spionează chiar şi după ce ai ieşit din reţea

Bun, ştie toată lumea că Facebook a avut nişte probleme cu intimitatea utilizatorilor, au fost destule scandaluri, etc. Ce mi se pare amuzant la faza asta e că subiectul a decurs cam aşa (rezumate scurte):

1. Aveţi grijă cu aplicaţia X, poate publica orice articol citiţi (ar fi bine să nu o instalaţi)!

2. Mi-e frică de Facebook pentru că după ce am citit articolul 1. mi-am dat seama că am dat acces la informaţiile mele personale prea multor aplicaţii (cât de prost să fii?)

3. Dacă ieşi de pe Facebook, nu e de-ajuns, pentru că Facebook te spionează ca un Bigbrother. Îi musai să arunci laptopu-n vana plină cu apă, să îl usuci, îi dai foc, iar rămăşiţele le arunci într-un râu adânc. E singura soluţie. De menţionat că dude ăsta descoperise problema încă de anul trecut, dar scrie doar acum despre ea, că ‘şi-a amintit’ când a citit articolul 2…

4. Un expert ne spune că Facebook ne urmăreşte şi după ce dăm log out, cu ajutorul unor cookies care rămân active (cum adică cookies active?). Aştia ne mai explică în alt articol şi cum e cu noul Timeline de la Facebook: că e naşpa şi de ce e naşpa, apoi ne explică cum se instalează!?

5. Facebook o dă din nou de perete cu intimitatea după ce a avut nenumărate probleme legate de această chestiune, după cum spune un expert care se ia după alt expert, care la rândul lui scrie de la alt expert plus ceva amintiri, ş.a.m.d.

Concluzia – nu sunt eu expert în ale informaticii sau ale programării, da întrebarea care se pune este: nu e cel puţin suspect că toate aceste articole critice la adresa Facebook s-au înmulţit de când s-a lansat Google+? Nu o fi oare un fel de ‘lăsaţi dracu’ mai repede feisbucu şi hai pe gugăl plus!’ Sau, poate chiar nişte ‘critici’ plătite?

Ce ştiu e că deocamdată G+ nu mă convinge să renunţ la FB. Şi nu se întrevăd speranţe…

Author: Florin RUSANU

Responsabil cu împins aeru' pe talentirosit.ro şi heităr profesionist. Genul care nu se ferește de cuvinte și te evacuează de urgență din balonu' tău de săpun.

3 thoughts on “Ochiul, Bigbrother şi Facebook”

  1. Dar cui ii pasa? Si ce daca facebook vede ce fac eu pe net? Daca nu vede facebook, vede gmail, daca nu vede gmail, vede yahoo etc. Cui ii pasa la finalul zilei? Oricum datele mele confidentiale au fost vandute si rasvandute de sute de ori, asa ca nu mai conteaza acum dorinta de intimitate, s-a dus, asta este.
    Mi-aduc aminte ca mi-am facut card la BT (niste cretini), iar a doua zi incepusem sa primesc 3 newslettere de la Dormeo si nu mai stiu ce firme, iar eu nu ma abonez la niciun fel de newsletter, ever. E destul de evident. Dar asa discutam de parca noi avem niste super planuri de hacking si ne consternam ca vad aia ce facem pe internet. Pai daca estii dispus sa bagi 1000+ prieteni in lista, sa iti afisezi pozele in lenjerie intima sau cand vomiti si sa te joci toate prostiile posibile de pe lume, allowing access la ce ai tu, atunci de ce dintr-o data ala se simte lezat ca facebook vede ce face?
    Nu pot sa inteleg aceste specimene ratate si socate si panicate, de parca astazi le-a pus cineva creier in cap si acum incep sa faca niste conexiuni.

Scrie un comentariu: