Poporul fără ţintă

De-a lungul istoriei cunoscute, majoritatea popoarelor au avut mereu tendinţa de ‘mai bine’; s-au mobilizat pentru scopul comun de a duce o viaţă mai bună, de a lăsa o ţară mai frumoasă şi mai dezvoltată urmaşilor.

Din păcate, poporul român nu face parte din majoritatea popoarelor; drept urmare, de vreo douăj’ de ani ne învârtim în cercuri vicioase fără să înregistrăm vreun progres.

Legislativul este acea componentă a democraţiei wanna-be din România, aleasă de popor pentru a-i reprezenta interesele; adică pentru a da legi în favoarea omului care munceşte, îşi plăteşte taxele şi-n general îşi vede liniştit de viaţă.

Cum doar intenţiile sunt perfecte, legislativul nostru dă nişte legi nasoale, după care se chinuie ani buni să le modifice. Sau dă legi bune, după care se chinuie alţi ani să le strice; la urma urmei, interesul general al clasei politice e ca omul obosit, bolnav şi îngenuncheat de datorii să meargă la vot influenţat de culoarea găleţii primită cadou.

Şi ca să nu mai bat câmpii, exemple concrete: de când o rămas nievasta irosită gravidă, până la intrarea în concediu pentru creşterea copilului, legea respectivă s-o modificat de vreo trei ori. Părţi esenţiale din ea nici nu mai seamănă cu ce era anu’ trecut pe vremea asta.

Acum, pentru a şti exact ce zice căcatu’ ăla de lege, trebuie să ai în faţă vreo trei-patru legi şi ordonanţe şi să faci exerciţii de drept, sclintindu-ţi neuronii.

Au fost ani în care codul fiscal a fost modificat de trei ori; cu alte cuvinte, dacă-ţi faci un plan de afaceri acum, s-ar putea ca anul viitor pe vremea asta să fii falimentar, pentru că ai avut nesimţirea să nu presimţi în urină modificările aduse codului fiscal după ce ţi-ai făcut planu’ respectiv…

Te mai poţi trezi şi în situaţia foarte mişto de a primi notificări de pe la fisc sau alte instituţii de adunat dijme, că eşti dator vândut, pentru că nu ai plătit nişte taxe despre care nu ştiai că există; pe care trebuie să le plăteşti retroactiv, adunate cu nişte penalităţi, pentru că fiscu-şi aminteşte de tine doar după cel puţin un an de întârzieri.

Ce contează că suma respectivă e poate profitu’ tău pe anu’ în curs, te-am prins că eşti un infractor evazionist, scoate banii sau meri la puşcărie, că trebuie să ne luăm şi noi stimulentele pentru eficienţă!

Nu de puţine ori, legislativul în funcţie a făcut tot ce i-a stat în puteri să modifice drastic toate legile legislativului precedent; sau chiar propriile legi. Lucruri care pe oamenii de bună credinţă îi costă bani, timp, sănătate. Oamenii care împing căruţa asta, pe care politicienii o conduc haotic – când într-un şanţ, când într-altu’, când înapoi – şi în care ţiganii şi băieţii deştepţi stau confortabil fără bilet, că controloru-i slab de înger (sau uşor coruptibil), au obosit şi s-au îmbolnăvit.

Şi sunt trişti.

foto: fark.com

Author: Florin RUSANU

Responsabil cu împins aeru' pe talentirosit.ro şi heităr profesionist. Genul care nu se ferește de cuvinte și te evacuează de urgență din balonu' tău de săpun.

4 thoughts on “Poporul fără ţintă”

  1. Cu mai bine de 160 de ani in urma , unul dintre taticii comunismului spunea despre poporul roman (de atunci):

    “[Romanii sunt] un popor fara istorie……destinati sa piara in furtuna revolutiei mondiale……[ei sunt] suporteri fanatici ai contrarevolutiei si [vor ] ramane astfel pana la extirparea sau pierderea caracterului lor national ,la fel cum propria lor existenta ,in general,reprezinta prin ea insasi un protest contra unei marete revolutii istorice……Disparitia [lor] de pe fata pamantului ar fi un pas inainte.”
    Frederich Engels, Neue Rheinische Zeitung,ianuarie 1848

  2. Politica facuta dupa ureche !
    Si zau ca nu stiu de ce am convingerea ca nu vom pieri in furtuna revolutiei mondiale, asa cum zicea Herr Engels ! 😛

Scrie un comentariu: