Poveşti cu bani (I): Sadagura – o monedă bătută de ruşi, din bronz de tun tucesc, pentru Ţările Române

Acum că aţi citit de două-trei ori titlul, ca să înţelegeţi despre ce e vorba, 😀 aflaţi că articolul face parte dintr-o serie de poveşti (povestiri, de fapt, pentru că informaţiile sunt cât se poate de reale) despre banii şi numismatica românească. Astăzi începem cu monedele Sadagura, care poarte numele unei localități bucovinene.

În 1768 a început primul război ruso-turc. Armata rusă pătrunde pe teritoriul românesc și cucerește pe rând Iașul și Bucureștiul. Aprovizionarea pe plan local era o problemă pentru trupe, motiv pentru care ideea contelui Rumyantsov, conducătorul armatei, a fost de a bate monede de cupru, pe care soldații ruși să le folosească în a-și achita datoriile. Materia primă nu era o problemă. 900 de tunuri turcești fuseseră capturate, așa că bronzul necesar producerii monedelor era garantat. Împărăteasa Ecaterina a II-a i-a dat aprobarea feldmareșalului, iar ce mai rămânea de făcut era găsirea unui contractor care să preia comanda. Transportarea tunurilor în Rusia era exclusă din start.

4ec29933bd3c5d88fb4f63bfc32582a2-4695261-1000_1000Baronul Peter Gartenberg, care avea deja o serie de contracte guvernamentale, și-a manifestat interesul pentru afacere. În 1771 noul contract i-a fost acordat. Monetăria trebuia instalată la Iași, dar din motive necunoscute a ajuns să fie plasată în localitatea Sadagura, aflată pe moșia lui Gartenberg. Feldmareșalul Rumyantsov a insistat ca monedele să nu fie identificabile cu Imperiul Rus. Din această cauză primele probe din 1771 au fost abandonate, ele purtînd cifrul împărătesei. În prezent asemenea piese ajung la cote destul de mari pe site-urile sau la casele de licitații. Noile monede livrate de Gartenberg trebuiau primite de autoritățile locale în contul armatei ruse. Divanele, însă, erau obligate să livreze armatei suma corespunzătoare în monede din aur sau argint. Divanele trebuiau inclusiv să își facă plățile publice curente folosind monedele lui Gartenberg. Impozitele achitate de populație trebuiau efectuate două treimi în aur și argint și o treime în monede Sadagura. Monedele din metale prețioase trebuiau să ajungă la armata rusă.

Monedele au fost puse în circulație cu abateri majore de la standardul de greutate. În unele cazuri diferențele față de probe sunt foarte ușor de identificat. În scurt timp principatele au fost înecate de cuprul supravealuat. Până în 1773 Gartenberg a recepționat câteva  mii de tunuri, inclusiv dintre cele ale rușilor, defecte. La capacitate maximă monetăria scotea mai mult de un milion de monede pe lună, sub forma a două valori nominale: 2 parale/3 kopeiki şi 1 para/3 denghi. Pe avers sunt prezente stemele Moldovei şi Munteniei, iar o coroană le uneşte deasupra. Este scris: MON. MOLD: I VALOSK., însemnînd monedă moldovenească și valahă. Pe revers sunt prezentate două sisteme monetare: para, care era o monedă turcă de mică valoare ce circula în principatele româneşti, dar şi denghi/kopeiki, corespunzător sistemului monetar ţarist.

Emisiunea de monede Sadagura a destabilizat puternic economia din principate. În 1774 cuprul a început să fie boicotat în capitala Moldovei. Nici măcar Gartenberg nu mai putea să achite în monedă de cupru taxele contractuale către ruși. Feldmareșalul a încercat, în decursul lunilor de ocupație, să țină în interiorul Țărilor Române masa monetară indezirabilă. Cu toate acestea, cantități însemnate au fost descoperite peste graniță, spre exemplu la Kiev. Toate capturile au fost confiscate și trimise la Moscova.

În prezent monede de circulație în stare bună se vând cu prețuri pornind de la câteva zeci de lei și ajungând până la câteva sute de lei, în timp ce piesele în stare excepțională pot să atingă câteva mii de euro. Probele realizate pentru acestea ating recorduri în fiecare an la casele de licitații. În 2009 o probă realizată din argint s-a vândut cu 43000 de euro.

3 thoughts on “Poveşti cu bani (I): Sadagura – o monedă bătută de ruşi, din bronz de tun tucesc, pentru Ţările Române”

  1. Buna am si eu o moneda sadagura.din 1771..3para din cupru..daca va intere asta e nr meu.0756306496

Scrie un comentariu: