Primăria Bacău oferă gratuit material dendrologic ecologiştilor “de weekend”. Şi nu numai…

“România prinde rădăcini”, “Let’s Do It, Romania!” şi mai nou, “Ţara lui Andrei”…parcă toate sunt nume de cod ale unor operaţiuni secrete din WW2. Numai că nu sunt secrete. Ba din contră. Deschizi un ziar, urmăreşti un jurnal de ştiri, asculţi un post de radio sau citeşti un blog şi nu se poate să nu dai măcar peste un articol care să te îndemne să vii să aperi natura, să plantezi copaci ori să strângi gunoaiele altora. De cele mai multe ori aceste acţiuni vizează zonele pe care cei responsabili să le îngrijească le evită. Şi uite-aşa se trezeşte simţul civic în unii, iar brusc numărul ecologiştilor se dublează…al ecologiştilor “de weekend”, bineînţeles. Cu mic, cu mare, elevi, studenţi, jandarmi, bloggeri şi bloggeraşi ori ziarişti care caută să umple numărul de mâine al ziarului participă periodic la astfel de manifestări populare.

Dar oare ce-or spune toţi aceştia când ies dimineaţa din casă şi văd spaţiul verde din faţa blocului acoperit de-un morman de frunze uscate pe care nu se deranjează nimeni sa le adune?! Ori un morman de gunoaie, ori gardul verde care mai are puţin şi ajunge la primul etaj, ori buruienile care au ajuns până la genunchi… Ce să zică: “Iar n-au venit ăştia de la primărie. Din primăvară n-a mai tuns nimeni gardul viu. Cu grebla n-au dat. Nici iarba n-a mai ieşit din cauza atâtor gunoaie. Pensionarii ăştia de la parter n-ar ieşi 10 minute să facă puţină curăţenie. Şeful de scară sau administratorul nici atât.”

Dar tu, ăsta care citeşti acum? De câte ori ai făcut măcar unul din toate aceste lucruri? Sau dacă nu se dă medalie nu te implici?! În orice caz, dacă-ţi dă vreodată prin minte sau te mai loveşte vreo pală de simţ civic (şi bun simţ), e bine să afli că cetăţenii care doresc să amenajeze spaţiul verde situat pe domeniul public al Municipiului Bacău nu trebuie decât să se adreseze primăriei cu o cerere scrisă, care să cuprindă suprafaţa de teren ce urmează a fi amenajată şi necesarul de material dendrologic şi de pământ vegetal, dacă se impune. În cazul unor amenajări sumare, Primăria Municipiului Bacău oferă cetăţenilor răsaduri de flori, din producţia proprie, iar amenajările mai ample, care presupun mai multe activităţi, sunt efectuate de angajaţi de specialitate din cadrul Secţiei Spaţii Verzi, care ar trebui anunţaţi de cineva. Pentru alte nelămuriri aveţi la dispoziţie şi un număr de telefon: 0234/524024.

Aşadar, să plantăm şi să îngrijim ce-i al nostru, ce ne ţine în viaţă, nu pentru a avea ce să taie politicienii şi nici pentru a ne mândri cu vreo diplomă, ci pentru ca cei ce vin după noi să nu aibă parte de aceeaşi mizerie, de acelaşi aer toxic şi aceeaşi atitudine iresponsabilă şi ignorantă de acum. Bunul simţ nu se impune şi nici nu se cumpără, ci se aplică şi se apreciază.

Acest articol nu constituie un atac la adresa recent “medaliaţilor” sau a nesimţiţilor mâncăcioşi, ba dimpotrivă, e o simplă recunoaştere a meritelor celor care mai au constiinţă civică.

3 thoughts on “Primăria Bacău oferă gratuit material dendrologic ecologiştilor “de weekend”. Şi nu numai…”

  1. Atunci probabil ar trebui sa stii ca pentru a amenaja un loc de 2X2 in acest oras ai nevoie de proiect de finantare ptr fiecare firicel de iarba.Nu e asa simplu cum spui…si vorbesc in cunostiinta de cauza, am luat parte la amenajarea unui parculet ca si voluntar.

  2. Am un spatiu de 3×4 in fata blocului. Fac o cerere in care solicit gard viu, iarba/gazon si flori. Duc cererea la Asociatia de Proprietari, cei de-acolo o semneaza si-apoi o depun la primarie-Directia Servicii Publice. Nu e nevoie de niciun proiect. Probabil daca vorbim de infiintarea de noi parcuri, atunci ar putea fi necesar. Dar nu daca vreau sa curat mizeria din fata blocului. In cunostinta de cauza vorbesc si eu. Informatiile vin direct de la persoanele responsabile.

Scrie un comentariu: