Primul capitol

..din ebookul meu dedicat utilizatorilor de Photoshop şi nu numai- mai ales cei de nivel începător- e gata.

Pentru cititorii rătăciţi şi interesaţi de acest subiect, aceştia îl puteţi citi/descărca de aici

Sincer mă interesează un feedback din partea acestora pentru o îmbunătăţire a conţinutului, dacă este necesară.

Am încercat printr-un limbaj colocvial- dar documentat – să prezint ceea ce am observat eu că lipseşte din bagajul multor utilizatori.

Şi mai mult pentru a arăta că ceea ce este perceput ca fiind greu în utilizarea unui soft de editare grafică – aka Photoshop – nu se datorează interfeţei programului sau nu ştiu căror unelte obscure, ci mai degrabă necunoaşterii unor noţiuni fundamentale legate în principiu de imaginile digitale.

Şi ca să vă stârnesc puţin interesul …imaginile digitale nu sunt făcute din mici pătrăţele numite pixeli, iar rezoluţia nu are nici o treabă cu pixelii, iar despre ceea ce numim culoare…ea există atîta timp cât există şi un omuleţ, un observator, altfel papa culoare,..dar citiţi…

11 thoughts on “Primul capitol”

 1. Eu stiam ca rezolutia este redata de numarul de pixeli prezenti in poza. Se inmulteste latimea cu inaltimea pozei (in pixeli), totul se imparte la un milions, si se obtine rezolutia masurata in megapixeli.

 2. Crb din păcate conceptul e foarte confuz – una e rezoluţia în pixeli, alta e rezoluţia în dpi, e ca şi cum ai spune că poţi transforma litri în kilometri, poţi?

 3. Pai mai sus ai zis ca rezolutia nu are nici o treaba cu pixelii. Rezolutia in DPI nu are, dar cea in pixeli e normal sa aiba. E ca si cum ai vorbi despre “haină” fara sa precizezi ca este vorba despre adjectiv sau substantiv, desi se scriu la fel dar au intelesuri diferite. 🙂

 4. Din cîte am scris eu, citez – pag 27 – “Rezoluţia unei imagini reprezintă detaliile pe care ochiul uman le poate distinge, altfel spus rezoluţia se referă la distanţa ceea mai mică de la care două puncte apar separate/distincte pentru ochiul uman. ” Că folosim pixeli, puncte de cerneală, e altceva. Nu contează prin ce redăm acele puncte.
  Oricum multumesc pentru sesizarea ta, sunt curios cati se vor mai lovi de definitia acestui concept.

 5. Eu nu ma refeream la ebook, inca nu am apucat sa citesc. In postare ai scris, citez: “imaginile digitale nu sunt făcute din mici pătrăţele numite pixeli, iar rezoluţia nu are nici o treabă cu pixelii”. Tu ce ai intelege din asta la prima vedere?
  Eu am inteles ca ai definit pixelul si ai precizat ca pixelul nu are treaba cu rezolutia (deloc). Stiu si eu ce inseamna DPI dar din ce ai scris mai sus se poate intelege altceva iar cand citeste cineva care stie doar “mi-am luat camera cu rezolutie de 7mpx” intra de tot in ceata. 🙂

 6. pai chiar ca e ceata treba cu megapixeli, e doar chestie de marketing, iar acolo am folosit acele sintageme tocmai ca sa determin cititorul să citeasca, şi apoi sa vina cu observaţii precum a ta. Spor la citit.

 7. Huh…e atit de tehnic dar l-ai facut pe inteles ! La un moment dat ma intrebam ce legatura au pisicile albe si merele Anei cu pixelii dar, intr-un final m-am luminat. Apropo, stiam ca lightness e lumina iar brightness stralucire.

 8. mala literatura studiata cu privire la teoria culorii e plina de o terminologie greu de asimilat pana si in engleza, apoi in romana e..crima, motiv pentru care am incercat cat se poate o traducere cat mai apropiata.
  Capitolul culoare e cel mai greu din tot ceea ce inseamna notiuni legate de imaginea digitala, si numai spun ca abordarea legata de teoria luminii e si mai fenomenala, mai ales daca ar fi fost sa prezint lucrurile din perspectiva quantum electrodynamics (QED) , care se pp ca descrie cel mai corect lumina.
  Si cum aceasta este prima in ecuatie it dai seama ce dureri de cap poti sa ai in a explica cuiva ca nu se poate masura culoarea, si ca de fapt nu exista culoare? si cum functioneaza pixelii si altele conexe.

 9. A fost o intrebare mai mult ca o “neintrebare”…hai ca-s varza ! Pai, daca ar fi fost sa explici si dpdv anatomic(ca sa zic asa) ce inseamna lumina atunci ar fi iesit un tom in toata regula.Oricum , felicitari. Pot sa risc o critica ? Pentru cei neavizati (asa ca si mine) in toata digitala lume a imaginii (si nu numai) poti pune mai mult accent pe partea practica a problemei? Te pierzi la un moment dat printre atitea date tehnice. Sau, poate ca-s eu prea oldie pentru toata literatura de specialitate! 😛

 10. mala ăsta e doar primul capitol care teoretic ajută pe cei mai neiniţiaiţi în noţiunile legate de imaginea digitală. Urmează alte capitole legate de lucrul practic, dar de exemplu cum poţi înţelege de ce se fac selecţii pe canal de culoare, sau de ce nu e bun RGB pt print dacă nu cunoşti ce şi cum.
  Mulţam de comenturi.

Scrie un comentariu: